adscode
adscode

Google’ın 3.2 milyar dolarlık yıldızı

Google, iPod ve iPhone’un yaratılmasında payı olan eski Apple yöneticilerinden biri olan, şimdiyse Nest CEO’su olarak yoluna devam eden Tony Fadell üzerine büyük bir bahis oynuyor.

Google’ın 3.2 milyar dolarlık yıldızı
Bilim Teknoloji
Tony Fadell ve Matt Rogers tarafından kurulan Nest Labs evdeki “sevilmeyen” eşyaları yeniden tasarlamaya odaklanıyor. Nest’in ilk ürünü olan ve kullanıcının telefonuyla senkronize olarak enerji tasarrufu sağlamak için kullanıcının alışkanlıklarını öğrenen akıllı termostat şık tasarımı nedeniyle hala övgü topluyor. Akıllı termostatı, geçtiğimiz yıl çıkarak içgüdüsel olma yolunda ilerleyen duman ve karbon monoksit dedektörü Nest Protect takip etti. Bu ürünler Amazon ve Apple Store’larda hızla satıldı ve Google Ocak ayında Nest’i 3.2 milyar dolara satın alarak teknoloji dünyasını şaşırtmıştı. 

 
Ancak bu beklenmedik yükseliş Fadell’in hareketliliğini daha da artırdı. Fadell, Nest’in ulaşabileceği diğer alanlar üzerinde kafa yormaya devam ediyor. Google ile kurulan ortaklıkta onu en fazla heyecanlandıransa Google’ın sahip olduğu engin kaynaklar; Nest, modası geçmiş oturma odası, mutfak ve banyo ürünlerine sayısız tasarım sunup nihayetinde geleceğin evini yaratmak üzere ürünleri birbirlerine bu kaynaklar sayesinde bağlayacak.
 
Evdeki tüm eşyaların “bağlı” olması teknoloji dünyası için artık bir hayal değil. Ancak Google ve Microsoft bilgisayarlar, mobil cihazlar ve araba göstergelerine diğer taraftan GE ve Honeywell ev elektroniklerine hükmederken yıllardır uğraşılmasına rağmen bu iki alanı başarıyla birleştirerek ev yönetimini üstlenen hiçbir firma çıkmadı. 
 
Fadell, aslında aynı vizyonun Disneyland’daki Tomorrowland’de 1950’lerden beri satıldığını Nest’in ise bu vizyonu akıllı aletlerle alakası olmayan buzdolabı, TV ve ampulleri akıllı termostatlar, duman alarmları ve güvenlik kameralarıyla iletişim kurabilmesi için bir platform geliştirerek gerçekleştirdiğini söylüyor. ABD’deki 115 milyon ve dünya çapındaki milyonlarca evle Nest, Google’a tüketicilerin hayatlarındaki en derin entegrasyonu sağlama potansiyeli sunuyor.
 
 
 
Ancak Fadell ilk olarak girişiminin Apple köklerini Google DNA’sıyla nasıl birleştireceğini çözmeli. Nest’te 100’den fazla eski Apple çalışanı bulunuyor ve Fadell Apple’ın bağlı, iyi tasarlanmış ve büyük oranda gömülü ürünler yaparken Google’ın büyük veri, makine öğrenmesi ve operasyonel verimliliğe odaklandığını söylüyor. Nest’in diğer kurucusu Rogers: “Bunların bir araya gelmesi eşsiz bir şey olacak, buna benzer bir şirket yok.” diyor. 
 
Nest, yaptıkları kadar yapmadıkları nedeniyle de başarılı oldu. Ürünleri sadece minimal kullanıcı deneyimiyle değil aynı zamanda enerji tasarrufu ve güvenlik gibi marjinal tüketim yararlarıyla kalıcı olmak için hile yapmamasıyla da tanımlanmıyor. Eğer Nest Protect karbon monoksit sızıntısı algılarsa otomatik olarak Nest termostatıyla bağlantı kuruyor ve gaz ocağını kapama komutu veriyor; akıllı ev ürünlerinin sıklıkla gösterişli ıvır zıvırlarla bir tutulduğu bir dönemde aslında oldukça kullanışlı (ve görünmez) bir bağlantı… 
 
Ev cihazları telefonlarda olduğu gibi her iki yılda bir yükseltilmiyor ancak 10-20 yılda bir değiştiriliyor. Bu nedenle tasarımlarının zamansız olması gerektiğini belirten Rogers şöyle diyor: “Biz de çılgın animasyonlar, arka plan resimleri hatta hava durumu aplikasyonu eklemeyi düşünmüştük. Ama bu bir termostat; kahvaltı hazırlaması beklenmemeli.” 
 
Ekibini Apple’da çalıştığı zamanlardaki gibi zorlayan Fadell hırslı, Steve Jobs ve onun ekibiyle ilk iPod ve iPhone’un geliştirilmesinde savaşa girmeye hazır ve her an ekibinin başında biri olmasıyla tanınıyor. 
 
Fadell’a çalışmak oldukça stresli olduğu halde şu an yanında olan tüm eski Apple çalışanları Nest’te de ona katıldı çünkü gerektiğinde onları destekliyor ve erişilmesi zor mükemmeliğe ulaşma dürtüsü çalışanlarının yapabileceğinin en iyisini ortaya çıkarıyor.  Rogers şöyle anlatıyor: “Tony’nin yumruğunu masaya vurarak bağıra bağıra mükemmelik talep ettiği zamanlar oldu ama aslında çalışanlarının gelişimiyle yakından ilgileniyor. Stresli olmaktan çok daha fazlasını hissettiğim ve ağlama noktasına geldiğim anlar oldu ve o anlarda Tony’nin gelip olan biten hakkında konuşmak istemesi gibi nadir açıklık anlarında tüm bu zorluklara değdiğini görüyoruz.” 
 
Ekibin kolektif tatminsizliği termostatın küçük bir top boyutuna kadar küçülmesini sağladı ve Mart 2011’de Fadell, Google’ın ortak kurucularından Sergey Brin’i TED konferansına davet ederek üzerinde çalıştıkları termostatı tanıttı. Üründen oldukça etkilenen Brin’in “Seni satın alabilir miyiz?” sorusunu Fadell, “Hayır ama yatırım yapabilirsiniz.” şeklinde yanıtlamış.  
 
Nest termostatları Aralık 2011’de piyasayı vurduğunda net tipografisi ve enerji tüketimleri hakkında kullanıcıları bilgilendiren sezgisel renk göstergeleri kadar evde kimse olmadığında ısıtma ve soğutma akışlarını otomatik olarak düşüren bir hareket sensörü özellikleriyle de ön plana çıkıyordu.  
 
Fadell ve Rogers’ın sık sık çalışanlarına hatırlattığı gibi Nest’in sırrı ürünlerinde çok teknolojik veya gösterişliden ziyade “ev gibi hissettiren” tasarımlar yapması. Nest çalışanları Apple olmak istemediklerini, Apple tasarımlarının fazla steril olduğunu ve ev cihazları için yeterince sıcak olmadığını belirtiyor. 
 
Şu sıralar temel bir seviyede de olsa Google-Apple sentezi canlanmaya başlıyor. Haziran ayında Nest, 555 milyon dolara Dropcam’i satın almıştı. Fadell, Goggle’ın desteği (dolarları) olmasaydı bu anlaşmanın asla gerçekleşemeyeceğini belirtiyor. Bu anlaşma, Nest’in bağlı evlerde daha fazla alana ilerledikçe kendi donanım ekosistemini kurmaya devam edeceğine işaret ediyor. Nest, bu satın almadan günler sonra “Nest’le çalışıyor” geliştirme programını duyurdu. Bu program Jawbone gibi üçüncü taraf şirketlerin Nest ürünlerine bağlanmasını sağlayarak daha entegre deneyimler sağlıyor. 
 
Fadell ve Rogers’a göre Google ve Nest arasında bir içgörü paylaşımı var. Fadell ve Rogers iki haftada bir Page’le buluşuyor,  birlikte fikirler üretiyor ve birbirlerini kontrol ediyorlar. Fadell Google’ın getirdiği pek çok yeniliğe övgüler yağdırıyor ve Apple’da yaptığı gibi köprüleri yakmak yerine bu sefer köprüler inşa etmeyi umuyor. Diğer taraftan Fadell’in Google donanımının başına geçmesi fikriyle ilgili birçok söylenti yayıldıysa da Fadell buna vaktinin olmadığını Nest’in şimdilik bütün zamanını aldığını belirtiyor. 
 
Fadell’a niçin Google’a geldiği sorulduğunda ise bir sonraki akıl hocasını aradığını itiraf ediyor ve şöyle diyor: “Hayatımda ilham verici insanlar oldu ve bu insanların çoğu öldü. Bu insanlar benim üzerime bahse girdi ve yanlış olduğumda burnumu sürterek haklı olduğumda beni destekleyerek bugün olduğum yere gelmemde bana yardımcı oldu. Larry’den pek çok şey öğrenebilirim. Kendimi yeniden şeker dükkanındaki bir çocuk gibi hissediyorum. Hem Steve hem de Larry’le çalışacak kadar şanslı olan sanırım tek kişiyim. Buna çok değer veriyorum. Beni Google’a neyin getirdiğini soruyorsanız işte bu… ” 
 
Fadell, Steve Jobs’un yanı sıra diğer akıl öğretmenleri arasında ilk çalıştığı girişim olan General Magic’teki Phil Godman ve elektrikten korkmamasını öğütleyen büyükbabasını sayıyor. 
 
Google’a kurulan ortaklık teknoloji dünyasının önde gelen isimlerine göre Nest için olduğu kadar Google için de avantajlı bir durum; çünkü kıyaslama yapılacak olursa Apple’ın bakış açısını oldukça düşük bir fiyatla satın aldığını belirtiyorlar. 
 
Nest’in hangi alanlara ilerleyeceğini, Google’la kurulan ortaklığın nasıl bir yönde devam edeceğini ve Google’ın Apple’ı geride bırakıp bırakamayacağını ilerleyen zamanlarda öğreneceğiz ve öyle görünüyor ki Fadel ve Nest’in adını yakın zamanda daha çok duyacağız.

Bilgiçağı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)