adscode
adscode

Bakan Avcı'ya Soru Yağmuru

Eğitimciler,öğrenciler,veliler, eğitim dünyasının yığınla sorunu çözüm bekliyor. Bakan Avcı'nın gazetecilerle yaptığı görüşmenin ayrıntılarını ilerleyen dakikalarda sizlerle paylaşıyor olacağız.

Bakan Avcı'ya Soru Yağmuru
Eğitim
Okurlarımızın Bakan Avcı'ya yöneltilmesini istedikleri sorular,yorumlar şikayetleriyle öne çıkanları derledik.

Siz sorunlarınızı sorularınızı göndermeye devam edin biz buradan yayınlayıp şikayetlerinizi dile getirelim.

editor@egitimajansi.com
aguclu@milliyet.com.tr


****

Merhabalar, sayın bakanımıza sormak istediğim iki soru var: 1) - ilk TEOG  taki yanlış sorular yüzünden, çocuklarımız puan kaybına uğradılar. Örneğin fen dersinden 4 hata yapan çocuğun puanı 78,9474, mazeret sınavına giren çocuk aynı sayıda hata yapmasına rağmen puanı 80 olarak yazıldı. Biliyoruz ki liderin girıi puanlarında virgülden sonra rakamlar bile çok önemli. Ilk sınavdan sonra yaptığımız itirazlara cevap ve netice alamadık. Bu haksızlığı kim düzeltecek?. Ilk sınavda Elazığ'da fen dersinden çalınan kitapçıklarda ilgili bir sonuca varıldı mı.  2) Sayın bakanımız bir önceki toplantılarda bir kaç kez çocuklarımızın sadece derse ve testlere değil, kültürel ve sportif faaliyetlere de zaman ayrılmaları gerektiğini sormuştu. Benim çocuğum 3 sene spor okulu, 2 sene Türkiye'nin en büyük kulüplerinde profesyonel sporcu olarak haftanın 5 günü antremanlara ve maçlara gidiyordu. Şimdi de Türkiye şampiyonasına ve milli takım seçmelerine katılacak. Takdir edersiniz ki bu da ciddi bir çalışma ve özveri gerektiriyor. Oğlum gibi ülkede bir çok cocuk vardır. Sayın avcı bu çocuklara az da olsa bir mükafat düşünmez mi- artı puan olarak. Saygılarımla 

***

Teogun 1. sınavında uygulanan puan sistemi çok yanlış umarım bu yanlışlık düzeltilir.

***
Milli Eğitim Bakanına sormak istediğim  sorular şunlardır;
1- Kasım ayı Teog sınavında soru iptalleri nedeniyle Fen ve Matematik derslerinden yanlış yapan
çocukların puanı yanlış hesaplandı.Bu tamamen Bakanlığın hatası ve bu sene sınav sonucu hem yazılı 
notu olarak hem de sınav puanı olarak iki kez etki ediyor.En çok hata yapılan derslerden olan matematik 
ve fenden en az 1 ve daha fazla yanlışı olan binlerce ve hatta yüzbinlerce çocuk var.Bakanlık çok açık net
 ve tartışmasız olan bu hatayı neden düzeltmiyor? Bu ısrarında nereye kadar direneceğini düşünüyor?

2-Eğer hata r'esen ve zamanında  düzeltilmez ve iş işten geçtikten sonra hata düzeltilir ya da yargı kararı
ile düzeltilirse bu durumdan zarar gören (ki yerleştirmeden önce düzeltilmezse görecekleri kesin)yüzbinlerce 
çocuğun hak kayıpları nasıl telafi edilecek?Bu çocukların ve ailelerinin açabilecekleri maddi ve manevi tazminat
talepleri haklı çıkarsa bunu hangi kaynakla karşılayacaklar?

3-Geçen sene çok daha az çocuğu ilgilendiren ve yargı kararından önce eksik de olsa düzeltilen bir hata nedeniyle
dahi iptal kararı verilmiş ve çok tepki alınmışken bu  sene çok daha fazla çocuğu ilgilendiren ve çok açık olduğu
halde şu ana dek kabul edilmeyen, üzerinde dahi konuşulmayan ve dahi yazılı itiraz edilen velilere 
 hukuk ve mantık dışı cevapların gönderildiği bu konudaki suskunluğun,harekete geçmemenin sorumlusu kimler olacak?
Örneğin Bakan Bey istifa etmeyi düşünür mü?

Bu soruları mümkün olduğu kadar değiştirmeden Nabi Avcı'ya sorarsanız çok sevinir,iyi çalışmalar dilerim.

***
Ünüversite ye giriş sınavında sentez düzeyinde yani açık uçlu soru yöntemine geçmek özünde çok doğru bir yöntem olmakla birlikte şu andaki eğitim sistemi nedeniyle sosyal konu ve ortamlardan uzak kalan öğrenciler için tam bir fiyasko bence bu sisteme ancak şu anda ilkokul 1. sınıf öğrencileri ünüversite sınavına gireceği zaman yapılmalı ve bu öğrenciler 4+4+4 sistemini bu sınava göre hazırlanarak tamamlamalılar. Şuan 8. ve ya daha üstü sınıflarda okuyan öğrencileri yeni sistemle sınav yapmak çok büyük haksızlık çünkü bu çocuklar ezbere dayalı proje ve deneyden uzak (göstermelik olarak var) bir eğitim sistemi ile büyüdüler.

***

Bilişim Teknolojileri Derslerinin her kademede zorunlu olması gerekmez mi? Türkiye gençlerin yeteneklerini keşfetmeden ve geliştirmeden nasıl teknoloji üretecek?

***

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcıya aşağıdaki sorularımı iletebilirseniz seviniriz;

1- Yeni  Lise yerleştirme sisteminde  devlet okulları ve özel okullar için  tek listede mi  
tercih yapılacak  ?
2- Özel okullar birliğinin açıkladığı Teog yerleştirme modeli , Milli eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı mı ?
2- Eğer onaylandı ise , biri 500 diğeri 800 lük puanlama sistemi  ile tek listede nasıl tercih yapabileceğiz ? 
3- Tercih önceliği  eşit puan durumunda yerleştirmede dikkate alınacak mı ?

4- Merkezi yerleştirme ile  belirlenen okullara gitmeyenler nedeniyle açık kalacak kontenjanlar nasıl doldurulacak ? ek yerleştirrme yapılacak mı ? 

5- İhtiyaç yada başarı  bursu ile özel okullarda okuma ihtimali olan öğrenciler , merkezi sistemle tek listede  henüz burs durumunu bilmeden nasıl  tercih yapabilecekler ?

***
Çağdaş eğitim anlayışına göre BT Dersleri tüm kademelerde ve en az 4 saat olması gerekmez mi? Her konusu proje geliştirme niteliğinde fakat bu ders ve öğretmenler hep dışlanıyor.

***

Yeni orta öğretim kurumları yönetmeliği ile birlikte ; %50 başarıyı tutturamayan sınıflarda tekrar sınavı uygulanıyor ve bu bizi ciddi manada yoruyor ve öğrenci de nasılsa 2. sınav(tekrar sınavı)yapılacak diye ilk sınava öylesine giriyor.Ayrıca her sınavın analizi isteniyor bizden sözgelimi 10 soruluk bir sınavda 30 kişi bu sınava girsin sadece bir sınıf yani.300defa sorulara bakmamız gerekiyor 1.soruya kaç kişi doğru cevap vermiş yanlış cevap vermiş diye. Bu bize hiçbir fayda sağlamıyor , ÖSYM gibi standart sapma vs. işimize yarayacak bir durum da değil. Biz ölçme değerlendirme birimi değiliz öğrencimiz nerede hata yapmış zaten tespit edebiliyoruz..Lütfen Eylül ayında yayımlanan yönetmeliği gözden geçirsinler birçok arkadaşı bu meslekten soğuttu.Ayrıca ortak sınavlar: Ortak sınavlarda bazı öğretmenler bazı sınıflarda kopya veriyor bu adaletsizliğe neden oluyor .Bazı durumlarda sayılsa sınıfta 2 saat dil anlatım varken eşit ağrlıkta 5 saat olabiliyor. Aynı oranda ders anlatmadığımız sınıfa neden aynı soruları soruyoruz ayrıca!! Lütfen Bakana sorun selamlar..

***

Din dersine girmeyen bundan dolayi puan kaybina ugrayacak ogrencilerin durumu ne olacak

***
Ben 16 yılık bir dershane öğretmeniyim bugünler dershanelerin sözleşme dönemidir.Kapanma yasasıyla birlikte hiç yaşamadığım bir sözleşme dönemi yaşıyoruz dershane kurucuları haklı olarak son senem zarar etmemeliyim ya da ne kazansam kar mantığıyla ücretleri düşürdükçe düşürdü zam alan duymadım eskiler gönderiliyor çoğu kişi ocaktan sonra maaş alamayacağını düşünüyor bakanlık bu konuda bir görü sahibimi almayı düşündüğü önlemler var mı?

***

TEOG sınavına giren Din Kültürü dersinden muaf olan öğrencilerin yerleştirme puanları nasıl olacak ? Din Kültürü sorularının zor ve ayırıcı olduğu görüldüğüne göre öğrenciler arasında eşitsizlik olmayacak mı? Muaf öğrnciler daha avantajlı olmuyor mu

***

Gelinen son noktada gösteriyor ki teknoloji hayatınızın her noktasına girdi fakat gençliğimiz teknoloji okur yazarlığı ki buna kod okur yazarlığı da eklenebilir bu alanda çok geriyiz. Koca bir nesil internet kafelerin pis köşelerinde birşeyler öğrendi fakat artık buna fırsat vermeyip hepimizin gönlünde ayrı yeri olan 2013 hedefleri için tam donanımlı aktif olarak teknoloji tüketen değil üreten bir toplum için kendileri yazılım derslerinin her kademede olması konusunda ne düşünüyor?  Burada unutmamak gereken bir şey var o da şu ki bilgisayar kullanmayı biliyor dediğimiz gençliğimiz beyinlerini facebook'ta çürütüp basit bir html kod dahi yazamıyor öğrenmek istiyorlar çok istekliler ama ellerinde imkanları yok.

Teşekkür ederim.



ŞİKAYETLER İÇİN TIKLAYIN!

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)