adscode
adscode

Okullardaki Etüt ve Kurslar Dershaneden Pahalı!

Avcı, “Hükümetin dershanelere alternatif olarak sunduğu okul kurs ve etüt fiyatları el yakıyor. Dershane ücretlerinin yüksek olduğunu, her çocuğun dershaneye gidemediği için eşitsizlik oluştuğunu söyleyen…

Okullardaki Etüt ve Kurslar Dershaneden Pahalı!
Sendikalar
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki etüt ve takviye kurs ücretlerinin dershane fiyatlarıyla yarıştığını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Hükümetin dershanelere alternatif olarak sunduğu okul kurs ve etüt fiyatları el yakıyor. Dershane ücretlerinin yüksek olduğunu, her çocuğun dershaneye gidemediği için eşitsizlik oluştuğunu söyleyen hükümet yetkililerini okul kurs ücretlerini makul seviyeye indirmeye dahası ücretsiz hale getirmeye çağırıyoruz.” dedi.
 
ÇALIŞAN ANNE BABALAR RAĞBET EDİYOR
Öğrencilerin hafta içi dersten sonra devam ettikleri etüt beslenme kurslarına daha çok çalışan anne ve babaların rağbet gösterdiğini, velilerin çocuklarının ev ödevlerini yapması ve ev yerine zamanlarını okulda geçirmelerini istediklerini söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı şunları söyledi;
 
OKULLARDAKİ ETÜT VE KURS MALİYESİ YILLIK 4 BİN LİRA
Ortalama 5 - 6 dersten kurs alan bir öğrenci bin liraya yakın ödeme yapıyor. Etüt beslenme ücretiyle birlikte hesap edildiğinde 4 bin liraya yaklaşıyor. Bir ortaokul öğrencisi için aylık 80 lira etüt ücreti, 150-200 lira civarında ise yemek ücreti isteniyor. Etüt beslenme gideri yıllık 3 bin liraya yaklaşıyor. Takviye kurslarında ise bir ders için ortalama yıllık 160 lira isteniyor. Türkçe, ingilizce, matematik gibi 6 dersten takviye kurs alan bir öğrenci yılda ortalama bin lirada buraya ücret ödüyor. Bu yönüyle bakıldığında okullardaki etüt ve takviye kurs fiyatları dershane ücretlerinden daha pahalıya geliyor.
 
DERSHANE DAHA UCUZ!
İstisnalar hariç bugün taşrada dershane ücretleri 750 ila bin 500 lira arasında, büyükşehirlerde ise bin ila 3 bin lira arasında değişiyor. Bu nedenle okullardaki etüt ve kurslar dershanelerin alternatifi olarak sunulacaksa ücretlerinin milimize edilmesi yahut tamamen devlet tarafından karşılanması gerekir. Etüt ve kurslarda görev yapan öğretmenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi de elzemdir. Aksi halde okullardaki etüt ve kursların dershane ihtiyacını karşılaması boş bir hayalden öteye gidemez.
 
ETÜT VE KURSLARDA EŞİTSİZLİK YARATIYOR!
Sınıfların çok kalabalık olması nedeniyle öğrencilerin büyük kısmı ders konularını anlayamıyor, bu nedenle etütlerde tekrar yapılıyor. Kimi velilerin çocuklarını etütlere göndermesinin nedeni de budur. Fakat etüt ve kurslara ekonomik nedenlerle tüm öğrenciler katılamıyor. Dolayısıyla bazı öğrenciler kimi konuları hiç anlamamış oluyor. Okul derslerinin bir kısmının paralı olması ekonomik gücü olmayan ailelerin çocuklarını mağdur ediyor. Okul etüt ve kursları eğitimde eşitsizlik yaratıyor.   
 
ETÜT VE KURSLARIN PARALI OLMASI ANAYASAYA AYKIRI!
Keza eğitimin devlet okullarında ücretsiz olması hem Anayasa’da hem de İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nda da açıkça belirtilmiş durumdadır. Anayasa’nın 42. Maddesinde ilköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. İlköğretim Ve Eğitim Kanunu’nun 2. Maddesinde de ilköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, devlet okullarında parasızdır, denilmektedir. Bu nedenle eğitimde fırsat eşitliğini ve kalite standardına sık sık vurgu yapan Başbakan Sayın Erdoğan’dan okul etüt ve kurslarını yasalarımıza uygun bir şekilde ücretsiz hale getirmesini bekliyoruz.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)