adscode
adscode

Bu gençlere kim sahip çıkacak?

​Gençlerimizin, özelikle de iyi yetişmiş gençlerimizin, en büyük hazinemiz olduğu, her fırsatta dile getiriliyor ama iş onlara sahip çıkmaya gelince, maalesef yeterli desteği sağlamıyoruz.

Bu gençlere kim sahip çıkacak?
Milliyet Diyalog

Oları sevmediğimizden ya da önemsemediğimizden mi?
Kesinlikle hayır.
Pek çok konuda olduğu gibi, bu konuda da açık ve güvenilir kaynaklar yok. Ayrıca olup bitenlerden kamuoyu yeterince haberdar değil.
Keşke, her şey çok daha şeffaf olsa!..
Bugün sizinle iki farklı gencimizin mücadelesini paylaşacağım. İlki, ülkemizin en iyi okullarından birinden mezun olup, dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul aldı ve ciddi anlamda bursa ihtiyacı var. İkincisi ise yeni kurulan ve çok zor şartlarda eğitimini sürdüren bir üniversitemizdeki hocaların kaprisi yüzünden yıl kaybetme noktasına geldi...

Çok başarılı ama!..
94.67 ortalamayla İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldum (12. sınıf ortalamam 96.61). Bu sene lisans eğitimi için bazı Amerikan üniversitelerine başvurdum. Bu başvurular için geçerli olan iki temel sınavdan biri olan ACT sınavından 36 üzerinden 35 aldım. Bunun dışında çeşitli konularda bilgi ölçmek için kullanılan ve bir çok üniversitenin istediği SAT’de Fizik ve Matematik testlerinden tam puan, Edebiyat testinden 800 üzerinden 740, Almanca testinden de yine 800 üzerinden 700 puan aldım. Bunların yanında yabancı öğrencilerin İngiliz dili yeteneklerini ölçmek için yapılan ve bir çok üniversitenin zorunlu tuttuğu TOEFL IBT testinden 120 üzerinden 113; seçmeli olan ve öğrencilerin belli konularda üniversite seviyesindeki bilgilerini ölçen Advanced Placement sınavlarından da Calculus AB sınavından 5 üzerinden 4, Computer Science A sınavından tam puan olan 5 üzerinden 5 aldım.
Bu Amerikan sınavlarının yanında Türkiye’de TÜBİTAK tarafından yapılan Ulusal Bilim Olimpiyatlarında Bilgisayar dalında 2012 yılında gümüş, 2013 yılında bronz madalya aldım ve yine 2013 yılında Birinci Aşama sınavında Türkiye 1.si oldum. Bu sınavlara hazırlanırken aynı zamanda okulumda da bir Bilgisayar Olimpiyatları takımı kurup yetiştirdim ve ders verdiğim öğrencilerden 7 tanesi Birinci Aşama sınavını geçerek İkinci Aşama sınavına katılmaya hak kazandı.
Başvurum sonucu dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Georgia Institute of Technology’den kabul aldım ve kaydımı yaptırdım. Planım Georgia Tech’de çift ana dal olarak Bilgisayar Bilimi ve Fizik okuduktan sonra yüksek lisansımı ve doktoramı da yine Amerika’da tamamlamak, sonrasında ise akademide ya da araştırma geliştirmede kariyerime  devam etmek. Eğitimim ve sonrası boyunca modern bilimin ve matematiğin en yeni ve en önemli konularından biri olan ve bilgisayar bilimi ile modern fiziği harmanlayan Quantum Bilgisayarları üzerinde çalışmayı hedefliyorum.
Kim mi bu süper gencimiz? Oğuzhan Selçuk.
Böylesi gençler, pek çok ülkede baş tacı ediliyor, her türlü masrafı karşılanıyor. Bizim ise tesadüfen haberimiz oluyor. Devlet olmasa da,  ona sahip çıkacak pek çok kurum ve aydınlık Türkiye sevdalısı hayırseverimiz eminim ki çıkacaktır!..

Zulüm değil de ne?
‘’Yeni kurulan bir devlet üniversitesinde hazırlık sınıfı öğrencisiyim.
Geçme notumuz 70 ve 69’la ben dahil 108 kişi eylül sınavına kaldık.
Okulumuz 2010’da kuruldu, mezun öğrencisi henüz yok.
Kampüsü de yok.
Sene içindeki vize ve quiz’lerim 74-78 arası ama bütünlemeden 69 aldım ve okul bıçak sırtı gibi kesip attılar, kaldınız diye.
Eylül sınavını bekliyoruz 108 kişi olarak 69 alan 4 arkadaşız ve yarım puan olsa geçip gideceğiz bölümlerimize ama geçemiyoruz.
Eylülde de geçemezsek okuldan atılıyoruz. Bir yıl boyunca  için verdiğim emeği, yarım puanla kaybederek hayatımı karartmak istemiyorum...’’

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)