adscode
adscode

İngilizce 'yaş'a takıldı

Bakan Avcı'dan öğrencilerin belirli yaştan sonra İngilizce öğrenemediğini belirtti.

İngilizce 'yaş'a takıldı
Eğitim
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın incelemeye aldığı, İngilizce eğitimine yönelik rapora göre, Türkiye'de öğrencilerin yüzde 90'dan fazlası bin saatlik dersten sonra dahi temel düzeyde kalıyor, ilerleyemiyor. Öğretme teknikleri çocuklara hitap etmediği için yaş ilerledikçe derse karşı ilgi azalıyor. Bu nedenle 6'ncı sınıftan sonra öğrenciler sadece fiziksel olarak derste bulunuyor ama İngilizce öğrenmiyor.
British Council ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'nca hazırlanan "Türkiye'deki Devlet Okullarında İngilizce Dilinin Öğretimine İlişkin Ulusal İhtiyaç Analizi" başlıklı çalışma geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sunuldu. Çalışma için Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni, British Council ve TEPAV'ın desteği ile Ankara, Antalya, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon gibi illerde yer alan 48 okulda dersler gözlemlendi. TEPAV'ın bin 394 veli ve 19 bin 380 öğrenciyi kapsayan anketiyle araştırma tamamlandı. Okullarda gözlemlenen sınıfların yaklaşık yüzde 15'i FATİH Projesi kapsamında akıllı tahta ve tabletlerin verildiği sınıflar oldu. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre Türkiye İngilizce yeterliliğinde rakiplerini yakalayamıyor. English First tarafından geliştirilen 2013 İngilizce Yeterlilik Endeksi (EPI), Türkiye'yi 60 ülke arasında 41'inci sıraya yerleştiriyor. Türkiye'nin 2012 yılındaki ortalama toplam TOEFL puanı ise, Sudan ve Etiyopya gibi Latin alfabesi kullanmayan ülkelere benzer bir biçimde 120 üzerinden 75.
SINIFTALAR AMA ÖĞRENMİYORLAR
Öğrencilerin sınıfları yükseldikçe motivasyon düzeyleri azalıyor. Çünkü İngilizce derslerini sıkıcı ya da zor buluyorlar. 5'inci sınıfların yüzde 80'i İngilizce derslerini sevdiklerini söylerken, bu oran 12'nci sınıf öğrencilerinde yüzde 37'ye düşüyor. Resmi ders kitapları ve müfredat, öğrencilerin değişkenlik gösteren düzeylerini ve gereksinimlerini dikkate almıyor. Çocuklar, 6'ncı sınıftan sonra İngilizce dersinin içeriğinden kopuyor. Daha genel bir ifade ile, öğrenciler derste 'bulunuyor', ders kitabındaki alıştırmaları yapıyor ve hiçbir şey öğrenmiyor.
Neler yapılmalı?
Müfredat gözden geçirilmeli ve ders kitapları da dahil öğrenim materyalleri geliştirilmeli.
Geçirilmiş müfredat ve öğrenim materyalleri 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar gerçekçi bir ilerleme sergilemeli, haftalık ders saatlerinin sayısının arttığı bir yapıda verilmeli.
Gramer öğretmenin aksine, İngilizce bir iletişim aracı olarak öğretilmeli.
İngilizce ve diğer dillerde iletişim kurmanın önemine ilişkin öğrenciler, veliler ve halkın genelinde farkındalık yaratmak için ulusal bir kampanya başlatılmalı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)