adscode
adscode

El yazısı okuldan soğutuyor

Çocukları ilkokula giden veliler, sosyal medyada “El yazısı kaldırılsın” diye kampanya başlattı.

El yazısı okuldan soğutuyor
Eğitim
“Çocuklarımız yazmakta zorlandıkları için okula gitmek istemiyor” diyen velilere öğretmenler ve uzmanlar da katılıyor. Ortak görüş, gerçek hayatta kullanılmayan bu yazıdan vazgeçilmesi gerektiği yönünde...
 
AYSEL BOZAN YILMAZ
 
Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında getirilen bitişik eğik yazı (el yazısı) uygulamasıyla ilgili velilerden şikâyet yağıyor. Facebook, Change.org gibi sosyal medya üzerinden “El yazısı kaldırılsın” başlığı altında kampanyalar da başlatan velilere öğretmenler, üniversitelerin eğitim fakülteleri öğretim üyeleri de destek veriyor. Bu noktada çocukların el yazısı yazarken zorlanmaları, okuldan
soğumaları ve el yazısının gerçek hayatta kullanılmaması gerekçe gösteriliyor.



Çelik, öğrencilerin güzel yazı becerisi kazanması, estetik yazı zevki tatması ve yazmayı zevkle sürdürmesi için el yazısı sistemine geçildiğini söylemişti. Ancak uygulama öyle olmadı. Şu an sistemden herkes şikayetçi. MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, henüz kalem tutamayan çocuklara el yazısının dayatılmasının yanlış olduğunu kaydediyor. Öğretmen ve velilerle görüştüklerini söyleyen Özcan, bugüne kadar
uygulamadan memnun olana rastlamadığını dile getiriyor.
 
‘Özgüvenlerini zedeler’
Zorunlu el yazısı uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Özcan, ikinci sınıftan itibaren güzel yazı dersinde el yazısı öğretilmesinin daha doğru olacağını işaret ediyor; gerekçelerini şöyle sıralıyor: “Çocuklar ilkokula 5,5 yaşında başlıyor. Çocukların gelişim seviyesi birbirinden farklı. Bu zor beceriyi bütün çocuklardan beklemek yanlış. Çocukları okuldan soğutur, özgüvenlerini zedeler.” Uygulamanın gerçek hayatta karşılığı olmadığını söyleyen Özcan, “Kitaplardaki yazılar dik yazı. Elektronik aletlerde el yazısı harfleri kullanılmıyor. Çocuk, ben bunu niye öğreniyorum sorusuna cevap veremiyorsa, motive olmaz” diyor.
 
‘Yazmaktan nefret ederler’
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Bahar Eriş de el yazısı uygulamasının kalkması gerektiği görüşünde. Uygulamayı savunan kişilerin “El yazısı, güzel ve okunaklı yazmayı öğretir” görüşüne katılmadığını dile getiren Eriş, “İlkokula yeni başlayan bir çocuk için temel endişemiz yazısının güzelliği değil, yazı yazmayı ve okulu sevmesi olmalı.

Çok güzel yazısı olan ama yazmaktan nefret eden çocuklar yetiştirmenin bir anlamı var mı?” diyor. Eriş, uygulamanın neden kaldırılması gerektiğini ise şöyle açıklıyor: “İlk yıllarda önemli nokta çocuğa okulu sevdirebilmek. Uygulamayla çocuklar okul fikrinden uzaklaşıyor. El yazısı güzel yazı ya da resim dersinde öğretilebilir.” El yazısının çocuğa karakter kazandırdığını iddia edenler olduğunu kaydeden Eriş, “Amaç öğrenciye karakter kazandırmaksa o zaman yaratıcı yazı dersi eklenebilir. Bu derste çocuklar karakterlerini yansıtan fontlar üzerinde çalışabilirler. Bugünkü uygulamada, ‘f’nin kuyruğu’nda oyalanırken, asıl treni kaçırıyoruz” diyor.
 


‘Motivasyonu düşürüyor’
Çoğu öğretmenin eski sisteme alışık olmasının sistemin uygulanmasını zorlaştırdığına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşah Batdal Karaduman, el yazısı ve kullanımıyla ilgili altyapı sağlandığında öğrenciler için faydalı olabileceğinin altını çiziyor. Çocukların el yazısını küçük yaşlarda öğrenmeye çalıştıkları için el ve göz koordinasyonunu tam olarak sağlayamadıklarına değinen Karaduman, çocukların bu süreçte öğrenmeye karşı motivasyonunu kaybettiğini söylüyor.
 
 Öğretmenler de şikâyetçi
 
‘Yazılanları okuyamıyoruz’
 

El yazısıyla ilgili bazı çocuklar son derece zorlanıyorlar. El kasları gelişmemiş olanlar harfleri ve bağlantı noktalarını yapamadıkları için kendi yazdıklarını dahi okuyamıyorlar. Ortaokulda öğretmenler öğrencilerin el yazısıyla yazdıklarını anlamadıkları için düz yazıya geçiliyor ya da bir öğretmen el yazısıyla yazalım derken bir başkası düz yazı istiyor. O yüzden öğrenciler ikilemde kalıyor. Ders kitapları düz yazıyla hazırlanmış. Bu noktada çocukların kafası karışıyor.
 
‘İngilizceye uymuyor’
Ortaokulda İngilizce öğretmeniyim. İşin içine İngilizce girince iş çığırından tamamen çıkıyor. Çünkü İngilizcedeki harflerin birbiriyle bağlantısı Türkçedeki gibi değil. Öğrenciye 2. sınıftan itibaren İngilizce dersi verince ‘el yazısıyla yaz’ denildiğinde yazı İngilizceye uymuyor. ‘Düz yazıyla yaz’ dersek de el yazısına alıştığı için harfleri seçemiyor. Bu nedenle İngilizce öğretmenleri olarak el yazısını önermiyoruz. Bu sistem bizim dersimize uygun değil, çok büyük bir sorun oluşturuyor.
 
‘Kaldırılsın kampanyası’

El yazısı uygulamasının kaldırılmasını isteyen veliler, Facebook ve Change.org üzerinden her gün yeni bir kampanya başlatıyor. Change.org sitesinde bu yıl 23 Haziran, 27 Ağustos, 9 Ekim, 12 Ekim, 20 Ekim tarihlerinde farklı kişiler tarafından kampanyalar başlatıldı. Muhatabı MEB ve Talim Terbiye Kurulu olan kampanyalara yüzlerce veli imza attı. Yine Facebook üzerinde de gruplar oluşturarak el yazısı uygulamasının kaldırılması konusunda gündem oluşturmaya çalışan veliler, nedenlerini şöyle sıralıyorlar:
* Yazısını okuyamayacağımız bir kuşak geliyor. Öğrenciler el yazısı zorunluluğuyla daha ilk günden okuldan soğutuluyor. Çünkü harfler dik yazıya göre daha zor.
* El kaslarının uygun olmaması nedeniyle birçok çocuk çile çekiyor. Minicik elleriyle zorlanmaları, solakların hiçe sayılmasını maalesef hiçbir gerekçe değiştirmiyor.
* Ortaokula geçenler düz yazıyı tercih ediyor. Etmeyen de öyle kötü ve yavaş yazıyor ki sınavlarda başarılı olamıyor.
 


‘Parmakları acıyor’
Esma Kara (veli): Çocuğum özellikle birinci sınıftayken el yazısı uygulamasından çok zorlandık. Evde ödev
yapmak istemiyordu. Parmaklarının acıdığını söyleyip “Tüm ödevleri sen yap” diyordu. Biz kendisi yapsın diye
yardım etmiyorduk. Ödevlerini dinlene dinlene yapıyordu. Şimdi ikinci sınıfa geçti artık bu duruma alıştı.


Seyit Güder(öğrenci): El yazısı yazarken zorlanıyorum, elim ağrıyor. Düz yazı yazmayı daha çok seviyorum. O yüzden defterime düz yazıyla yazıyorum.




Efe Eren (öğrenci): El yazısıyla yazarken zorlanıyorum, güzel yazamıyorum. Hem elim ağrıyor hem de yazarken harfleri unutuyorum, yazarken harfler aklımdan gidiyor.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)