Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş, dokuz8GÜNDEM Özel’de Burak Necip Başar’ın konuğu oldu. Ateş, İstanbul Üniversitesi’nin açıköğretimde psikoloji bölümü açma kararına ilişkin Başar’ın sorularını yanıtladı. Söz konusu karar nedeniyle psikologların kamu sağlığı açısında endişe duyduğunu vurgulayan Psikolog Ateş, “Psikoloji sadece teorik olarak alınna bir eğitim değil, etkileşimli bir eğitim” ifadelerini kullandı.
“TEPKİLER ŞAHSİ DEĞİL”
Psikolog ve psikoloji öğrencilerinin sosyal medya üzerinden artarak devam eden tepkisinin şahsi olmadığını vurgulayan Psikolog Berkay Ateş, şu ifadeleri kullandı:
“Son zamanlarda artan tepki haksız bir tepki değil. Ayrıca ne benim ne de bu konuya tepki veren kişilerin şahsi bir kaygısından kaynaklanan bir tepki de değil. Bu konuda tepki veren insanlara baktığımızda, mesleki anlamda uzun yıllardır bu işin içerisinde olmuş kişiler olduğunu görüyoruz.”
“TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN KAYGILIYIM”
Kararın, toplum sağlığını riske atabileceğini aktaran Ateş, “Şu anda durum bizi aştı. Mevcut durum kamu sağlığı ile ilgili, toplum sağlığını tehdit eden bir aşamaya geldi. Psikolojinin, kişisel meraka sahip herkesin, 4 sene içerisinde rahatlıkla alabileceği bir ünvana dönüşmesi, gelecek adına bende toplum sağlığı açısında kaygılar yaratıyor. Psikologlardan yardım alacak insanların, nasıl bir seçicilik yapacağı daha büyük bir problem şu an” diye konuştu.
“ALANDAKİ SAHTE FAALİYET GÖSTERENLERİ ÖDÜLLENDİRME YÖNTEMİNE GİDİYORUZ”
Sahte psikolog ve terapistlere alan açıldığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş, şöyle devam etti:
“Bizim şu anda beklediğimiz şey, alanımıza müdahale eden sahte psikologların ve herhangi bir şeyin terapistliğini yaptığını iddia eden insanların bu alandan elini ayağı çekmesi iken, şimdi bu insanlar 4 sene okula bile gitmeden çok rahat bir şekilde ünvan alabilme şansı tanıyoruz. Adeta bugüne kadarki, sahte psikologlar gibi kişileri ödüllendiren bir sisteme doğru gidiyoruz.”
“PSİKOLOJİ TEORİK DEĞİL, UYGULAMALI BİR ALAN”
Psikolojinin uygulamalı bir alan olduğunu ve uzaktan eğitim ile bu alana dair eğitim alınamayacağını kaydeden Ateş, “Psikoloji sadece teorik olarak alınna bir eğitim değil, etkileşimli bir eğitim. Uygulamalı derslerimiz mevcut. Örneğin Gözlem ve Görüşme Teknikleri dersinde, hocalarımızın bizi izlemesine ihtiyacımız var. Görüşme tekniklerinde nasıl olduğumuzu ve kişiyi nasıl karşıladığımızı gözlemlemelerine ihtiyacımız var. Bu kritik laboratuvar uygulamaları olan bir alan. Öte yandan deneysel psikoloji alanları var. Şimdi bunlar hiç yokmuş gibi davranacağız” ifadelerini kullandı.
“RUH SAĞLIĞI ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL”
Uzman Klinik Psikolog Ateş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Halkın yanımızda olmasını bekliyoruz. Toplum sağlığı açısında yaratabileceği riskler görülmeli. Bu konu hakikaten hafife alınmamalı. Çünkü ruh sağlığı çocuk oyuncağı değil.”