adscode
adscode

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ MİLLİ AŞI İÇİN KOLLARI SIVADI

Davranış bilimleri temelinde pek çok bilimsel proje üreten Üsküdar Üniversitesi’nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Laboratuvarları aşı geliştirecek bir projeyi hayata geçiriyor.

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ MİLLİ AŞI İÇİN KOLLARI SIVADI
Üniversite



Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan TÜBİTAK’ında desteklediği uluslararası proje ile yeni bir aşının üretimi için çalışmalara başladıklarını duyurdu.

Dünya’ya bilim ihraç etme yolunda çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi Türkiye için büyük öneme sahip bir projeye daha öncülük ediyor. Üsküdar Üniversitesi TÜBİTAK desteği ile Slovakya Bilimler Akademisi ikili işbirliği kapsamında aşı üretiminde kullanılmayı hedefleyen bir çalışmayı başlattı. Türkiye için büyük öneme sahip projede hedef milli aşımızı üretebilmek.

Proje Yürütücüsü olan Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan canlı virüs içermeyen aşı çalışmaları hakkında şunları söyledi; 

“TÜBİTAK’ın 2023 hedefleri doğrultusunda öncelikli planı, ilaç, aşı ve tanı kitleri üretimi var. Bu yüzden projemiz TÜBİTAK tarafından da destekleniyor. Bizim de amacımız patentimizi alıp aşı üretimini başlatabilmek. Şu an için aşı prototipini üretebiliyoruz. Bazı laboratuar çalışmalarından sonra da üretime geçebileceğiz. Eğer başarılı olabilirsek her hastalığa karşı hem aşı, hem de tanı kitleri elde etmemizin yolu açılacak. Türkiye yalnızca kuduz hastalığıyla ilgili olarak her yıl beş milyon dolar liralık aşı alıyor. Tanı kiti içinse en az on milyon Euroluk harcama yapması söz konusu. Bu konuda yurt dışına bağımlıyız ne yazık ki. Dileğim bu çalışmalarımızın makale yazımının ötesine geçerek, ülkemizin kendi aşısını üretebilmesidir.”

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)