adscode
adscode

Son günlerin bitmeyen tartışması: Sınavlar!

Günlerdir süren tartışmalara rağmen liselerde yüz yüze sınavlar yapılacak. Öğrenciler, virüs kapma endişesiyle sınavlara girmek istemiyor.

Son günlerin bitmeyen tartışması: Sınavlar!
Eğitim
Güncelleme : 01-Mar-21 16:36

Erteleme olmayacağını açıklayan Bakan Selçuk, sınavlar yapılmazsa çalışma yükünün artacağını söylüyor.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre; öğrencinin yanında duran sendikalar ise objektif olmayacağı için sınavların yapılmasını doğru bulmuyor.

Bu yıl lise ve üniversite sınavlarına girmeye hazırlanan 8 ve 12. sınıflar için seyreltilmiş sınıf uygulamasıyla yüz yüze eğitimler, 1 Mart 2021’de başlıyor. Liselerde yüz yüze ve uzaktan eğitime ilişkin usul ve esasları belirleyen MEB, koronavirüs nedeniyle büyük çoğunluğu uzaktan eğitimle geçen birinci dönemin sınavlarının yüz yüze yapılacağını açıkladı. Buna göre sınavlar, liselerde tüm kademelerde, kapsamı 1 Kasım 2020’ye kadar işlenen konularla sınırlı tutulacak şekilde 1 Mart’ta başlayacak ve 2 haftayı geçmeyecek şekilde tamamlanacak. Yönetmeliğe göre bir sınıfta bir günde yapılacak sınavların sayısının ikiyi geçmemesi gerekiyor. Ancak zorunlu hallerde sınav sayısı üçe çıkarılabiliyor. Okullar sınav takvimlerini hazırlayıp öğretmen ve öğrencilerle paylaştı. Buna göre okullarda bir günde en fazla 2 sınavın yapılacağı görülüyor.


Lise öğrencileri, yaptıkları kampanyalarla uzaktan eğitime katılamadıkları gerekçesi ve virus kapacakları endişesiyle sınavların ertelenmesini talep etti. Ancak erteleme olmayacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bugün yapılacak bir erteleme, yakın zamanda çalışma yükünüzü daha fazla artıracaktır” dedi. Bu süreçte öğrencilerin yanında duran eğitim sendikaları ise birçok öğrencinin uzaktan eğitime erişemediğine dikkat çekerek sınavların adil olmayacağını belirtiyor. Konuyla ilgili görüşler şöyle:

‘YKS, temmuza ertelenmeli’

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan: Milli Eğitim Bakanı, ‘Öğrencilerin yüzde 40’ı yüz yüze sınavlarını oldu. Sizlerin sağlığını riske atmayacak tüm tedbirleri alarak sınavları yapacağız’ dedi. Bakan’ın bu söylemi gerçekleri yansıtıyorsa mesafe, maske kurallarına uyarak, sınıflar seyreltilerek, çocuklarımızı virüse karşı bir riske sokmadan yapılacaksa sınavlar düzenlensin. Ancak LGS ve YKS’nin tarihleri 2021-2022 eğitim yılı takvimini olumsuz etkilemeyecek şekilde ötelenmeli. 1 Mart’ta 8 ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime başlayacağız. Çocuklarımızın öğrenme kayıplarını telafi imkanı yakalayacağız. Telafiden olabildiğince çocuklarımızın faydalanabilmesi için giriş sınavları ötelenmeli, yani haziranda değil, temmuzda yapılmalı. Hem LGS hem de YKS’de okul başarı puanları yerleştirmede etkili oluyor. Uzaktan eğitim döneminde verilen notlar, OBP hesaplanırken değerlendirmeye alınmasın dedik. Çocuklarımızın yüz yüze eğitimle aldığı notları değerlendirelim. Çünkü uzaktan eğitimde verilen notlar objektif ve adil olmaz. Bakan’ı ziyaretimde bu önerimi dile getirdim, makul bir öneri olduğunu ve bunu değerlendireceklerini ifade etti. Umarım böyle bir yönde karar alınır.


‘Öğrencilerin yanındayız’

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Biz öğrencilerin yanındayız. Çünkü milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişemedi. MEB’in açıklamalarında da böyle, diğer kurum ve kuruluşların yaptığı çalışmalarda da görülüyor ki öğrencilerin çoğunluğu hiç erişim sağlayamadı. Yani tek bir konuyu dahi öğrenme şansına erişemedi. Çocukların büyük bir çoğunluğunun derslerden bir kazanım elde edemediği ortadayken ille sınav yapalım ve not verelim anlayışını, objektif değerlendirme olmayacağı için doğru bulmuyoruz. Bu nedenle karşıyız, yapılmaması çok daha uygun. 2. dönem yapılacak yüz yüze eğitimle alınacak sınav notunun birinci döneme de dahil edileceği, dolayısıyla çocukların geçmiş dönemlerden getireceği başarı ortalamasını aşağı çekmeyeceği noktasında daha objektif olunacağı kanaatindeyiz.


YKS’nin de ertelenmesi gerekiyor. Çünkü MEB, öğrencilerin sınavlarda tüm müfredattan sorumlu olduklarını kaydetti. İşlenilmeyen tüm konular, telafi eğitimle yüz yüze işlendikten sonra sınav yapılmalı.Diyelim ki temmuzun başında bitti, o zaman, çocukları tüm müfredattan sorumlu tutarak sınava almaları daha adil olacak.

Mazereti olana ikinci şans

Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan ve okul yönetimince mazereti uygun görülen öğrenciler, ilgili alan zümre öğretmeninin belirleyeceği tarihte sınav olabilecekler. Sınav tarihleri, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacak ve e-Okul sistemine işlenecek. Mazeret sınavları nedeniyle birçok lise öğrencisinin normal takvimdeki sınavlara girmeyerek mazeret sınavlarına katılmayı tercih etmesi bekleniyor.



Aşı ne zaman yapılacak?

Bakan Ziya Selçuk, yaklaşık 1 milyon 249 bin öğretmen ve eğitimcinin aşılama programı için start verildiğini açıklamıştı. Yüz yüze eğitime giren öğretmenler öncelikli olmak üzere listelerin Sağlık Bakanlığı’na iletildiğini ve randevu sistemine işlenmeye başlandığını duyuran Selçuk, ilk aşıyı da kendisi yaptırmıştı.

Bakan Selçuk, öğretmenlerin e-Nabız’a girerek, kendilerine sıra gelip gelmediğini öğrenebileceklerini kaydetmişti. Ancak öğretmenler e-Nabız’a girdiklerinde “Covid-19 aşılaması için öncelikli grupta değilsiniz” mesajıyla karşılaştıklarını söylüyorlar ve aşı takviminin netlik kazanmasını istiyorlar.

Milyonlarca tweet atıldı

Her gün 1 milyona yakın tweet atan lise öğrencileri, yüz yüze sınav kararına tepki gösteriyor.

Öne çıkan tweetlerden bazıları şunlar:

- Canlı derslere giremedim. Bu benim suçum mu? Kanser hastası babam var ve virüs bulaşmasın diye kaç aydır uğraşıyoruz. Şimdi sınav olacaksın, diyorsunuz.

- Virüse yakalanma korkusu ve kendimizi hazır hissetmediğimiz bir dönemde yüz yüze sınav olmak istemiyoruz.

- Korona yayılırsa bu bizim geleceğimiz için daha riskli olmaz mı?

- Evime en az 2 saat uzaklıktaki okuluma giderken 2 otobüs değiştiriyorum ve o kalabalıkta aileme bir hastalık bulaştırmaktan korkuyorum.

- Online verilen eğitimin yüz yüze sınavı olamaz.

Okullar yavaş yavaş açılacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün katıldığı bir televizyon programında, Kovid-19 riski nedeniyle okulların kapatılmasına ilişkin, “Riski gördüğümüz anda kapatırız. Riske girmeyi minimum tutarak kararlar alıyoruz. Sağlık konusu önemli. Biz eğitimi hallederiz bir şekilde” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, katıldığı diğer programlarda da okulların açılmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Okul bir hayat sahnesidir. Yaşam alanıdır. Çocukların sosyalleşmesinde şahsiyetlerinin gelişmesinde etkisi asla yadsınamaz. Bu çerçevede sağlık anlamında herhangi bir riske girmeden, sadece bilimin verileriyle hareket ederek okullarımızı peyderpey açmak noktasında kararlılığımız devam ediyor. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden daha meşakkatlidir, daha zordur. Bu zorluğu gönülden destek vererek yukarıya taşıyan arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum.”


MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ
Milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)