adscode
adscode

Kolejlere girişte fırtınalar kopacak

Türkiye’nin en iyi liselerinde, yanlış kayıt sistemi nedeniyle, her yıl, binlerce kontenjan boş kalıyordu.

Kolejlere girişte fırtınalar kopacak
Milliyet Diyalog
Milli Eğitim Bakanı Avcı, geçen yıl vakıf olduğu bu duruma, gelecek yıl yani önümüzdeki kayıt döneminde, son vereceğini açıklamıştı.
Ve şimdi bunun gereğini yerine getirmek için yapılan çalışmalar son noktaya gelmiş. Yeni sistem her an açıklanabilir...

Çocuğu ya da bir yakını geçtiğimiz yıllarda fen ve anadolu liselerine ya da kolejlere girenler, yaşanan sıkıntıyı çok iyi bilirler.
8’inci sınıf öğrencileri, liselere giriş için aynı sınavda yarışıyorlar ama tercih ve yerleştirme usulleri, kolejlere girişte tamamen farklı oluyordu. Bu yüzden de, anadolu liseleri ile kolejler arasındaki gel-git yüzünden hem velilerin çekmediği çile kalmıyor hem de kontenjanlar bir türlü dolmuyordu...

Şimdi, tıpkı üniversiteye girişte olduğu gibi ortak tercih ve merkezi yerleştirme sistemi uygulanacakmış. Yani öğrenci, devlet, özel demeden karma tercih listesi hazırlanacak, yerleştirme de merkezi sistemle yapılacak. Boş kalan kontenjanlar için de, ikinci bir yerleştirme yapıldıktan sonra, kayıt dönemi sona erecekmiş.
Üniversiteye girişte yıllardır uygulanan bu sistem, liselere girişte neden uygulanmaz diye sorgulanır dururdu, demek ki, kısmet bu yılaymış!..

Olmaz diyenler var

Yeni sistem, her ne kadar velileri rahatlatacak ve kontenjanları boş kalmaktan kurtaracak olsa da, özel okulları fazlasıyla rahatsız etmişe benziyor.
Onlara göre, karma tercih listesi hazırlanırken, velilerin önceliği, bedava devlet okullarından yana olur. Bedava okul varken, bizi seçen olmaz korkusu içindeler. Ayrıca, hangisi paralı, hangisi bedava diye yanlış yaparlar endişesi taşıyorlar...
Sanki, velileri hafife alıyorlar. Kolej velilerinin ne kadar bilinçli oldukları konusunda yanılgı içerisindeler. Başta yabancı okullar olmak üzere marka kolejlere girmek için yarışan veliler, hangi okulların paralı, hangilerinin parasız olduğunu da çok iyi bilirler, hangisinin daha önce yazılacağını da...
Arada yanlış anlamalar olmaz mı, elbette olur. Ama bunun yolu, eski sistemde ısrar değil, yeni sistemi çok daha anlaşılır bir hale getirip, tanıtımını da iyi yapmaktan geçiyor.
Ayrıca, kontenjanını zor dolduran okullar, merkezi yerleştirmeye hiç girmezlerse, zaten hiçbir sorun yaşanmaz...

Yazının devamı için tıklayınız !


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)