adscode
adscode

Sağlığın anahtarı: Yeterli uyku!

​Birçok kişi tarafından problem olarak görülmeyen uykusuzluk aslında hem kişiye hem de çevresine çok zarar veriyor.

Sağlığın anahtarı: Yeterli uyku!
Sağlık
Ramazan’ın yaz aylarına, uzun günlere denk gelmesi birçok kişinin uyku düzenini etkiledi. İftarın ardından sahura kadar uyumayıp, çok az uykuyla işe gidiyor birçok kişi. Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, iyi bir gece uykusunun neler yaptığını anlatıyor:

HAFIZAYI GELİŞTİRİYOR!

Biz uyuyoruz ancak bu süre boyunca aklımız sürpriz bir şekilde meşgul oluyor. Uyku, hafızayı güçlendiriyor. Öğrendiklerimizi uykuda tekrar ediyoruz. New York Üniversitesi Langone Sağlık Merkezi’nden Doç. Dr. David Rapoport, “Eğer bir şeyi öğrenmek için çabalarsanız, fiziksel ya da mental olsun, onu kesin bir şekilde öğrenirsiniz. Siz uyurken daha iyi öğrenmenizi sağlayan bazı şeyler olur," diyor. Başka bir deyişle eğer yeni bir şeyi öğrenmek için çabalarsanız -yabancı bir dil gibi mesela- uyuduktan sonra daha iyi performans gösterirsiniz.

DAHA İYİ UYKU = DAHA İYİ YAŞAM!

Nedenleri henüz belli olmasa da çok fazla ya da çok az uyku yaşam süresini de kısaltıyor. New York’taki St. Luke’s-Roosevelt Hastanesi’nde Uyku Bilimi Başkanı olan Dr. Raymonde Jean “Birçok şey uykumuzdan etkilenir, eğer daha iyi uyursanız, kesinlikle daha iyi yaşarsınız. Bu oldukça açık,” diyor.

YARATICILIĞI ARTIRIYOR!

Palet, boya, kağıt ya da kalemleri eline almadan önce iyi bir gece uykusu çekmek harika bir fikir. Uyku hafızayı güçlendiriyor, beynimizde belki de daha çok yaratıcılıkla sonuçlanacak yeniden yapılanma oluşuyor.

Uyku, kazandırıyor!

Sporcuların performansını geliştirecek tek bir yol var, o da uyku. Stanford Üniversitesi’ndeki çalışmada 7-8 hafta boyunca her gece en az 10 saat uyuyan üniversiteli futbol oyuncularında, dayanıklılığın arttığı ve gün içinde daha az yorgunluk hissettikleri tespit edildi. Bu çalışmanın benzer sonuçları tenis oyuncuları ve yüzücülerde de bulundu. Kazanmak istiyorsanız, uyuyun.

Notlar yükseliyor!

Journal Sleep’teki bir araştırmaya göre 10 ile 16 yaşları arasında uyku bozukluğu olan çocuklar dikkat ve öğrenme problemleri yaşıyor. Bu durum okulda başarısızlığa neden olabiliyor.

Zayıflamak için uyuyun!

Eğer diyet yapmayı düşünüyorsanız, aynı zamanda erken yatmayı da başarmalısınız. Chicago Üniversitesi’ndeki araştırmada diyet yaparken düzenli uyuyanların, az uyuyanlara göre yüzde 50 daha fazla yağ (vücut ağırlığının %56’sı) ve az uyuyanların daha fazla kas kitlesi kaybettiği ortaya çıktı. Uyku ve metabolizma beyinde aynı bölgeler tarafından kontrol ediliyor. Uykulu olduğunuzda, bazı hormonlar iştah artırıyor.

Trafik kazaları…

Uykusuzluğun reaksiyon ve karar verme süresi üzerinde büyük etkisi var. Bir gecelik yetersiz uyku sürüş yeteneklerinizi sanki alkol almışsınız gibi etkiliyor.

Depresyonu azaltıyor!

Uyku daha iyi bir benlik anlamına geliyor. Uyku eksikliği depresyona sebep olabilir. İyi bir gece uykusu anksiyeteyi azaltarak neşeli bir insan olmanıza gerçekten yardımcı oluyor. Doktorlar uykunun sadece hafta sonu boyunca olmaması gerektiği hakkında uyarıyor. Eğer bütün hafta sonu boyunca uyursanız, hafta içinde uykusuz kalırsanız olmaz. En iyisi dengeli ve düzenli uyku. Uyku aynı zamanda stres seviyesini azaltıyor. Kalp hastalıkları konusunda önemli rol oynayan kolestrol seviyesini de etkiliyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)