adscode

'TEOG'da Aileler,Yapıcı ve Objektif Olmalı'

8 Haziran'da TEOG Sonuçları açıklanacak. Bu sadece öğrenciler için değil aileler ve öğretmenler için de heyecanlı bir bekleyiş.

'TEOG'da Aileler,Yapıcı ve Objektif Olmalı'
Sınavlar

Sınava hazırlanırken oldukça yorulan çocuklarımız, daha mezuniyet heyecanını bile atlatamadan hayatlarının ilk önemli tercihini yapacaklar. 

ERA Kolejleri'nden PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, geleceğe yön veren okul seçimi aşamasında, ailelerin ve öğretmenlerin yaklaşımının büyük önem taşıdığı belirtiyor.



Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik konusunda deneyimli uzmanın, sınav sonuçlarına yaklaşım konusundaki önerileri şöyle:

Sonbahar, kış, ilkbahar, yaz derken bir eğitim-öğretim dönemini daha geride bırakıyoruz. Bu sene de 8. sınıf öğrencilerimiz, pek çok duyguyu bir arada yaşayarak yaza merhaba diyecekler. Öğrencilerimiz daha mezuniyetin gururunu ve artık liseli olmanın heyecanını hissederken, sonuçların açıklanması ile birlikte stresli bir tercih dönemine girecekler. TEOG Sınavları'nın puanları, 8 Haziran Pazartesi günü açıklanıyor! Büyük bir heyecanla beklenen sınav sonuçları ve tercih süreci, hem öğrenciler hem anne babalar için bilinçli yaklaşılması gereken önemli bir zaman dilimi...

Bu dönemde veliler ve öğretmenlerin en büyük sorumluluğu, öğrencileri strese sokmak yerine rahatlatmak olmalıdır. 8 yıllık bir eğitim dönemini geride bırakan çocuklarımız, sınavlarda ellerinden geleni yaptılar. Artık gelen sonuçlara göre en doğru ve akılcı tercihi, kendi istekleri doğrultusunda yapma hakkını kazandılar. Sınavda çok iyi sonuçlar alanların yanında, elbette puanı yetersiz kalanlar da olacaktır. Bu dönemde olumsuz yorumlar ve geriye dönük "keşke"ler, kimsenin işini kolaylaştırmayacağı gibi gereksiz yere aile içinde olumsuz bir atmosfer yaratacaktır.

"Çocuklar Üzerinde Öğretmenlerin Etkisi Büyük"

Lise tercihi yapmak, genellikle bir öğrencinin hayatında aldığı ilk bilinçli ve önemli karar... Çocuklarımız yaptıkları bu seçimle, geleceğine, mesleğine, hayat biçimine yön verecek. Bu aşamada öğretmenleri en önemli görevlerinden biri, onları ülkemizdeki lise türleri ve tercihler konusunda eksiksiz bilgilendirmektir.

TEOG ve yerleştirme sürecine gelene kadar, her şeyden önce çocuğun kendini, öğretmenlerin de çocuğu çok iyi tanımış olmaları gerekir. Kendini doğru tanıyabilmiş, eşsiz yeteneklerinin farkında olan ve hayattaki amacını hissedebilen öğrenciler, çok daha isabetli tercihler yapacaklardır. Öğrencilerin tercih dönemlerinde öğretmenlerinin desteğine her şeyden çok ihtiyaçları olacaktır. Çoğumuz lise veya üniversite tercihlerimizde mutlaka bir öğretmenimizin etkisi altında kalmışızdır. Bizi ve ailemizi yönlendirenler hep öğretmenler olmuştur. Eğer bu yönlendirme, bilinçli ve isabetli ise, şu anda işimizi severek yapan azınlıkta olabiliriz. Yanlış yönlendirmeler ise pek çok kişinin hayatından çalmış, hem motivasyon hem de güç kaybına uğratmıştır. Dolayısıyla çok yoğun geçecek bu tercih süreçlerinde, öğretmenlerin iyi bir planlama ile her öğrenciye zaman ayırarak, aile ve öğrenci beklentilerini doğru anlayarak ve öğrenci özelliklerine göre tercihe yönlendirmesinin önemi yadsınamaz. Özveri ile tüm yılı öğrencilerinin başarısı için çalışarak geçiren öğretmenlerin, bu dönemi de aynı derecede sevgi dolu geçireceklerine ve öğrencilerine gelecekte önlerine çıkan kapalı kapıları açabilmeleri için doğru anahtarları vereceklerine eminim.

"Aileler, Yapıcı ve Objektif Olmalı" 

Anne babalar, bu 8 yılda gerçekçi olarak kendi çocuklarının potansiyellerini, ilgilerini, yetenek düzeylerini ve akademik başarı durumlarını gözlemlemiş olmalılar. Gerçekten objektif olmayı başaran anne babaları yürekten tebrik ediyorum. Bu gerçekçi bakış açısı, çocuklar belirsiz bir geleceğe doğru yürürken yolu aydınlatan, işleri kolaylaştırıp umut veren bir ışık olacaktır. Öte yandan gerçeklerin arkasına saklanan ve ne olursa olsun, ısrarla çocuğunun potansiyelini ve gerçek anlamda yönelimini görmeyen, hatta görmek istemeyen veya kendi ideallerini çocuğunun ideallerinin önünde tutan aileler, çocuklarına mutlu bir geleceğin zeminini oluşturamayacaklardır.

Anne babalar, kendi yaşantılarında mutlaka çok büyük deneyimler edinmişlerdir. Ve şimdi bazı aileler bu deneyimleri, çocuklarının geleceğine aktarmayı istemektedirler. Her şey çocuklarının iyiliği içindir, bundan şüphemiz yok. Şimdi lütfen bir dakika durup düşünün. Gözleriniz bağlı bir şekilde başkasının gözleriyle ne kadar hızlı yürüyebilirsiniz? Lütfen bunu kendinize sorun. Çocuklarınız da önlerindeki yolu, kendi gözleriyle, kendi duygularıyla ve kendi hedefleriyle yürümeli! Emin olun böyle çok daha hızlı gidecekler. Başarıya ulaşmak için kendi istedikleri kulvarı seçerlerse, onlar açısından her şey çok daha kolay olacak. Bu nedenle artık geçmişe dönük eleştirilerinizi tekrarlamayı bırakın. Aynı şeyleri defalarca söyleyeceğinize, artık bu denli önemli bir zamanda onlara içten gelen desteğinizi hissettirin. Çocuklarınızla omuz omuza olun! Sizin desteğini alarak kendi hayalleri peşinde, istediği okul türünde ve gelecek idealleri çerçevesinde bir okul seçimi yapan çocuğunuz, kendini çok daha iyi hissedecektir. Objektif ve yapıcı bir tavır, hem duygusal hem de zihinsel olarak öğrenciye huzur verir. Onun kişiliğini ortaya koymasını kolaylaştırıp özgüvenini yükseltir. Sakin, kararlı ve kendi hislerini duyabilen çocuklar, giderek zorlaşan hayat yolunda mutlaka daha başarılı olacaklar. Bize göre TEOG bitti ama "Başarıda ve başarısızlıkta iyi aile olma sınavı" hala devam ediyor.  Belki de asıl bu aşamada başlıyor. Çocuğunuzun başarısı yüksek de olsa düşük de olsa ailenin görevi, koşulsuz şartsız sevgi sunabilmekte... Öğrenciyi kendi başına birey olarak kabul ederek onun kararlarını destekleyebilmekte yatıyor. Bu sağlandığı zaman aile bağlarınızı güçlendirmekle kalmayacak, çocuğunuza hayatı boyunca etkisi devam eden özgür tercih yapma hakkını ve alışkanlığını da sunmuş olacaksınız. Başta öğrencilerimiz olmak üzere, şimdiden tüm aile ve öğrencilerimize mutlu bir tercih dönemi dilerim.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)