adscode
adscode

Okullaşma oranı meclis gündeminde!

CHP'li Baydar, ülkemizde özellikle 4+4+4 Eğitim Sisteminden sonra okullaşamayan öğrenci sayılarında artış olmasına dikkat çekerek, bu sorunun çözümlenmesi adına Meclis araştırma Komisyonu kurulması için…

Okullaşma oranı meclis gündeminde!
Eğitim
CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar TBMM Başkanlığına sunmuş olduğu Meclis Araştırma önergesinde; 4+4+4 sistemine geçilmeden önce yani 2011-2012 Eğitim ve Öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre okullaşma oranının ilköğretimde % 98.67 olduğu ancak bu oranın 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında ilkokulda  %91.16’ya, ortaokulda ise %95,68’e gerilediğine dikkat çekti.

İlkokulda 480 bin, Ortaokulda 250 bin Öğrencimiz Okula Gitmiyor

 İlkokulda yaklaşık 480 bin, ortaokulda ise 250 bin çocuğumuzun okullaşamadığını belirten Baydar, Okul öncesi, İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim olarak ülke genelinde okullaşamayan öğrenci sayımız ise 2 milyon 800 binin üzerinde olduğunu ifade etti.

Bu Tablo 4+4+4 Eğitim Sisteminin Yanlış Olduğunu Gösteriyor

CHP’li Baydar: “Yukarıda açıklanan rakamlar hükümetin reform diyerek getirdiği 4+4+4 eğitim sisteminin ne kadar yanlış bir uygulama olduğunu gözler önüne sermekle birlikte, okullaşamayan, eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılan yüzbinlerce öğrencimizin nerede olduğu sorusunu akıllarımıza getirmektedir” dedi.





 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


 

Dünya’da toplum yaşamı hızla değişmekte, bilim ve teknoloji sürekli gelişmektedir. Bir ülkenin eğitim alanındaki başarısının artması; kalkınması, özgürleşmesi ve demokratikleşmesiyle doğru orantılıdır. Bu nedenle çocuklarımızın ve gençlerimizin iyi bir eğitim almaları önem taşımaktadır.

Eğitim ve öğretimin yapıldığı yerler olan okullarımızda; insanların yaşantılarında gerekli olan bilgi, beceri ve iyi alışkanlık davranışları kazandırılır. Bunun yanı sıra okullarımızda çocuklara; topluma yararlı bireyler olma, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlama ve onlara saygı duyma, iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, yararlıyı zararlıdan ayırt edebilme bilinci kazandırılır. Okullarda öğrencilerimizin, karar verebilme ve sorunları çözebilme becerileri geliştirilir. Ancak çocuklarımızın ve gençlerimizin bu kazanımları elde edebilmeleri için ülkemizdeki okullaşma oranının artması gerekmektedir.

Yasa Taslağı Hükümet yandaşı bir sendika tarafından hazırlanan, yasalaşma aşamasında ise iktidarın sayısal çoğunluğu ile dayatılarak Komisyondan ve TBMM Genel Kurulu’ndan geçirilen, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen Kanun’un uygulamasına 2012-2013 Eğitim ve Öğretim yılında geçiş yapıldı.

4+4+4 sistemine geçilmeden önce yani 2011-2012 Eğitim ve Öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre okullaşma oranı ilköğretimde % 98.67 idi. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı için okullaşmaya baktığımızda bu oran ilkokulda %91.16’ya, ortaokulda ise %95,68’e gerilemiş durumdadır. Bu durum bizlere ilkokulda yaklaşık 480 bin, ortaokulda ise 250 bin çocuğumuzun okullaşamadığını göstermektedir. Okul öncesi, İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim olarak ülke genelinde okullaşamayan öğrenci sayımız ise 2 milyon 800 binin üzerindedir.

Yukarıda açıklanan rakamlar hükümetin reform diyerek getirdiği 4+4+4 eğitim sisteminin ne kadar yanlış bir uygulama olduğunu gözler önüne sermekle birlikte, okullaşamayan, eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılan yüzbinlerce öğrencimizin nerede olduğu sorusunu akıllarımıza getirmektedir.

Ülkemizde okula gidemeyen hiçbir çocuğumuzun, gencimizin kalmaması; 4+4+4 sistemine geçildikten sonra çocuklarımızın neden okula gidemedikleri ve 4+4+4 sisteminin getirdiği tüm olumsuzlukların her yönüyle incelenip, araştırılıp, tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.

 

 

 

 

Metin Lütfi Baydar

Aydın Milletvekili

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)