adscode
adscode

Uykudayım, öğrenip uyanacağım

​Araştırmacılar uykunun hafızanın yanı sıra öğrenmeyi de güçlendirdiğini ortaya çıkardı.

Uykudayım, öğrenip uyanacağım
Bilim Teknoloji
 Beyin uykunun bazı bölümlerinde, o gün olanları 'tekrar oynatıyor'. Öğrencilere öneri: Çalışıp uyumak, çalışmaya devam etmekten daha iyi.

Bilim insanları iyi bir gece uykusunun öğrenmeyi ve hafızayı ne şekilde etkilediğini ortaya koydu. Çin ve ABD’de bulunan araştırma ekibi beyin hücreleri ile uyku sırasında oluşan sinapsların (nöronlar arasındaki bağlantı noktaları) ilişkisini görebilmek için gelişmiş mikroskopi teknikleri kullandı. 
Uykunun hafıza ve öğrenme konusunda önemli bir rolü olduğu biliniyordu. Ancak uyku sırasında öğrenme ve hafızaya etki etmesi açısından beynin içinde neler olduğu konusu tartışılıyordu. New York Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Pekin Üniversitesi Şenzen Yüksekokulu’ndan araştırmacılar fareleri kendi etrafında dönen bir çubuğun üzerinde yürüyebilmeleri için eğittiler. Daha sonra bir mikroskop yardımı ile hayvanlar uyurken ya da uykusuz bırakıldıklarında beyinlerinde neler olduğu incelendi. Bu inceleme sonunda uyuyan farelerin nöronlar arasında dikkat çekici şekilde çok daha fazla bağlantı oluşturduğu görüldü, yani daha fazla öğreniyorlardı.

Araştırma ekibi ayrıca uykunun belirli fazlarını kesintiye uğratarak, derin ya da yavaş dalga uykunun hafıza oluşturmak için önemli olduğunu ortaya koydu.
Uykunun bu bölümlerinde beyin günün daha önceki saatlerinde olan biteni “tekrar oynatıyordu.”

UYKUDA YENİ BAĞLANTILAR OLUŞUYOR
New York Üniversitesi’nden Profesör Wen-Biao Gan, araştırmayı şöyle anlattı: 
“Uykunun nöronlar arasında bağ kurulmasını teşvik ettiği bilgisi yeni, bunu daha önce kimse bilmiyordu. Daha önce uykunun yardımcı olduğunu düşünüyorduk, fakat başka sebepler de olabilirdi ve gösterdik ki uyku yeni bağlantılar oluşturmaya gerçekten yardımcı oluyor. Uyku sırasında beyin sessiz değil, gün içerisinde neler olup bittiğini yeniden canlandırıyor ve bu bağlantılar oluşturmak için oldukça önemli görünüyor. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar örneğin öğrenciler için çok önemli. Eğer bir şeyi uzun süre boyunca hatırlamak istiyorsanız bu bağlantılara ihtiyacınız var. Dolayısıyla çalışıp iyi bir uyku uyumak, çalışmaya devam etmekten muhtemelen daha iyi.” 
Surrey Üniversitesi’nden Profesör Raphaelle Winsky-Sommerer ise araştırmanın bulgularını BBC’ye yorumlarken “Uykunun gün içerisindeki deneyimlerle baş etmek konusundaki katkısının hücresel mekanizmalarını ortaya koymuşlar. Basitçe size uykunun yeni sinapstik bağlantılar oluşturmayı teşvik ettiğini söylüyor, dolayısı ile uykunuzdan vazgeçmeyin” dedi. (bbc)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)