adscode
adscode

Teknolojinin "kazlarla" imtihanı

​Güneşli bir günde, tepenizde uçan minik bir insansız hava aracının amacı sandığınız gibi sizi gözetlemek olmayabilir.

Teknolojinin "kazlarla" imtihanı
Bilim Teknoloji
 Belki de son teknoloji bir korkuluk olarak kazları kovalamak için oraya gelmiştir...

Güzel bir yaz günü. Sahildesiniz. Birden uzaktan kumandalı helikopter benzeri bir drone - insansız hava aracı çıkageliyor, parlak ışıklarını size doğrultuyor. Üzerindeki hoparlörlerden elektrik süpürgesi uğultusunu andıran tiz bir ses yükseliyor. Amacı gayet belli: Sizi taciz etmek…

Bilimkurgu filminden bir sahne gibi değil mi? Değil aslında. Kanada’nın başkenti Ottawa’da nehir kıyısında sıradan bir olay. Tabii eğer bir kazsanız…

İnsansız hava aracının kazlarla bir sorunu yok aslında. Sorunu kazların dışkısıyla… Kışı sınırın güneyinde geçiren agresif mizaçlı su kuşları yazın Ottawa Nehri boyunca uzanan sahilde alıyor soluğu. Dışkılarında ise hastalık taşıyan pek çok zehirli patojenin yanı sıra E. Coli bakterisi de bulunuyor. Sahile ve sığ sulara bıraktıkları yoğun miktarda dışkı insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor.

Modern Farmer’ın haberine göre, Ottawalılar zehirli kaz dışkılarına bir çözüm bulabilmek için geçmişte pek çok yöntem denemiş. En sonunda çareyi yüksek teknolojide bulmuşlar. Kazsavar da böyle ortaya çıkmış. Kazsavar, hoparlör ve ilave flaş ışıklarıyla kazlar için düzenlenmiş bir hava fotoğrafı aracı. Fotoğrafçı Steve Wambolt’un çekimleri için kullandığı bu uzaktan kumandalı mini helikopterin yeni lakabı “kazsavar” olsa da, nazik bir çalışma prensibine sahip. Tek yaptığı çıkardığı rahatsız edici ses ve ışıklarla kazları korkutarak kaçırmak.

Kazsavarın çıkardığı sesler çeşit çeşit: şahin, kartal, baykuş, kuzgun, hatta kurt seslerinden bir derleme “albüm” yapmış Wambolt. Söylenenlere göre, kazlar konaklamak için özel olarak bu sahile gelmiyor. Sadece kanatlarını dinlendirebilecekleri, bir parça soluklanabilecekleri bir yer istiyorlar. Kazsavarı kullanarak kazları insanlardan uzak bir bölgeye yönlendirmeyi ve böylece her yıl yazın konaklayabilecekleri yeni bir yer alışkanlığı kazandırmayı amaçlıyorlar.

Kazsavar sadece kazları değil, ekinlere zarar veren diğer aç kuşları kaçırmada da işe yarıyor. Wambolt, bölgede pek çok çiftlikten kazsavarı için teklif almış bile.

Türkiye'den göçmen kuş kovalama manzaraları

Teknolojinin hayvanları bu şekilde uzaklaştırma çabası aslında yeni bir fikir değil. Bugün özellikle böcek, fare gibi hayvanların evlerden uzak tutulması için özel ses frekanslarına sahip cihazlar pek çok ülkede özel bir sektör oluşturmuş durumda.

Göçmen kuş özelinde baktığımızda ise Türkiye'de yukarıdakiyle pek bağdaşmayan bir yöntem izleniyor. Son örneğini yüksek hızlı trenlere çarpan kuşlarda görmek mümkün. Kuş ölümlerine dair yapılan açıklamalar ise teknolojiden faydalanmaktan ziyade "Kuşlar trene çarpa çarpa göç yollarını değiştirecekler" türünde. Bu mantığın, verdiğimiz haberde bulunan teknoloji destekli uzak tutma ile değiştirilmesini umuyoruz.

Bilgi Çağı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)