adscode
adscode

LGS açıklandı ama hâlâ kafalar karmakarışık!

LGS’de, geçen yıla göre, Matematik ve Fen ortalamaları yükseldi. Puanlar arttı ama yüzdelik dilimler düştü. İl sıraları açıklanmadığı için veliler önlerini göremiyor! Matematik dışında, tüm testlerde kız öğrenciler daha başarılı oldu!

LGS açıklandı ama hâlâ kafalar karmakarışık!
Milliyet Diyalog
Güncelleme : 25-Jun-19 09:29

Kontenjanlar ve özel okulların taban puanları bugün açıklanacak! İptal yok! 66 farklı ilden 565 birinci var. Oysa geçen yıl sadece 18 birinci vardı! Sorular kolay mıydı? Zor muydu?

 

Kolaydı ki ortalamalar yükseldi. Ama görünen o ki bu yüksek puanlar öğrencilerin çok da işine yaramayacak.

İşte bu konudaki yüzlerce tespitten biri:

“Geçen yılın verilerine göre 1.65’lik dilimde olan oğlum, bu yıl 5.75’lik dilimde!” Çok sayıda veliden benzer yakınma geliyor.

Yapılan soru sayısı geçen yıla göre daha yüksek ama yüzdelik dilimler çok düşük!

Bunun anlamı, bu yıl, her okula giriş biraz daha zor olacak!

Yüzdelik dilim nedir?

Puan kartlarında sadece yüzdelik dilim var. Ama hem yeterli değil hem de açıklayıcı olmaktan çok uzak.

Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100’e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor. Yani yüzde 5’lik dilimdeyseniz, ilk 50 bin içindesiniz anlamına geliyor.

Bir de bindelik dilimler var ki, onlar da 0.20, 0.30 gibi sıralanıyor. Yani 0.20 demek, ilk 2 bin demektir.

Bu noktada önemli olan, il ve Türkiye sıralaması. MEB, bunu niye açıklamadı, anlamak gerçekten mümkün değil. Çünkü o sıralar, çok daha sağlıklı tercihler yapılmasına olanak sağlayabilir...

Hangi okul?

Bu yıl görünen o ki üst puan dilimlerinde yoğun yığılmalar var ve çok iyi puanı olan öğrenciler bile istedikleri yere girme konusunda zorlanabilirler. Okullar arasında ön eleme yaparken, puanlardan çok yüzdelik dilimlere bakmanızda yarar var ama o da çok belirleyici olmayabilir. Önemli olan bu yılki sıralamalar ve ilgili okulların geçen yıl aldıkları son öğrencinin Türkiye ve il sıralaması!..

Öğrencilerin yüzde 12.87’si, yani yaklaşık 130 bini 400/500 puan aralığında.

Çok genel bir değerlendirme. Keşke 5 ya da 10 puan aralığıyla yığılma dağılımı verilseydi! Bu yıl, 400 puanın altındaki öğrencilerin, özellikle büyük kentlerde, sınavla öğrenci alan okullara girmesi imkânsız değil ama çok zor!

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)