adscode
adscode

Google'dan Bugüne Özel Plüton Doodle'ı

Plüton ve dünya için tarihi günün yaşanacağı bugün, Google'ın açılış sayfasında Plüton var.

Google'dan Bugüne Özel Plüton Doodle'ı
Bilim Teknoloji
Ve Plüton için büyük gün geldi. NASA'nın gönderdiği uzay aracından ilk görüntüler gelmeye başladı. 

NASA bundan tam 9 yıl önce Plüton üzerinde araştırma yapılması amacıyla bir uzay aracını, evrenin karanlığına doğru yolcu etmişti. 9 yıl sonra ise geçtiğimiz hafta NASA, gönderdikleri uzay aracının geçtiğimiz hafta içinde yörüngesine başarılı bir şekilde yerleştiğini, ilk görüntülerin dün geleceğini müjdelemişti.
 
NASA: PLÜTON SANILANDAN DAHA BÜYÜK ÇIKTI
 
NASA'nın 'New Horizons' adlı uzay aracı, Plüton'un çapını 2 bin 370 kilometre olarak hesapladı. Misyon Başkanı Alan Stern, bilim adamlarının beklediğinden daha büyük çıkan bu 'cüce gezegenin', Kuiper Kuşağı nesneleri arasında lider konumda olduğunu söyledi.
 
Stern, "Plüton'un çapını ölçmek için 3 farklı yöntem kullandık. Bunun için atmosfere sahip olmayan Charon'u örnek ve dayanak noktası olarak kullandık. Plüton'un beklediğimizden daha büyük çıkması, bizim için sürpriz oldu" diye konuştu.
 
Plüton'un net çapının 2370 kilometre olduğunu belirten bilim adamı, Güneş Sistemi'nin 'yapı' döküntüsünden oluşan dev bulut şeklindeki Kuiper Kuşağı'ndaki nesneler arasında hangisinin daha büyük olduğu tartışmalarına son verildiğini ifade etti.
 
Plüton'un bu alandaki en büyük rakibi, çapı 2 bin 336 kilometre olan cüce gezegen Erida'ydı. Neredeyse tüm bilim adamları, dünyadan yapılan ölçümlere dayanarak, Plüton'un Erida'dan küçük olduğunu sanıyordu. New Horizons ile yapılan ölçümler, gerçeğin aslında böyle olmadığını ortaya koydu.
 
New Horizons, yarın misyonunun en önemli aşamasına geçerek, uzay aracı Plüton ve uydusuna yaklaşacak. Bu randevu sırasında araç, dünya ile iletişimini keserek tüm dikkatini cüce gezegen ile eşini incelemeye verecek.
 
Uzay aracının Plüton etrafında dönen mikro asteroitlerle çarpışma ve devre dışı kalma olasılığı 10 binde bir. Bunun olmayacağından emin NASA uzmanları, bu tehdidin önümüzdeki uzay şovuna gereken 'drama unsurunu' kazandırdığı esprisini yapıyorlar.

SIRA PLÜTON'DA
 
NASA ve diğer uzay ajanslarının aktardıkları bilgilere göre bugün gelecek önemli verilen tabiri caiz ise Plüton’u yeniden keşfetmek anlamına gelecek. Zira söz konu bilgiler için 9 yıl beklenmiş olması şöyle dursun, gelen veriler yaklaşık 3 Milyon Mil yol kat ettikten sonra dünyaya ulaşmış olacak.
 
PLÜTON'UN İKİNCİ KEŞFİ!
 

Temmuz 2015, Plüton için önemli bir tarih haline geliyor. Esasında Plüton isimli gezegenin varlığını ilk kez 1930 yılında ortaya çıkaran Clyde Tombaugh ismiydi. O zamanların teknolojisi ile edinebildiği Plüton hakkındaki bilgileri günümüze kadar taşımış oldu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)