adscode
adscode

Üstad Özdemir Asaf'ı Saygıyla Anıyoruz

8 Ocak 1981 Özdemir ASAF'ın ölüm yıl dönümü değil , ölümsüzlük yıl dönümüdür olsa olsa. Ruhun şad olsun üstad.

Üstad Özdemir Asaf'ı Saygıyla Anıyoruz
Kültür Sanat
28 Ocak Özdemir ASAF'ın Ölüm Yıl Dönümü

‎Özdemir ASAF'ın ölüm yıl dönümünde sizler için mezarı ve mezarının üstündeki o yazı , üstadın mezarı bile farklı.

İşte o yazı;
Sevgi ise sevişeceğiz seninle,
Kavga ise dövüşeceğiz seninle,
Ölümü de, paylaştığımız yaşamda;


 Üstadın ''Ölüm'' şiiri :


Ölüm; ben onu çiçeklerle giderken gördüm.
Ölüm; ben onu yaşamları bilerken gördüm.
Obur doymazlıkların obur açlıklarında,
Ölüm; ben onu, varlıkları silerken gördüm.


Ama bir de yokluğun ve yüreğin önünde;
Ölüm; ben seni utanç ile titrerken gördüm.


"Şair oldum, baktım her şey yazılmış, Ressam oldum, gördüm her yer çizilmiş, Seyyah oldum, sordum dünya gezilmiş, Hiçbir yerde YENİ bulamadım ben.. "
Kendi Sesinden 'Ölmeyen'




Özdemir Asaf’ın unutulmaz şiiri film oluyor!



Kerem Topuz, yeni sinema filminde Özdemir Asaf’ın şiiri ‘Lavinia’yı beyaz perdeye taşımaya hazırlanıyor.
Duygusal dram türündeki filmin senaryosu da yine Kerem Topuz’a ait. Önümüzdeki aylarda çekimlerine başlanacak olan ve 2014’te vizyona girmesi planlanan filmin başrollerinde tanınmış sürpriz isimler yer alıyor.
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında gösterime giren ilk filmi, ’Film’ ile dikkatleri çeken genç yönetmen, yine Türkiye sineması için sıra dışı kabul edilecek bir filme imza atmaya hazırlanıyor. Tıpkı Özdemir Asaf’ın şiirinde olduğu gibi gitme dese de gidecek olan ama adını kimseye söylemeyeceği Lavinia’nın hikayesinin anlatılacağı yapım, şaşırtıcı anlatım tarzı ve etkileyici görselliğiyle şimdiden merak konusu.
Yepyeni biri olmak uğruna, sahip olduğu her şeyden vazgeçen genç ve güzel model Lavinya ile gerçek aşkı arayan bohem yazar Can Vural’ın çıktıkları trajik yolculuğu anlatacak olan film, İstanbul’da başlayıp Karadeniz’de küçük bir kasabada son bulacak.

Asıl adı 'Halit Özdemir Arun' olan Özdemir Asaf 1923 yılında Ankarada doğdu. İlk öğrenimine Galatasaray Lisesinde başlayan şair lise son sınıfta Kabataş Erkek Lisesine geçti ve 1942 yılında bu okuldan mezun oldu. Yüksek öğrenimine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde başladı, ardından İktisat Fakültesine ( 3. sınıfa kadar ) ve bir yıl Gazetecilik Enstitüsü'ne devam ettiyse de 1947 yılında yüksek öğrenimini yarıda bırakarak çalışma hayatına atıldı.

Bir süre sigortacılık yapan Asaf daha sonra 'Zaman' ve 'Tanin' gazetelerinde çevirmen olarak çalıştı. 1951 yılında İstanbul'da Sanat Basımevi’ni kurarak yayıncılığa başladı ve kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayınladı.

İlk şiirleri 'Servet-i Fünun Uyanış' dergisinde yayınlandı. Çeşitli dergilerde ve Vatan gazetesinin sanat sayfalarında çıkan şiirleriyle tanındı. Şiirlerinin yanısıra düşündürücü özdeyişleri (etika ) ile de tanınan şair bunları Yuvarlağın Köşeleri adı altında yayınladı.
   
Şiirlerinde, insan - toplum ilişkilerini, sevgi, ayrılık, yalnızlık ve ölüm temalarını, ustaca kullandığı hiciv sanatıyla, işleyen Özdemir Asaf, 28 Ocak 1981 tarihinde, İstanbul’da, yaşama veda etti.
Ruhu şad olsun...

ESERLERİ : Şiir kitapları: Dünya Kaçtı Gözüme ( 1955 ) Sen Sen Sen ( 1956 ) Bir Kapı Önünde ( 1957 ) Yumuşaklıklar Değil ( 1962 ) Nasılsın ( 1970 ) Çiçekleri Yemeyin ( 1975 ) Yalnızlık Paylaşılmaz ( 1978 ) Benden Sonra Mutluluk (1984, ölümünden sonra) Deneme - Öykü: Yuvarlağın Köşeleri 1 ( Etika ) ( 1961 ) Yuvarlağın Köşeleri 2 ( Etika ) ( 1986 ) Dün Yağmur Yağacak ( Öykü ) ( 1987 ) Özdemir Asaf'ça ( Deneme ) ( 1988 ) Çeviri: Reading Zindanı Baladı - Oscar Wilde ( 1968 )





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)