adscode
adscode

Öğretmenler para değil itibar peşinde

Öğretmenlerin derdi ne para ne de kariyer. Aktif-Sen’in 3 bin öğretmenle yaptığı ankette, 2 bin 628 öğretmen en büyük sorunlarının itibar kaybı olduğunu kaydetti. Gelir azlığından yakınanların oranı ise…

Öğretmenler para değil itibar peşinde
Eğitim
Son 11 yıl­da yap-boz tah­ta­sı­na dö­nen Türk eği­tim sis­te­mi, sa­de­ce öğ­ren­ci­le­ri de­ğil öğ­ret­men­le­ri de olum­suz et­ki­li­yor. Ak­tif Eği­tim­ci­ler Sen­di­ka­sı in­ter­net üze­rin­den ça­lı­şan öğ­ret­men­le­re yö­ne­lik, tek so­ru­luk bir an­ket dü­zen­le­di. 5 Ocak- 5 Şu­bat ta­rih­le­ri ara­sın­da öğ­ret­men­le­re “E­ği­tim ça­lı­şan­la­rı­nın en bü­yük so­ru­nu ne­dir?” di­ye so­rul­du.  An­ket so­nuç­la­rın­dan Tür­ki­ye’­de­ki öğ­ret­men­le­rin en bü­yük so­ru­nu­nun iti­bar kay­bı ol­du­ğu or­ta­ya çık­tı. An­ke­te ka­tı­lan 3 bin 92 eği­tim­ci­den 2 bin 628’i ya­ni yüz­de 85’i ‘mes­le­ki iti­bar eroz­yo­nu­’ ce­va­bı­nı ver­di. Yüz­de 15’i ya­ni 464 eği­tim­ci­ ise ‘ge­lir az­lı­ğı­’ se­çe­ne­ği­ni işa­ret­le­di.

TOPLUMUN SİGORTASI

Öğ­ret­men­le­rin si­ya­se­tin, ida­re­nin kı­sa­ca­sı top­lu­mun si­gor­ta­sı ol­du­ğu­nu ak­ta­ran Ak­tif Eği­tim­ci­ler Sen­di­ka­sı Ge­nel Baş­ka­nı Os­man Bah­çe, eği­tim­de mes­le­ki iti­ba­rın ko­run­ma­sı ve ar­tı­rıl­ma­sı için eği­ti­min tüm pay­daş­la­rı­na so­rum­lu­luk­lar düş­tü­ğü­nü kay­det­ti. Bah­çe, “Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın eği­ti­mi ve eği­ti­min so­run­la­rı­nı eği­ti­min pay­daş­la­rı ve mil­le­te rağ­men ‘ben yap­tım ol­du­’ man­tı­ğıy­la çöz­me­ye ça­lış­mak ye­ri­ne ‘top­lum­sal mu­ta­ba­kat­la­’ çöz­me ira­de­si­ni or­ta­ya koy­ma­sı ge­re­kir. Öğ­ret­men ye­tiş­tir­me sis­te­mi, is­tih­dam po­li­ti­ka­la­rı ve hiz­met içi eği­tim stra­te­ji­le­ri­ni göz­den ge­çir­me­si ge­re­ki­yo­r” de­di.

ARZ TA­LEP DEN­GE­Sİ YOK

Ge­nel Baş­kan Bah­çe, bu bağ­lam­da; öğ­ret­men ye­tiş­tir­me ve ata­ma sis­te­mi­nin mes­le­ki iti­ba­rı des­tek­ler ma­hi­yet­te ye­ni­den dü­zen­len­me­si ge­rek­ti­ği­ne vur­gu yap­tı. Bah­çe şöy­le de­vam et­ti: “Öğ­ret­men ye­tiş­tir­me ko­nu­sun­da kök­lü mu­ta­ba­kat ol­ma­yı­şı ne­de­niy­le pek çok genç mes­lek­ta­şı­mız ih­ti­yaç faz­la­sı öğ­ret­men, ata­na­ma­yan öğ­ret­men ko­nu­mu­na dü­şü­rü­le­rek bu plan ha­ta­sı­nın mağ­du­ru ol­muş­tur. Ata­na­ma­yan öğ­ret­men­ler so­ru­nu top­lum­sal bir ya­ra ha­li­ne gel­di.”,

MİLLET OLARAK BATARIZ

Eğitimde bölgeler arası fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Bahçe, “Mesleklerin kazançları kadar saygı ve itibar gördükleri günümüzde öğretmenlerin özlük hakları, sayılarının çokluğuna bağlı olarak değil üstlendikleri vazifenin önemine, sorumluluklarının ağırlığına bağlı olarak iyileştirilmelidir. Öğretmen ikinci bir iş yapmak zorunda bırakılmamalı. Atama ve yer değiştirmelerde boş kadroların kadrolu öğretmenlerle doldurulması sağlanmalı. Öğretmen toplumun tüm unsurlarını özünde barındıran bir gemidir. Öğretmenin mesleki itibarını yok ederek bu gemiyi batırırsak toplum, devlet, millet, insanlık olarak hep birlikte batacağımızı bilmeli ve bu geminin batmaması için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz” diye konuştu.NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)