adscode
adscode

ABD'de Hem Eğitim Hem Basketbol Kariyeri Yapabilirsiniz

Amerikan üniversiteleri, gençlere çifte kariyer fırsatı sağlıyor. Bir de 40-50 bin doları bulan okul masraflarının karşılanması cabası. Basketbola yeteneğiniz var ve takıma girebilirseniz, hem burslu…

ABD'de Hem Eğitim Hem Basketbol Kariyeri Yapabilirsiniz
Yurtdışı Eğitim




Amerika Birleşik Devletlerinde eğitim görmek her gencin hayalidir. ABD'nin iyi eğitim veren okullarında okuyup Stranford mezunu saygın bir profesör, Yale mezunu başarılı bir avukat ya da MIT mezunu mühendis olmak üniversite çağına gelen her öğrencinin bir numaralı gelecek planları arasında yer alır. Günümüzde ABD  üniversiteleri adını başka bir kulvarda da sıkça söz ettiriyor. Kariyer için ABD üniversitelerinin yolcusu olanlar kendilerini bir anda Amerikan Kolej Basketbol Ligi'nde (NCAA) oynayan başarılı bir sporcu olarak bulabiliyor. ABD üniversitelerini seçen gençler, aldıkları iyi eğitimin yanında milyon dolarlar kazanan bir basketbolcuya dönüşebiliyor. 
ÇİFTE KARİYER ŞANSI
ABD'nin en iyi üniversitelerinde eğitim şansı yakalayan gençler, aynı zamanda NCAA'da top sürme imkanı yakalayabiliyor. Şayet yetenekleri varsa basketbol bursu alıp yıllık 40 - 50 bin doları bulan okul masraflarından da kurtuluyor. Ancak yetenekli olmanız bursunuzun okul bitene dek devam edeceği anlamına gelmiyor. Okul masraflarının el yakmaması için iki şart var. Takımda kalmak ve belli bir not ortalamasını tutturmak. ' Bursu kaptım, tamam durumu yok.' Hem parkelerde top sürmek hem de okulda başarılı olmak şart. 
MİLYON DOLARLIK YILDIZLAR YETİŞİYOR 
ABD üniversiteleri, doktorlar, mühendisler, avukatlar yetiştirmeye devam ederken, bir yandan basketbolcu fabrikası gibi çalışıyor. Amerikan Kolej Basketbol Ligi (NCAA) her yıl NBA ve Avrupa liglerine milyon dolarlık kontratlara imza atan yetenekli basketbolcuları ihraç ediyor. Öyleki, mezunları arasında çok başarılı avukat ve doktorların olmasıyla tanınan Duke University, mezunlarından çok NBA'deki basketbolcuları ve NCAA şampiyonluklarıyla tanınıyor. Duke Üniversitesinin başka bir özelliği ise geçtiğimiz NBA sezonunda oynayan mezunlarının toplam değeri en fazla olan okul. 2012 - 2013 sezonunda yıllık 77,2 milyon dolar kazancı bulunan 18 Duke mezunu basketbolcu NBA'de mücadele etti. Carlos Boozer, Luol Deng ve Corey Maggette en tanınan Duke süperstarları. Duke'u yıllık 76 milyon doları aşan kazancıyla 13 mezunu bulunan Connecticut izliyor. 10 mezun basketbolcusunun 61,998,530'lık geliriyle Florida Ünicersitesi 3'üncü, NBA'deki milli gururumuz Enes Kanter'in de üniversitesi olan, ayrıca ABD'li basketbol yıldızlar Rajon Rondo ve Tayshaun Prince'in mezun olduğu Kentucky Üniversitesi 20 oyuncunun 61,882,315 milyon dolarlık kazançla 4 üncü sırada bulunuyor. Şampiyonlukları ile ünlü başka bir okul olan UCLA, NBA'e ihraç ettiği 11 oyuncusunun yıllık 56,905,864 dolar kazancıyla 5'inci sırada. UCLA'nın ligde oynayan en tanınmış basketbolcuları ise Kevin Love ve Russell Westbrook. Paul Pierce'ın mezun olduğu Kansas, Kevin Durant, Lamarcus Aldrige ve milli basketbolcumuz Doğuş Balbay'ın okulu Kentucky ise listedeki bir diğer çok kazandıran okullar.
TÜRK OYUNCULARIN ABD ÇIKARMASI 
ABD üniversiteleri, basketbolla haşır neşir yetenekli Türk öğrenciler için yeni bir kariyer kapısı haline geldi. Son yıllarda ABD üniversitelerinde eğitim görüp kendilerine başarılı bir basketbol kariyeri yapan Türk öğrenci sayısı oldukça da fazla. Galatasaray Medical Park'ta basketbol hayatını sürdüren Engin Atsür (North Carolina State University), NBA takımlarından Utah Jazz forması giyen Enes Kanter (Kentucky Wildcats), Efes Pilsen formasıyla Euroleague Şampiyonu olmak için ter döken Doğuş Balbay (Texas Longhorns) ve Gökhan Şirin (Charlotte 49ers) ve NCAA play offlarında oynayan ilk Türk olarak bize büyük gurur yaşatan Deniz Kılıçlı (West Virginia Mountaineers), ABD üniversitelerinde eğitim görüp NCAA liginde oynayan onlarca Türk basketbolcudan bazıları.  
Haberin Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)