adscode
adscode

'ÖSYM dersanelerin fırsatçılığını bitirdi'

ÖSYM, YGS sonuçlarını çok kısa sürede açıkladı. Geçen yıllarda dereceye giren öğrencilerin listesi internet sitesine konurken bu sene 'suiistimal' edilmesin diye saklı tutuldu.

'ÖSYM dersanelerin fırsatçılığını bitirdi'
Konuk Yazar
ÖSYM  bu yıl YGS sonuçlarını rekor sürede açıklayarak şaşırttı.  2011’de 29 gün, 2012’de 19 gün, 2013’te 8 günde açıklanan sonuçlar bu sene sınavdan sadece 6 gün sonra kamuoyuyla paylaşıldı.  Cumartesi günü ÖSYM web sitesine konulan pdf dosyayı inceleyenler, soruların yayınlanmaması dışında farklı başka bir uygulamayla daha karşılaştı. Geçen yıllarda sınavda büyük başarı gösterip dereceye giren öğrencilerin isimlerini kamuoyuyla paylaşan ÖSYM bu sene isimleri açıklamadı.  Kişilerin özlük hakları çerçevesinde bu uygulama doğru olabilir. Geçmiş yıllarda kameralara verilen reklam kokulu pozlar, çektirilen fotoğraflar, yapılan haberler vb. düşünüldüğünde, bu öğrencilerin başarısı üzerinden prim yapmak isteyen dershanelerin fırsatçılığına dur denmek de istenmiş olabilir, ki son derece doğru da olmuştur. Ancak bu uygulama, o başarılı öğrencileri yıllardır yetiştiren lisedeki öğretmenlerinin önemli bir motivasyon kaynağını kurutmuştur. Sadece öğretmenler değil, o liselerin öğrencileri ve mezunları için de bir övünç kaynağı ortadan kalkmıştır.
TEMEL MATEMATİK VE SOSYAL GERİLEDİ
2014 YGS’de testlerdeki ülke ortalamaları geçen yılla kıyaslandığında Türkçe testinde yükselme (+1.9),  Sosyal Bilimler (-0.9) ve Temel Matematik (-1.4) testlerinde ise gerileme dikkat çekiyor. Fen Bilimlerinde net sayıları ise değişmemiş ve 3.5 seviyesinde kalmış. Standart sapma değerleri ise tüm testlerde düşmüş. Neden olarak iki şeye işaret edebilir: 1- 2014’te sınava girenlerin bilgi birikimi ve performansları arasındaki farklılaşma, 2013’te sınava girenler arasındaki farklılaşmadan daha az 2- 2014’teki sorular, 2013’tekilere kıyasla daha az ayırt edici.
750 bin öğrenci yerleşir
2013 ÖSYS’deki verilerin 2014’te değişmeyeceğini varsayarsak Temmuz 2014’te 2 milyona yakın aday tercih hakkı elde edecek. Bunların yaklaşık 750 bininin tercih kullanmayacağını, tercih kullanan 1 milyon 250 bin adayın yaklaşık 700-750 bininin örgün öğretime yerleşeceğini öngörmek yanıltıcı olmaz.
Zamanı doğru kullanmak şart
Gelelim LYS’ye hazırlananlar için söyleyeceklerimize. Maçın ilk devresi bitti. LYS oturumlarına kadar seksen günden az zaman var. Zamanı verimli kullanabilmek için en doğru yaklaşım hedef odaklılık. Öncelikle temmuz ayında hangi bölümleri tercih edecekseniz o bölümlerin öğrenci aldığı puan türüne LYS testlerinin sağladığı katkıyı öğrenin. 2014 ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan bu oranları sizin için derledik, bu sayfada bulabilirsiniz. Geriye kalan yaklaşık 80 gününüzü bu oranlara göre bölüştürerek konulara ayırmanızı öneriyorum.  
YGS'de 'sıfırcı' da baraj aşan da arttı
ÖSYM web sitesinde yayınlanan ve testlere göre doğru sayılarının dağılımını gösteren grafiklerin de söyledikleri var:  
- Sosyal  Bilimler ve Temel Matematik testlerinde ortalama düşerken, grafikte doğru yanıt sayısında (orta kısımda) görülen artış, 2014’te 2013’e kıyasla daha çok sayıda kolay ve orta zorlukta soru sorulduğuna işaret ediyor.  
- Tüm testlerdeki grafiklerin sağ ucunda 2014 YGS değerlerinin 2013 YGS değerlerinin altında kalması, bu sene testlerdeki çok zor soruların, gerçekten yanıtlanamayacak kadar zor olduğunu söylüyor.
Fen - matematik nefreti

- Grafikler, yaklaşık 84.000 adayın Sosyal Bilimler, 425.000 adayın Temel Matematik, 875.000 adayın da Fen Bilimleri testlerinde sıfır doğru yaptığını gösteriyor. Bu sayıları değerlendirirken, kaç kişinin teste dokunup da sıfır doğru yaptığı, kaçının ise teste hiç dokunmadığını irdelemek gerek. Ülkemizde pek çok lise mezununun matematik ve fen bilimlerinden uzak durduğu biliyoruz. Bu bağlamda, YGS’de görülen düşük net ortalamalarının performans düşüklüğünden daha çok adaylardaki derin fen ve matematik nefretini gösterdiğini düşünüyorum.
Bir yılda 390 bin artış
- ÖSYM’nin yayınladığı toplam doğru sayıları grafiği, 2014’te 2013 yılına kıyasla daha çok adayın, baraj puanları geçmeye yetecek kadar net yaptığını ortaya koyuyor.  Artış hem sayısal hem de oransal bazda dikkat çekiyor. 2013’e kıyasla 2014’te yaklaşık 200 bin daha fazla aday 140 puan, 190 bin daha fazla aday da 180 puan barajını aşmış durumda.
BURAK KILANÇ
burak.kilanc@aksam.com.tr
Yazının Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)