adscode
adscode

Üniversiteye Girişte Amerikan Modeli Hayalmiş!

Üniversiteye giriş sisteminin değiştirileceğine yönelik çok ciddi tartışmalar yapılıyor.

Üniversiteye Girişte Amerikan Modeli Hayalmiş!
Günün Yazısı
Hemen her kafadan bir ses  çıkıyor.
Peki doğru olan ne?
Örneğin günlerdir tartışılan “Amerikan Modeli” neyin nesi?
Böyle bir çalışma var mı?
Varsa ne zaman başlayacak?
İsterseniz bu konuda önce, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcıyı dinleyelim.
Önceki gün, NTV’ye verdiği röportajda aynen şunları söyledi:

SUNUCU: Gelelim üniversite sınav sistemine, en çok merak edilen konulardan biri de bu Amerikan sistemi üzerinde çalışıldığı üzerinde söyleniyor ama…
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI: Evet, bunu da sorduğunuz çok iyi oldu, şimdi bakın ben o konuda efendim biz çalışıyoruz zaten bu konu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından Millî Eğitim Bakanlığı’na ve YÖK’e ve ÖSYM’ye ve TÜBİTAK’a birlikte çalışarak bunu düzenlemeleri konusunda bir karar var, o karar çerçevesinde de biz çalışıyoruz. Ama böyle Amerikan sistemi, Kazak sistemi filan gibi bunlar bize ait sözler değil. Şimdi tabi biz konunun boyutlarını tartışırken, konuşurken zaman zaman şöyle sözler çıkıyor söyleniyor: Efendim diyelim çocuklarımızın lisedeki çocukların sadece ders başarılarını değil, ders dışı başarılarını da hesaba katan birtakım şeyler yapmak gerekir. Mesela işte spordaki başarıları, sanatsal başarıları, kültürel başarıları gibi bunlar da üniversiteye yerleştirme kriterleri içinde belli bir ağırlıkta değerlendirilsin. Mesela filan ülkede olduğu gibi diyorsunuz, hemen arkasından işte filan ülke modeli geliyor diye bir şey çıkıyor yok böyle bir şey. Amerikan modeli, Finlandiya modeli, Kazak modeli böyle bir şey yok. Türkiye kendi deneyimi Millî Eğitim Bakanlığı olsun, YÖK olsun, ÖSYM olsun ciddi bir kurumsal hafızaya sahip, Türkiye’nin bu konuda ciddi bir birikimi var. Bu birikimin tabi dünya örneklerini de şüphesiz inceliyoruz, incelememiz de gerekir. Onları da göz önüne alarak Türkiye’nin koşullarını, geçmişini, nüfus perspektifini, önümüzdeki yıllarda hangi alanda ne kadar, neye ihtiyaç olacağını, ne kadar lise mezununun nerelere yönel bütün bu parametreleri bir araya getirerek bir düzen, yeni düzenleme yapmaya çalışıyoruz. Bunu lütfen öyle popülist bir şeyle işte Amerika’dan mesela, Amerika’ya gitmiş bir heyet bizden efendim orada bir model bulmuş, böyle bir şey yok.

SUNUCU: Peki, ne zamana yetişir efendim bu?
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI: Şimdi bu çalışmalar herhalde bu yıl içerisinde tamamlanır ama bu yeni yapılacak düzenlemelerin sonuç vermesi 2–3 yılı bulur. 
 
Yani, yani duyduğunuz her şeye inanmayın!..
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)