adscode
adscode

MEB Liselere Girişi Çözdü Şimdi Sırada Üniversiteler Varmış!

Hani güler misiniz, ağlar mısınız diye bir söz var. İşte tam da MEB’in bugünkü hali için söylenmiş.

MEB Liselere Girişi Çözdü Şimdi Sırada Üniversiteler Varmış!
AG Blog




Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır içinden çıkamadığı liselere giriş sistemini hala çözemedi.

Üstelik SBS’nin bu yıl son kez yapıldığının açıklanmasına rağmen.

Geçenlerde, tüm gazetelerde ve televizyonlarda sınavlar kaldırılıyor manşetleri vardı, dün de “Üniversiteye SBS Modeli” haberi manşetlerdeydi.

Gerçekten de komik ötesi bir durum. Her şeyden önce, üniversiteye giriş sistemini belirleme yetkisi yasayla YÖK ve ÖSYM’ye verilmişken, MEB’in bu yönde kafa yoruyor olmasını anlamak mümkün değil.

Hadi diyelim ki, yasayı değiştirdiler ya da YÖK’ü ikna edip bu işi de kendileri üstlendi.

Peki ne yapacaklar?

İsterseniz gelin önce buna bir göz atalım sonra da nasıl bir macera ile karşı karşıya kaldığımızın detaylarına girelim...

Üniversiteye SBS modeli

“MEB, SBS sistemini üniversiteye girişte de uygulayacak. Buna göre öğrenciler sene için sınavların ortalamasıyla üniversitelere başvuracak.

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, ÖSYM ve TÜBİTAK’ın ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde SBS’den sonra liseden üniversiteye geçişte uygulanan YGS ve LYS’den de vazgeçilmesi gündeme geldi. MEB, sene içi sınavlara ağırlık vereceği yeni SBS modelinden memnun kalırsa, aynı sistemi üniversiteye girişte de uygulayacak. Buna göre sistemin ayrıntıları şöyle olacak:

Lisedeki temel dersler olan, Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya ve felsefe derslerinin sene içinde yapılan birer yazılısı, bakanlık tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecek. Lise 1. sınıf öğrencileri henüz alanlarını belirlemedikleri için 1. sınıfta girecekleri merkezi sınavların ortalamasının toplam puana etkisi 2., 3. ve 4. sınıfta girecekleri sınavların etkisinden daha düşük olacak.

Düzenlenen merkezi sınavlardan alınan puanlar ise öğrenciye Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) veya DİL puan türlerinde bir ortalama sağlayacak. Üniversite adayı, bu ortalamaya göre öğrenci kabul eden üniversitelere kayıt yaptırabilecek. Bu kapsamda üniversiteler hangi puan türüne göre öğrenci alacağına kendisi karar verecek. Örneğin bir teknik üniversitenin fen edebiyat fakültesinin biyoloji bölümü, öğrenci kabulünde,sadece öğrencinin lise 1, 2, 3  ve 4. sınıflardaki merkezi biyoloji sınavlarının ortalamasını dikkate alabilecek. Aynı şekilde bir üniversitenin edebiyat fakültesi öğrenci kabulünde, sadece lise 1, 2, 3  ve 4. sınıflardaki Türkçe, tarih, coğrafya ve felsefe derslerinin puan ortalamasını dikkate alabilecek.

Üniversiteye girişte öğrencilerin lisedeki ders dışı beceri ve başarılarına da bakılacak. Oluşturulan sistem ilk olarak lise 4. sınıfta yapılacak sınavlar için geçerli olacak. Daha sonra kademeli şekilde lise 1., 2. ve 3. sınıflarda da hayata geçirilecek.

Kapısında yığılma olacak üniversiteler için ise sene içi sınavlardan alınan notları da hesaba katan yeni bir seçme sınavı yapılacak.

Açık uçlu sorular


ÖSYM tarafından ABD usulü yapılacak bu yeni merkezi sınav, “açık uçlu” sorulardan oluşacak. Bu kapsamda ODTÜ, Boğaziçi, Galatasaray, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi üniversitelere giriş daha da zorlaştırılmış olacak. Sınav sonuçlarıyla oluşturulacak puan sıralamasına göre üniversiteler öğrenci kabul edebilecek. Öğrenciler birden çok üniversiteye aynı anda başvurabilecek.

Lisede gördüğü yabancı dil üzerinden, sınavda gireceği alanı “DİL” seçen öğrenciler de bakanlık tarafından yapılan sene içi yazılılardan aldığı puanların ortalamasına göre, istediği üniversitenin ilgili fakültelerine kaydolabilecek.

Sınav sorularının hazırlanışı, uygulanışı ve değerlendirmesi, MEB, YÖK, ÖSYM ve TÜBİTAK tarafından oluşturulan bir komisyon aracılığıyla yapılacak.

Yazının devamı için tıklayınız...


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)