adscode
adscode

MEB ve YÖK Verileri Gizliyor mu?

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK, öğrencilerin barınma sorunlarına ilişkin verdiği soru önergesine MEB'in verdiği yanıtları yetersiz bulduğunu belirtti.

MEB ve YÖK Verileri Gizliyor mu?
Eğitim

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK, 20 Ekim 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde eğitim-öğretim yılının öğrencilerin barınma sorunları ile başladığını ifade etmiş, ekonomik krizin etkisiyle artan yurt ücretleri ve ev kiraları sebebiyle öğrencilerimizin okullarına kayıt yaptırmadığını veya okullarını dondurduklarını belirtmişti. Önergede 2010 – 2021 döneminde okula kayıt yaptırmayan ve okulunu donduran öğrencilere ilişkin sorular yönelten GÖK, öğrencilerimizin barınma sorunlarının giderilmesine yönelik hangi çalışmaların yürütüldüğünü sormuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı 15 Aralık 2021 tarihinde Yükseköğretim Kurumu’nun(YÖK) konuya ilişkin paylaştığı bilgileri önerge cevabında sundu. YÖK 2010-2021 döneminde okullarına kayıt yaptıran ve yaptırmayan öğrencilere ilişkin istatistikleri açıklarken, kaydını donduran öğrenciler hakkında detaylı bilgi paylaşmadı. Kaydını donduran öğrenci verilerinin 2017 yılından itibaren derlenmeye başlandığını ifade eden YÖK, kayıt donduran öğrencilerimizin yıllık sayılarını paylaşmadı, 5 yılda kayıt donduran öğrencilerin toplam sayısını 230.595 olarak açıkladı. Son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama 46.119 öğrencinin kayıt dondurduğu anlaşıldı ancak ekonomik kriz ve barınma sorunlarının kayıt dondurmalara olan etkisinin karşılaştırılabileceği yıllık verilere önerge cevabında yer verilmedi.

Gök, konuya ilişkin; "Söz konusu önerge cevabında kısıtlı olarak paylaşılan veriler eğitime ilişkin olumsuz tabloyu ortaya çıkarmaktadır. Üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı geçtiğimiz yıla göre 43.539 azalmış, kayıt yaptırmayan öğrencilerimizin sayısı 18.971 artmıştır. 2021 yılı son 4 yıl içerisinde üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenci sayısının en düşük olduğu yıl olarak kaydedilmiştir. YÖK’ün ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın önerge cevabında verdikleri yetersiz verilere rağmen yükseköğretime girişte ve öğrencilerimizin eğitimlerine devam etme konusunda yaşadıkları sorunların çözülemediği açıkça görülmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

 

İlgili soru önergesi ve cevabı:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

       

   

                                                                  Levent GÖK

Ankara Milletvekili

 

         Yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim yılı barınma sorunları ile başlamış, çok sayıda öğrencimiz yurtlarda yer bulamamıştır. Ekonomik krizin etkileriyle kira fiyatlarında meydana gelen fahiş artışlar sebebiyle öğrencilerimizin konut kiralama imkanları oldukça daralmış, eğitim imkânı ellerinden alınan çocuklarımız okullarını dondurmaya başlamışlardır. Çocuklarımızın yıllar süren emekleri sonucu girmeye hak kazandıkları yükseköğretim kurumlarında ekonomik imkansızlıklar sebebiyle eğitimlerine devam edememeleri ülkemizin sosyal devlet anlayışının çöktüğünün açık bir kanıtıdır. Okulunu donduran ve kayıt yaptıramayan çocuklarımızın geleceklerinin belirsizliğe itilmesi güvensiz ve umutsuz bir gençlik yaratmakta, gençlerimizin boşluğa düşmesi ülkemizin geleceğini karartmaktadır. Barınma sorunları ve diğer ekonomik imkansızlıklar sebebiyle okullarına devam edemeyen çocuklarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için acilen somut adımlar atılması gerekmektedir.

         Bu bilgiler ışığında:

  • 2010 – 2021 döneminde okulunu donduran yükseköğretim öğrencilerimizin sayısını eğitim gördükleri okullara göre, yıllık temelde açıklar mısınız?
  • 2010 – 2021 döneminde bir yükseköğretim kurumunda eğitim almaya hak kazandığı halde okula kayıt yaptırmayan öğrencilerimizin sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
  • 2021 yılında okulunu donduran veya kayıt yaptırmayarak istihdama katılan öğrencilerin sayısını ve sözü geçen çocuklarımızın istihdama katıldığı iş kollarını açıklar mısınız?
  • Yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim yılının başlamasının üzerinden 1 ayı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen öğrencilerimizin barınma sorunlarının giderilememiş olmasının sebeplerini açıklar mısınız?
  • Yükseköğretim öğrencilerinin barınma sorunları hangi tarihte giderilecektir? 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)