adscode
adscode

Ramazan Ayı ve İslamiyet

İslam dünyası için önemli bir yer tutan 12 ayın sultanı diye tabir edilen ramazan ayı tüm İslam âleminin tutuğu bir ibadettir. Dünyanın dört bir yanında Müslümanların ibadetlerini yerine getirmek için…

Ramazan Ayı ve İslamiyet
Türkiye'den Haberler

 

Ramazan ayının Allah tarafından insanlara bağışlanma hayır kapılarının ardına kadar açık olduğu en hayırlı aylardan biridir. Müslümanların gündoğumundan gün batımına kadar olan südre hiçbirşey yememe ve içmeme kendi nefislerini kontrol etme ayıdır. Her ülkede gün batımı ve gün doğumu farklıdır. Ramazan ayında girdikleri koşullar da farklı olmaktadır; bazı ülkelerde hava sıcaklığı oldukça yuksekken bazı ülkelerde ise tam tersi düşüktür bu nedenle oruc tutma zorluğu değişmektedir.

Dünyada bugun en uzun süreli ışık alan yer Grönland atlas okyanusunun kuzeyınde bulunan ve danimarkaya bağlı olan bir özerk bölgedir. 21 saat 41 dakika gün ışığı almaktadır ancak Müslüman nufusu oldukça azdır bu bölgede. Dünyada en kısa orucu Şilili Müslümanlar tutucak 7 saat 30 dk gün ışığı almaktadır. Çinde memur öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutulması yasaklandı tüm; dünyada yaklaşık olarak 8 ton hurma üretildi.

Ülkemizin yaklaşık olarak yüzde 99 u Müslümanlardan oluşmaktadır. Büyük kentlerde ramazan ayına özel programlar etkinlikler düzenlenmektedir ve ayrıca belediyeler merkez bölgelerde iftar vakitleri için çadırları açmakta ve ihtiyacı olan herkese bedava hizmet etmektedirler. Ramazan ayı bereket ayı yardımlaşma ayı olarak da bilinmektedir zenginin fakire yardım etmesi tüm insanların eşit olduğu aydır ülkemizde ramazan ayına girildiğinde camilerin minarelerin süslendiği görülmektedir. Ramazan ayında tüm Müslümanlar camilere akın etmektedir camilerin avlusunda bile ibadetlerini yaptığı görülmektedir. ülkemzide bu mübarek ayda Kur’an okutulması da çok yaygındır. Müslümanları sahur vakti uyandırmak için ramazan davulcuları maniler okur insanları oruclarını tutmaları için kaldırırlar ramazan ayında fırıncılar çok sayıda pide pişirmektedir halkın sıkca tükettiği bu ekmek oldukça sevilen bir ekmektir ramazan ayında fuarlar İslami eserler hatatllar dini kitaplar sıkca satılmakta insanların ziyaret ettiği bu fuarlardan beğendikleri şeyleri almaktalar bu ayda insanlar bayram için sıkca alışveriş merkezlerine akın etmekte bayram için kıyafetler alıp hazırlık yapmaktalar. Oruç ayı olan ramazan ayının en önemli 2 vakti bulunmaktadır. Bu 2 vakit sahur ve iftar vakitleri olarak ayrılmaktadır.

Sahur vakti orucun başlama zamanına denir. Örnek olarak Diyarbakır ilinde sahur vakti 02.59’ dur. İftar saati ise 19.53’ dür. İftarın yaklaşması ile birlikte Diyarbakır iline özel yemekler pişirilir ve iftar’ ın gelmesi beklenir. İftar vakti ise orucun bitimine denir. Bu vakitte herkes Allah cc. İçin tutmuş olduğu orucu Allahın izni ile açar. Diyarbakırda bulunan Ulu Cami insanların akın ettiği camilerin başında gelir bunun yanında hz. Suleyman camisi de diyarbakırda bulunan önemli camilerdendir. teravih namazı için sıkca İftar vakti her ilde farklıdır bu iftar vakitlerini öğrenmek için takvim’ e bakabilirsiniz veya belirli olan sitelere de göz atabilirsiniz.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)