adscode
adscode

Kenan Yavuz: Bizden daha babayiğidini bulamazsınız

20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük dış yatırımcısı olduklarını söyleyen Azerbaycan kökenli SOCAR şirketinin Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “1923-2002 yılları arasında Türkiye’ye…

Kenan Yavuz: Bizden daha babayiğidini bulamazsınız
Milliyet Diyalog
20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük dış yatırımcısı olduklarını söyleyen Azerbaycan kökenli SOCAR şirketinin Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “1923-2002 yılları arasında Türkiye’ye giren dış yatırım sermayesi miktarı 15 milyar dolardı. Bizimki 20 milyar doları geçiyor. Yatırım konusunda bizden daha babayiğidini bulamazsınız” dedi.
Türkiye’nin en stratejik sanayi kuruluşlarından Petkim’in 50. kuruluş yılı çerçevesinde İzmir Aliağa’daki tesislerinin yanı sıra rafineri ve liman gibi yeni yatırım alanlarını basına tanıtan Kenan Yavuz ve Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, serbest piyasa kuralları çerçevesinde tüm rakiplerine hodri meydan çekmeyi de ihmal etmedi.
İşte bu çarpıcı geziden önemli satır başları:
Hodri meydan
- Bugüne kadar bizden daha büyük dış sermaye getiren yabancı yatırımcı göremezsiniz. Üstelik kapalı devre ekonominin avantajlarından da yararlanmıyoruz.
- Petkim, Demirel tarafından İzmit Yarımca’da kuruldu. Özal döneminde de Aliağa’da büyüdü. Şimdi dünya şirketi oluyor. 2008’de de o günün koşullarında “En iyi özelleştirme” modeli olarak SOCAR’a satıldı. İnşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, ilaç, boya, deterjan, kozmetik ve tekstil alanında 60’a yakın petrokimyasal ürün yelpazesi sunuyor. 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.
- Özelleştirmeye karşı çıkanlar, mezara giden KİT’ler niye yok oldu, diğerleri niye ayakta kaldı, iyi araştırmaları gerekir.
- Keşke Petkim’e rakip bir firma daha olsa. Bu konuda yatırım yapmak isteyen herkese her türlü desteğe hazırız. Türkiye’ye Petkim gibi en az dört tesis daha gerekli ama pahalı diye herkes kaçıyor.
- 2018’de devreye alınacak olan STAR Rafineri, 1984’ten sonra yapılacak olan ilk rafineri olacak.
En büyük 3. liman
- Türkiye’nin en büyük üçüncü konteyner limanı Mersin ve İstanbul’dan Aliağa’ya yapılıyor. İşletmesini de 28 yıllığına dünyanın en iyi liman işletmecisi olan Danimarkalı firmaya verdik. İzmir Çandarlı’da yapılacak limanla her türlü rekabete hazırız. Dünyanın en büyük gemileri de iskelelere yanaşabilecek. Kim daha iyi hizmet verirse kullanıcı ona gider. Biz sonbaharda bitiriyoruz ama onu kim yapacak hâlâ belli değil.
- Çevreci bir şirketiz. Bugüne kadar 3 bin 500 izin aldık. Kars, Aliağa, Ceyhan ve Ankara’ya 50 milyon dolarlık eğitim yatırımları yaptık. Türkiye’nin bir şirket bünyesindeki lisanslı ilk atık yakma tesisini kuruyoruz.
Dünyaya açılacağız
Tüpraş ve Petkim birbirinin tamamlayanıydı. Her ikisi de özelleştirildi ve her ikisi de farklı firmaların. Eskiden Petkim’in ihtiyacı olan hammaddenin tümünü Tüpraş karşılıyordu, şimdi  tamamına yakını başka kaynaklardan çoğu da Rusya’dan alınıyor. Liman ve rafinerimiz bittiğinde kendi hammaddemizi kendimiz üreteceğiz.
- 2016’da sadece rafineride 15 binden fazla çalışanımız olacak. Şu anda tesis ve inşaatlarımızda 10 binden fazla insan yaşıyor.
Enerji de üretilecek
- Aliağa’da diğer yatırımların yanı sıra doğalgaz, rüzgâr ve kömürden enerji de üretilecek. Bu enerji sadece tesislerin enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayacak ulusal elektrik ağına da katkıda bulunacak.
- İş sağlığı ve iş güvenli en üst standartlarda. Yenilikçi önerilere sonuna kadar açığız. Beş bininci öneriyi yapan bir teknisyenimize SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev tarafından sıfır otomobil armağan edildi.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)