adscode
adscode

Eleyici branşlar matematik ve geometri

Eleyici branşlar matematik ve geometri oldu.

Eleyici branşlar matematik ve geometri
YKS

 YKS zor muydu, kolay mıydı sorusuna GEN Koleji eğitim uzmanları detaylı bir analizle yanıt verdi.

ÖSYM tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen üniversite sınavı sonrasında GEN Koleji eğitim uzmanlarından yapılan açıklamaya göre; “2023 AYT sınavı sınırlandırılmış konu dağılımına uygunluk göstermiştir. Genel olarak alanında yeterli tekrarlarda bulunmuş öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği tarzdan soruların bulunduğu bir sınav olmakla beraber 2023 yılının eleyici branşları matematik ve geometri olmuştur” denildi.

38 yıldır binlerce öğrenciyi en başarılı üniversitelere yerleştiren okulların başında gelen GEN Koleji’nin eğitim uzmanları tarafından yapılan 2023 AYT (Alan Yeterlilik Testi)’ye ilişkin detaylı analiz şöyle;

MATEMATİK

 2022-2023 YKS sınavının 2. oturumu olan AYT sınavında Matematik soruları 11. sınıf ve 12. sınıfın 1. dönem konularından müfredata uygun bir şekilde gelmiştir. Geometri tarafı TYT sınavına göre öğrencileri biraz daha zorlamış. Yeni nesil de denen beceri temelli sorulara yer verilmiştir. Soruların orta-zor olduğunu söyleyebiliriz. Bilindiği gibi AYT daha formüle dayalı bir sınavdır bu yüzden düzenli ve sistemli çalışan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYAT

2023 AYT sınavında 24 edebiyat sorusunun anahtar bilgi olarak altı çizilen eser ve yazarlardan geldiği, Edebi sanat sorularının yoğunluğunu hissettirdiği bir sınav olmuştur. Yazar-eser sorularının hepsi anahtar kelime olarak çizilen, beklenilen eserlerden gelmiş olup, satır arası soruyla karşılaşılmamıştır.

FİZİK 

2023 YKS de AYT oturumunda Fizik bölümünde sınava giren öğrencilerden edindiğimiz bilgilere göre sorular pandemi döneminde yapılan 2020 YKS’de olduğu gibi 14 sorunun 9 tanesi 11. Sınıf müfredatından, 5 tanesi ise 12. Sınıf müfredatından sorulmuştur. Hemen hemen her konudan soru sorulmaya çalışılmış, sorulardan bir tanesi 12. Sınıf konularından iki konunun birleştirilmesi ile sorulmuş, bir tanesi de 11. Sınıf konusu olan Momentum - Çarpışma konusundan klasik tarzda sorulmuştur. Sorular kazanımlara uygun, çok düşünmeye zorlamayan, öğrencileri 2022 sınavı kadar zorlamayan bir sınav olduğu ifade edilmiştir.

KİMYA

2023 AYT Sınavı kimya bölümünde sorular 11. Sınıf ağırlıklı olmak üzere sorulmuştur. 11. Sınıftan atomun kuantum modelinden 1, gazlar konusundan 2, çözeltiler konusundan 2,enerji konusundan 1, kimyasal tepkimelerde hız konusundan 1, kimyasal denge konusundan 2 soru sorulurken, 12. Sınıftan karbon kimyasına girişten 1, kimya ve elektrik konusundan 3 soru sorulmuştur. Sorularda işlem ve yorum bir arada istenmiştir. Genel itibari ile bilgiyi ölçmeye ve verilen bilgileri yorumlama üzerinde durulmuştur. Soruların eleyici özellikleri bulunmaktadır, ancak düzenli çalışan tekrarını yapan bolca soru çeşidi görmüş öğrenciler çok zorlanmamışlardır.

BİYOLOJİ

2023 AYT Biyoloji soruları müfredat doğrultusunda ağırlıklı olarak 11.sınıf konularından sorulmuştur. Denetleyici ve düzenleyici sistem, sindirim sistemi organları, dolaşım sistemi, solunum sistemi, boşaltım sisteminden soru gelirken üreme sisteminden soru sorulmamıştır. 11.sınıfın son ünitesi olan ekosistem ve popülasyon ekolojisinden birer soru gelmiştir. 12. Sınıf konularından zorlayıcı olmamakla birlikte Genden proteine, biyoteknoloji konularından birer soru, enerji dönüşümlerinden iki soru gelmiştir. Genel olarak soruların yoruma dayalı olmayıp biyoloji dersi alan bilgisini ölçmeye yönelik olarak orta zorlukta olduğunu gördük.

TARİH

2023 AYT Tarih Soruları orta-zor seviyedeydi. Konular 9-10-11-12. Sınıf müfredatına uygundu. İslam Tarihi, İlk Türk Devletleri ve Türk-İslam Devletleri Tarihi, Osmanlı Devleti ve İnkılap Tarihi konularından sorular soruldu. Öğrencilerin anlama -yorumlama ve en önemlisi bilgi birikimlerini ölçen sorular çıktı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)