adscode
adscode

Okul öncesi diş check-up’ı başarıyı artırır

DİŞ HEKİMİ ŞULE ÇILDIR Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı

Okul öncesi diş check-up’ı başarıyı artırır
Sağlık
Okul döneminde çocukların ağız ve diş sağlığına özen göstermeleri, ileri yaşta önemli sağlık sorunları yaşamalarının önüne geçmektedir. Bu nedenle yazın, günlük yaşam alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak tatile çıkan dişler okul dönemi ile düzenli olarak fırçalanmalıdır. Okul öncesinde ise çocuk diş check up’ı yaptırarak, çocukların okul başarısını engelleyecek önemli bir diş sorunu erken dönemde tedavi edilebilir.

Düzenli kontrol önemli

Okul döneminde hem okul hem de anne babanın iş yoğunluğu birleşince birçok şeye vakit ayrılması zorlaşır. Ayrıca derslerin yoğun olduğu bir dönemde diş ağrısı çekmek çocuğun hem uyku hem de okul düzenini altüst eder. Bu nedenle okullar açılmadan diş kontrollerinin yapılması, varsa çürük dişlerin tedavilerinin ve çürükten koruyucu tedavilerin düzenlenmesi yıl içerisinde hem çocuğu hem de anne babayı çok rahatlatacaktır. Özellikle günümüzde çocukların okul tempoları oldukça ağırdır.

Tedaviler tatilde yapılmalı

Yoğun sınav dönemleri olan çocukların yoğun tempo arasında diş ağrısı çekmeleri, derslerinden geri kalmalarına, buna bağlı olarak da motivasyonlarının düşmesine neden olabilir. İlk kez diş muayenesi ya da tedavisi yapılacak çocuklarda çocuk diş hekimi çocuğu bu tedavilere hazırlamak ister. Eğer çocukla hekimi arasında güven duygusu oluşursa çocuklar her türlü tedaviyi kolaylıkla kabul edebilir. Ancak bunun için özellikle derin diş çürükleri olan çocuklarda bir iki seansa ihtiyaç olabilir. Okul dönemindeki yoğunluklar nedeniyle anne baba diş tedavilerinin bir an önce bitmesi konusunda ısrarcı olurlar. Ancak çocuk tedaviye psikolojik olarak doğru hazırlanmazsa tedavinin yapılması neredeyse imkansız hale bile gelebilir. Bu nedenle daha geniş vaktin ayrılabileceği tatil dönemlerinde diş kontrollerinin yapılarak gerekli tüm tedavi ve çürükten koruyucu uygulamaların yapılması büyük kolaylık sağlar.

Temizlik ihmale gelmez

Çocuklarda diş çürüğü oluşumunu engellemek için en çok düzenli fırçalamaya özen gösterilmelidir. Okuldan çıkmadan önce akşamüzeri kahvaltıları nedeniyle diş yüzeylerinde besin birikimleri olmaktadır. Bu nedenle çocuklar okuldan çıkıp eve gelir gelmez nasıl ellerini yıkamak gibi alışkanlıkları varsa buna diş fırçalamayı da eklemek gerekir. Daha sonra akşam yemeğinin ardından da dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Okul dönemiyle birlikte çocukların hayatı da düzene girdiği için onlara bu dönemde diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak daha kolaydır. Birçok okul artık dönem dönem tatiller yapmaktadır. 1 haftalık 10 günlük tatillerde ya da bunların dışında ara yıl tatilinde yoğun bir okul temposunda olan çocukların diş kontrollerinin ve koruyucularının yaptırılması çok uygundur. Bu durum, ailelerin de işlerini kolaylaştıracaktır. Koruyucu tedaviler, son derece kısa süreli hatta çocuklarda uygulanması çok kolay ve diş çürüğünü neredeyse %100 önleyen işlemlerdir. Bunların dışında fissür örtücüler özellikle 6 yaşında çıkan ve ömür boyu taşınacak olan dişlerin çiğneyici yüzeyindeki ciddi çürük riski olan bölgelerde oldukça etkilidir. Fissür örtücülerin bu bölgelerde bir kez uygulanması, ömür boyu çocukların dişlerinin o bölgelerinin çürümesini engelleyebilmektedir. Bir de flor uygulamaları yapılmaktadır ve bunun da 4 ya da 6 ayda bir tekrarlanması gerekir.Akşam

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)