adscode
adscode

DERSHANE ÖĞRETMENLERİNE SİGORTA ŞOKU

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, dershane öğretmenlerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

DERSHANE ÖĞRETMENLERİNE SİGORTA ŞOKU
Eğitim

Dershanelerin kapatılması kararının ardından Özel Öğretim Kurumları Kanununa eklenen bir madde ile dershane öğretmenlerinin, Milli Eğitim Bakanlığına sınavsız olarak öğretmen olmalarının yolu açılmıştır.
 
Dershane öğretmenlerinden ne kadarının öğretmen olarak atanacağı, atamalarda hangi kriterlerin göz önüne alınacağı belli olmadığı için birçok öğretmen AKP beni almaz diyerek şimdiden umudunu kesmiştir. Umutsuzluğun ikinci nedeni ise sigortalılık şartıdır.
 
Kanuna göre; şartları taşıyan dershane öğretmenleri, 1 Temmuz - Ağustos 2015 tarihleri arasında başvuru yapacaklardır.
 
Kadroya atanmak isteyen öğretmenlerin dershanelerdeki sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 1/1/2014 tarihi itibarıyla en az altı yıl olması" gerekmektedir.
 
Kanunda 6 yıllık sürenin, sigortalılık süresi mi, yoksa ödenmiş olan prim gün sayısı mı olduğu anlaşılmadığından bir belirsizlik söz konusudur.
Çünkü 6 yıl görev yapan bir öğretmenin sigorta primleri tam olarak yatırıldığında prim ödeme gün sayısı 2160 olmaktadır. Bilindiği üzere dershane öğretmenlerinin sigorta primleri eğitim yılı esas alınarak genellikle 10 ay üzerinden veya daha az yatırılmaktadır. Altı yıllık süre içerisinde zaman zaman işsiz kalan dershane öğretmenleri bu haktan yararlanamayacaklardır.
 
Uygulama hayata geçtiğinde, 01.01.2014 tarihi itibariyle, 6 yıl sigortalılık süresi şartını doldurduğu halde, prim ödeme gün sayısı şartını dolduramayan öğretmenler mağdur olacaklardır.
 
Milli Eğitim Bakanlığı bu gerçeği görmezden gelemez. Başvuru tarihinden önce dershanelerde 6 yıl çalışmış fakat sigorta primleri eksik yatırılmış olan dershane öğretmenlerinin de başvuru yapmalarına olanak sağlanmalıdır.
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

            Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla sayın Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla                 
                                                                                              
Hasan ÖREN    
Manisa Milletvekili


5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa eklenen bir madde ile dershane öğretmenleri, Kamu Personel Seçme Sınavına girme şartı aranmaksızın Bakanlığınızda öğretmen kadrolarına atanabileceklerdir.
Kanuna göre; "Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla, ilgili mevzuat uyarınca faaliyet gösteren dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezleri iş yerlerinde eğitim personeli olarak çalışmakta olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olanlardan, bu iş yerleri üzerinden sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 1/1/2014 tarihi itibarıyla en az altı yıl olması" şartı getirilmiştir.
Kanunda 6 yıllık sürenin, sigortalılık süresi mi, yoksa yatırılmış olan prim gün sayısı mı olduğu anlaşılmadığından bir belirsizlik söz konusudur. Çünkü 6 yıl görev yapan bir öğretmenin sigorta primleri tam olarak yatırıldığında prim ödeme gün sayısı 2160 olmaktadır. Bilindiği üzere dershane öğretmenlerinin sigorta primleri genellikle 10 ay veya daha az yatırılmaktadır. Uygulama hayata geçtiğinde, 01.01.2014 tarihi itibariyle, 6 yıl sigortalılık süresi şartını doldurduğu halde, prim gün sayısı şartını dolduramayan öğretmenler mağdur olacaklardır.
Buna göre;
1-      Ülkemizde dershanelerde çalışan öğretmen sayısı ne kadardır?
2-      5580 sayılı Özel Öğretim Karumları Kanunun Ek 1. Maddesine göre öğretmen olarak atanma şartını taşıyan dershane öğretmeni sayısı ne kadardır?
3-      Bu kanun kapsamında atanacak olan toplam dershane öğretmeni sayısı ne kadardır?
4-      Kanunda geçen 6 yıllık süre şartında, sigortalılık süresi mi, yoksa prim gün sayısı süresi mi esas alınacaktır?
5-      Öğretmenlerin mağdur olamaması için başvurularda sigortalılık süresinin esas alınması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?
 
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)