adscode
adscode

Ek yerleştirme avantaj mı yoksa?..

200 binden fazla öğrenciye üniversiteli olma şansı tanıyan ek yerleştirmeye, öğrenciler, veliler ve üniversiteler açısından bakıldığında, avantaj mı sağlıyor yoksa dezavantaj mı?

Ek yerleştirme avantaj mı yoksa?..
AG Blog

 

 

 

 


Bu yıl üniversiteye girmek mi daha iyi olur yoksa gelecek yılı beklemek mi?

 

Yüksek öğrenim ücretleri yerine, fiyatları ayağı çekerek yüzde 50 burslu öğrenci almak üniversiteler açısından doğru mu, yanlış mı?

 

Neredesinden bakarsanız bakın tartışmalı ve karar vermesi çok zor bir durumla karşı karşıyayız.

 

İşte bu yüzden, gelin tüm taraflar açısından artıları ve eksileri tek tek ele alalım ve son kararı siz verin.

Öğrenciler açısından
Bir yıl beklemek öğrenciye ne kazandırır?

 

Olaya önce bu açıdan bakmak gerekir.

 

Örneğin bu yıl çok istemediği bir bölümde okuma yerine, gelecek yıl çok daha fazla istediği bir bölümde okuma şansı yaratabilir.
Uzun insan ömrüne bakıldığında bu bir yıl, büyük bir kayıp olmaz. Ama gelecek yıl, istediğiniz bölüme girme garantisi var mı, yok mu?

 

Bu çok önemli. Ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın, ortalama puan artışı en fazla 20 puan oluyor. Eğer bu size yetiyorsa, bir yıl beklemeye değer. Yoksa, bir yıl kaybettiğinizle kalırsınız. Ve bir başka çok önemli uyarı da, kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz bölümleri sakın tercih listenize almayın. Çünkü gidip kayıt yaptırmasanız da başarı puanınız yarı yarıya düşer ve bu da gelecek yılki şansınızı zora sokar!..

 

Veliler açısından


 

Çocuklarınızın hele hele ikinci, üçüncü sınava girişiyse, bir yıl daha evde oturmaları hepiniz için kabusa dönüşebilir. Bu yüzden bulunduğunuz kentte istediği bir bölüm yoksa, başka kentlere gönderme yerine vakıf üniversitelerini de mi tercih etmelisiniz yoksa vakıf üniversitesi yerine başka bir kentteki devlet üniversitesine mi göndermelisiniz? Her ikisinin de artıları eksileri var. Çünkü çoğu zaman masraf hemen hemen aynı noktaya gelebiliyor. İşte bu noktada  önce ödeme gücünüzü, sonra da çocuğunuzun moral değerlerini fazlasıyla dikkate almalısınız...

 

Üniversiteler açısından

 

Üniversitelerde yine on binlerce kontenjan boş kalacak. Oysa bu milli bir servet ve heba olmaması gerekiyor. Herkesin bir fedakarlık yapması gerekiyorsa, üniversitelerin bu konuda, yeni ücret ve burs ayarlamasına gitmesinden daha doğal bir şey olamaz. Bu yıla ve bu kayıt dönemine mahsus olmak üzere özel indirimler ve özel burslar verebilirler. Bu da, vakıf üniversitelerini hiç düşünmeyenleri, düşünür hale getirebilir...

 

YÖK ve devlet açısından


 

Devlet adına birilerinin çıkıp bu kontenjanlar niye boş kalıyor diye YÖK ve ÖSYM’ye hesap sorma zamanı geldi de geçiyor! Ortada diz boyu yanlışlıklar olmasa, kapıda yüz binlerce öğrenci beklerken, bu kontenjanlar boş kalmazdı.
Bu yüzden, hiç zaman geçirmeden, gelecek yıla ertelemeden, yeni çözüm yolları aranmalıdır...
 Milliyet



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)