adscode
adscode

Hükümeti 'sessiz' protesto ettiler

​Çeşme'de, Soma'da yaşanan faciada yaralanan, yaşamlarını yitiren madenciler ve aileleri için sessiz anma yürüyüşü ve oturma eylemi yapıldı, hükümetin yaklaşımı protesto edildi

Hükümeti 'sessiz' protesto ettiler
Türkiye'den Haberler
Çeşme'de Mehmetçik Parkı'nda bir araya gelen vatandaşlar, Manisa'nın Soma ilçesinde kömür madeninde hayatlarını kaybeden ve yaralanan işçiler için  sessiz anma yürüyüşü gerçekleştirildi, yakınlarını kaybeden ve yaralanan madenci ailelerine 'yalnız değilsiniz' mesajı verildi. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme Belediyesi çalışanları, CHP İlçe Örgütü üyeleri Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, EĞİTİM-SEN ve KESK, DOĞU-DER'in yanı sıra çok sayıda kent sakininin katıldığı yürüyüşteki kişi sayısı, Cumhuriyet Meydanı'nda  oturma eylemi yapan öğrencilerle birleşti, yaklaşık 600 kişiye ulaştı.

Tekrarı yaşanmasın

Soma'da yaşanan faciada yaşamlarını yitiren maden işçilerine Allah'tan rahmet dileyen Çeşme Belediye Bakanı Muhittin Dalgıç, mahsur kalan madencilerin de yaşadıklarını umut ettiklerini kaydetti. Ailelerin mahsur kalan madencilere sağ salim kavuşması temennisinde bulunan Başkan Dalgıç, "Üzüntümüz çok fazla. Ülkemiz, uzun süredir ülkemizde iş güvenliği, çalışma şartları, alınmayan tedbirler, istenen araştırmaların önünün kapatıldığı bir yapıda. Bu yapı durumu, ülkemizi ve  dünyayı yasa boğan bir duruma getirdi. Herkesin bu konuya çok duyarlı olmasını ve bundan sonra da bu tür acıların yaşanmamasını diliyorum" dedi.

Soma'yı niye reddetiler?

EĞİTİM-SEN ve KESK Çeşme temsilcilikleri yaptıkları ortak basın açıklamasında Soma'da yaşanan faciada yüzlerce kişini yaşamını yitirdiğini ve yaralandığını kaydetti. Aynı maden ocağında sayısı henüz tam olarak açıklanmayan yüzlerce işçinin de kurtarılmayı beklediği hatırlatılan açıklamada, rakamların saklandığı belirtildi; net bir açıklama yapılmaması eleştirildi. TBMM gündemine kazadan sadece günler önce Soma'da bulunan maden ocaklarıyla ilgili önergenin AK Partili vekillerin oylarıyla reddedildiğine dikkat çekilen açıklamada, "AK Partili vekiller önergeyi hangi nedenle gözü kapalı reddetti" diye soruldu.

 Bakanların istifası istendi

Soma'da facianın yaşandığını maden sahibinin bir açıklamasında, 'madeni karları tavan yapan bir işletmeye dönüştürdüğünü' söylediğinin hatırlatıldığı basın açıklamasında, "Bu nasıl oldu, işyeri güvenlik tedbirleri yeterli miydi?" diye soruldu. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ne hükümetin 19 yıldır imza atmadığı kaydedildi, "İktidar, bugün neyin arkasına saklanacak?" denildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın istifasının istenmesinin ardından sessiz oturma eylemi yapıldı, ve grup olaysız dağıldı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)