adscode
adscode

Eğitimde yine fırtınalar kopuyor

Dershanelerin kapatılması için hazırlanan, ancak eğitim sistemini, özellikle de idari kadroları sil baştan değiştiren torba yasa, önceki gün TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi. Yarattığı öncü…

 Eğitimde yine fırtınalar kopuyor
Milliyet Diyalog
Bu konuda iki çarpıcı tespiti sizlerle paylaşmak istiyorum. İlki Lider Eğitimciler Derneği’nden gelen açıklama diğeri ise Bakan Avcı’dan.

Haksızlık yapılıyor!
“Yıllarca eğitim ordusunun sahadaki lideri olarak yok sayılan okul yöneticilerimizin geleceği; maalesef dershaneler yasasının içine sıkıştırılarak meclis komisyonunda kabul edilip meclis genel kuruluna sunulan yasa teklifiyle tamamen belirsizliğe itilmiştir. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle dört yıllık yöneticilik görevini dolduran tüm okul yöneticilerimiz (Okul Müdürü-Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı) görevlerinden hiçbir sebep göstermeksizin alınacaklardır.
Eğitim alanında karar veren politikacıların bu düzenlemeyle neyi hedeflediği yıllarca bu işe emek veren okul yöneticilerince anlaşılabilir değildir. Yaklaşık 60 bin kurumda görev yapan 110 bin okul yöneticisini ilgilendiren bu durum kamuoyuyla paylaşılmadan, gerekçeleri açıklanmadan ve tartışılmadan meclise sunulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığımızın üst yöneticileri tarafından ‘Başarısız Müdürleri Alacağız’ şeklinde çok acı bir ifadeyle konu oldu bittiye getirilmiştir.

Başarısızlık kıstası nedir?
Başarısız okul yöneticilerini almak için 110 bin yöneticiyi görevden almak mı gerekir?
Sınav kazanarak atamayla gelen okul yöneticilerini görevlendirmeyle çalıştırmakla eğitim sorunlarımız çözülecek mi?
Milli Eğitim Bakanlığımız denetim yoluyla başarısız olan yöneticileri görevden alamamakta mıdır?
Yeniden görevlendirilmeyen arkadaşlarımızın tümü başarısız mı kabul edilecektir?
Bakanlığımız, başarısız gördüğü yöneticilerin bu güne kadar görevde kalmalarına bir bakıma göz mü yummuştur?
Yıllarca  en küçük yerleşim biriminden en büyük birimine kadar devletin temsilcisi olarak tüm zorluk ve yokluklara rağmen eğitim liderliği yapmaya çalışan okul yöneticilerimizin emeklerinin karşılığı bu mu olmalıdır?
Yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre okul yöneticisi olmak için sınava giren üst öğrenim tamamlayan ve bu kriterlere göre atanan okul yöneticilerimizin bu özlük hakları kaybından Sayın Başbakanımız bilgilendirilmiş midir?
Yeniden görevlen dirilmeyecek arkadaşlarımızın ailelerine çocuklarına ‘Ben başarısızdım bu yüzden beni görevden aldılar’ demeleri mi beklenmektedir?
Bu yasa teklifinin okul yöneticileriyle ilgili bölümünün Sayın Başbakanımızdan döneceği umudu içerisindeyiz...”

Yeniden dizayn ediyoruz
Şimdi de gelin, görevden alınacak personelin 110 bin değil 40 bin olduğuna vurgu yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın bu yöndeki görüşlerine kulak verelim:
“Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşmeler tamamlandı. Orada milli eğitimimizi adeta yeniden dizayn eden çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Dershane dönüşümü, inşallah bu tasarıyla yoluna giriyor. Türkiye en başından beri okulun yanında ayrıca velilerimizi, ailelerimizi ciddi manada maddi külfete sokan, çocuklarımızın gününü, gecesini birbirine karıştıran bu dershane külfetinden inşallah çocuklarımızı kurtarıyoruz. Dershaneleri dönüştürüyoruz, neye dönüştürüyoruz, özel okula dönüştürüyoruz...”

Komisyonda ne değişti?
Şimdi gelin bir de yasa taslağı, komisyonda hangi değişikliklere uğradı ona bir göz atalım:
TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi planlanan tasarıdaki öğretmenliğe sadece sözlü sınavla kabul yöntemi, “yazılı sınav” şartı da eklenerek değiştirildi.
Tasarıda yapılan değişiklikle kapanacak dershanelerde en az 6 yıl çalışan öğretmenler içinden KPSS’siz olarak MEB bünyesine alınacaklar ayrıldıkları dershaneden kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte, görevden alınarak, eğitim uzmanı ya da eğitim müşaviri kadrolarına atanacak 615 MEB yöneticisi arasında yer alan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve Strateji Geliştirme Başkanı bu kapsamdan çıkarıldı. Müsteşar ve bu 2 kadro dışındaki tüm bürokratların görev süresi, yasa çıktıktan sonra sona erecek.
Görevden alınacaklar arasına il milli eğitim müdür yardımcıları ve ilçe milli eğitim müdürleri de eklendi. Böylece taslağın yasalaşması ile birlikte görevden alınacak bürokratların sayısı 615’ten 1097’ye çıktı.
4 yıl ve daha fazla süredir okul ve kurum müdürlüğü ve müdür yardımcılığı yapanlar bu yıl sonunda görevlerinden ayrılacak...
Özetin özeti: Eğitimde fırtınalar kopuyor. Peki yapılacak bu büyük revizyon, eğitime yeni bir soluk getirir mi? Sanki, HSYK ve internet yasası gibi bu da aceleye getiriliyor. Keşke biraz daha tartışılabilseydi!..Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)