adscode
adscode

Öğretmenlik artık itibarlı değil mi?..

Dünyanın en eski ve en itibarlı mesleklerinden biri de kesinlikle öğretmenliktir.

Öğretmenlik artık itibarlı değil mi?..
Milliyet Diyalog
Hangi ülkeye giderseniz gidin, hangi yaş grubuna sorarsanız sorun, itibar sıralamasının en üst sırasında onlar yer alır.
Peki öğretmenler kendilerini bu skalanın neresinde görüyorlar?
Öylesine yıpranmış, yorulmuş ve horlanmışlar ki keyifleri hiç yerinde değil.
Her ne kadar mesleklerini canı gönülden seviyor olsalar da toplumun kendilerine yeterince itibar gösterdiğine inanmıyorlar...
Kesinlikle yanılmıyorlar.
Çünkü, anne babalar ve devletler için de çocuklardan daha önemli bir varlık olmamasına rağmen, yeri geldiğinde en fazla horlanan hep onlar oluyor.
Benzeri bir soru gençlere sorulsa ve “Size yeterince değer verildiğine inanıyor musunuz?” denilse, eminim ki sonuç hiç de farklı çıkmayacaktır...

Seviyorlar ama!..
İşte size çok çarpıcı bir araştırma:
Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan 2013 Öğretim ve Öğrenim Araştırması’na (TALIS) göre, öğretmenler mesleklerini sevmelerine karşın, yeteri kadar destek ve itibar gördüklerini düşünmüyor.
OECD’nin 34 ülkeden, 107 bin öğretmen üzerinde gerçekleştirdiği ve Türkiye’nin yer almadığı araştırmaya göre, eğitimcilerin çoğunluğu mesleklerini sevmelerine karşın yeterince destek ve itibar görmediklerini söylüyor.
OECD raporu, 10 öğretmenden 9’unun mesleki tatmin sağladığını ve 8’inin ise tekrar seçme imkânı olsa yine öğretmenliği tercih edeceğini ortaya koydu. Ancak öğretmenlerin sadece üçte biri kadarı öğretmenliğin toplumda saygı gören bir meslek olduğu kanaatini taşıyor.
Mesleğin saygı gördüğünü düşünen öğretmenler genelde Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) raporunda iyi göstergelere sahip ülkelerden çıkıyor. Singapur ve Güney Kore’de 3 öğretmenden 2’si toplumda mesleğine değer verildiğini düşünüyor. Hırvatistan ve Slovakya’da ise 10 öğretmenden ancak 1’i mesleğinin toplumda saygınlık taşıdığını hissediyor.

Kadın mesleği oluyor
Öğretmenlerin yüzde 68’ini kadınlar oluştururken, eğitim kurumlarının yüzde 51’inde erkek yönetici bulunuyor. Öğretmenler 34 ülke genelinde 43 yaş ortalamasına sahip. Ortalama meslek tecrübesi ise 16 yıla karşılık geliyor.  

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)