adscode
adscode

Uyku Çocukların Zeka Gelişimini Ne Kadar Etkiliyor?

“Stanford Araştırma Enstitüsü, küçük çocukların ileriki yıllarda matematik ve edebiyat başarısınınetkileyen en önemli unsurun düzenli uyku olduğunu gösteren bir araştırma yayınladı. Araştırma ayrıca uykusu…

Uyku Çocukların Zeka Gelişimini Ne Kadar Etkiliyor?
Anaokulu
Kaliteli uyku, 0-3 yaş arasında çocuk gelişimini etkileyen faktörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.Özellikle geceleri deliksiz uyuyabilme becerisi, çocuklara hem zihinsel hem de fiziksel büyümeaçısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Örneğin, REM uykusu olarak bilinen uyku periyodundaçocukların gün içinde öğrendiği bilgi ve becerileri pekiştiren beyin bağlantıları aktive olmaktadır.
Diğer yandan, çocuklarda fiziksel büyümeyi belirleyen büyüme hormonunun en çok uyku sırasındasalgılandığı bilinmektedir. Yeterli uyumadığı için büyüme hormonu eksik salgılanan çocuklar pek çokorganın, kas ve kemiklerin gelişimi bakımından dezavantajlı duruma düşmektedir.  Çocuğunuzun ne kadar uyuması gerekir? Yaşamın ilk yılında bir bebeğin, 10-12 saati gece olmak üzere toplamda günlük 13-14 saat uykuihtiyacı var. (Bazı bebekler bu ortalamanın biraz üzerinde ya da altında seyrediyor olabilir). Yaşamınikinci yılında toplam uyku ihtiyacı, 1 saat kadar azalsa da 4-5 yaşında bile ortalama 11-12 saatin altınadüşmez.
Çocuğunuz yeterli uyumuyorsa zihinsel gelişim ve fiziksel büyümeyle ilgili önemli problemler başgösterebilir. Yetersiz uyku sonucu büyüme hormonu dışında diğer bedensel faaliyetleri belirleyenhormonlarda da sorunlar olabilir. Örneğin, açlık duygusu veiştahı belirleyen hormonlardaki sorunyüzünden çocuğunuz olması gerekenden fazla yiyor ve yüksek kalorili faydasız yiyeceklere eğilimgösteriyor olabilir. Uyku eksikliği ayrıca gün içinde motor beceriler ve dikkat kapasitesinde düşüşe vebunun sonucu olarak daha fazla davranış problemi ve öğrenmede gerilik ortaya çıkabilir.
Çoğu çocuk ebeveyninin tahmin ettiğinden daha fazla uykuya ihtiyaç duymaktadır. Çocuğunuzunuyku eksikliği yaşadığının göstergeleri gün içinde huzursuzluk ve huysuzluk, her zaman arabadauyuya kalma gibi şeyler olabilir. Eğer çocuğunuz uyku vaktinden önce çok hareketli luyor ya da uykuvaktinden çok önce yorgunluk belirtileri gösteriyorsa, uyku düzeninizde sorun var demektir.
Çocuklara iyi uyku alışkanlıkları kazandırabiliriz. Bu sayede yeterli uyuduklarından ve sağlıklıbüyüdüklerinden emin oluruz. Istanbul Parenting Class’ta anne babalarla yürüttüğümüz çalışmalardayüzlerce bebeğe iyi uyku alışkanlıkları oluşturulması konusunda yardımcı olduk ve iyi uykununçocuk gelişimindeki büyük faydalarını birebir gözlemledik. Bu tecrübeden yola çıkarak, sizlere de çocuğunuza doğru uyku alışkanlıkları kazandırmanın yöntemlerini öğrenmek için uzman desteği almanızı içtenlikle tavsiye ederim. Sinem Olcay Kademoğlu / Uzman Psikolog 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)