adscode
adscode

YÖK'ten Bir İlk Daha

Daimi Üniversite - Sanayi İşbirliği Komisyonu Toplantılarının "İlki" Gerçekleştirildi.

YÖK'ten Bir İlk Daha
Eğitim
 YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık ile 13.01.2014 tarihinde gerçekleştirdiği görüşmede YÖK Başkanı Saraç tarafından üniversite-sanayi işbirliğinin daha ileri boyuta taşınması maksadıyla Yükseköğretim Kurulu bünyesinde bir “daimi komisyonun” kurulmasını teklif etmiş, sayın bakan tarafından bu teklif müspet karşılanmıştır.
 
Ocak ayı içerisinde YÖK bünyesinde kurulan ve ana gündem maddeleri “üniversite-sanayi işbirliğine ilişkin sorunların tespiti, üniversite-sanayi ilişkilerinin sıhhatli bir zeminde sürdürülebilmesi ve bu bağlamda Yükseköğretim Kurulu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na öneriler sunulması” olan bu "daimi" komisyonunun ilk toplantısı 14.05.2015 tarihinde YÖK'te gerçekleştirildi.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,  Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Patent Enstitüsü (TPE),  Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), üniversiteler ve YÖK üst düzey temsilcilerinden oluşan daimi komisyonun açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç yaptı.
 
YÖK Başkanı Saraç yaptığı konuşmada "Üniversite sanayi işbirliği odaklı olmak üzere, BTYK kararlarındaki eylem planlarına yönelik faaliyetlerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında değil bu daimi komisyonda netleşmesini istiyoruz" dedi.
 
Saraç, Üniversite Sanayi İşbirliği Daimi Komisyonun ilk toplantısında, yıllardan beri üniversite sanayi işbirliği ile ilgili çalışmaların başladığını ancak bunların koordineli bir şekilde sürdürülemediğini ifade etti. Bir koordinasyona ihtiyaç duyulduğu için komisyonun kurulduğunu anlatan Saraç, komisyonda akademisyenlerin, kamu kurumları ve bakanlıkların üst düzey yöneticilerinin ve sanayi temsilcilerinin yer aldığını söyledi.
 
Yükseköğretimim yatay bir büyüme gerçekleştirdiğini anlatan Saraç, üniversitelerin dönüştürücü ve öncü rol oynamasını istediklerini, bu bağlamda atılan adımlardan birinin de bu komisyonun kurulması olduğunu belirtti.
 
 
 
 
 
           
 Komisyonun, akademik olarak üniversite sanayi merkezli sorunlara çözüm üretmesini beklediklerine işaret eden Saraç, üniversite sanayi işbirliği süreçleri çerçevesinde, bilgi üretimi ve mezun yeterliliklerine yönelik üniversitelerdeki eğitim, öğretim ve derecelerin değerlendirilmesi ve buna yönelik önerilerin geliştirilmesini istediklerini ifade etti.
 
Yükseköğretim kurumlarının, kaliteli ve nitelikli akademisyenleriyle gerçekten büyük bir varlık olduğunun altını çizen Saraç, bu varlığın ortaya koyduğu hizmetlerin enerjisinin boşa gitmemesi gerektiğini vurguladı. Enstitü ve araştırma merkezlerinin faaliyetlerinin de koordinasyonlarının yapılması gerektiğine işaret eden Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 "Komisyondan, Yükseköğretim Kurulu olarak bir beklentimiz de şu Bilim Teknoloji Yüksek Kurulunu gündemine gelen bir takım hususlar oluyor ve eylem planında sorumlu kuruluş olarak Yükseköğretim kurulunu tarif ve tayin ediyor. Burada üniversite sanayi işbirliği odaklı olmak üzere, BTYK kararlarındaki eylem planlarına yönelik faaliyetlerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında değil, bu daimi komisyonda netleşmesini istiyoruz. Böylelikle Yükseköğretim Kurulunun sorumluluklarını dış paydaşlara doğru da bir yayma, yaygınlaştırılması, kısmı olarak sorumlulukları bu kurullar vasıtasıyla diğer paydaşlarıyla paylaşımına doğru gitmek istiyoruz ve belki de BTYK'ya bu daimi komisyonun bir takım öneriler sunması da gündeme gelecek."
 
Kurulun adındaki daimi kelimesinin önemine işaret eden Saraç, yükseköğretiminin büyük bir yapı olduğunu ve süreklilik arz etmesini istediklerini belirtti.
 
Bu komisyonun ana gündem maddeleri “konuya ilişkin sorunların tespiti, üniversite-sanayi ilişkilerinin sıhhatli bir zeminde sürdürülebilmesi ve bu bağlamda Yükseköğretim Kurulu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na öneriler sunulması” olacaktır.
 
"Daimi Üniversite-Sanayi İşbirliği Komisyonu" toplantılarında;
 
  • Üniversite-sanayi işbirliği süreçleri odaklı, bilgi üretimi ve mezun yeterliliklerine yönelik üniversitelerimizde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki programlarımız değerlendirilecek ve öneriler geliştirilecek
 
  • Üniversitelerimizin sunduğu hizmet ve çıktılar incelenerek  tavsiyeler sunulacak
 
  • Üniversite merkez, enstitü ve teknoloji transfer ofisi gibi arayüzler incelenerek  öneriler geliştirilece
 
  • Öğretim üyelerinin üniversite-sanayi işbirliği odaklı süreçlere yönelik katkıları değerlendirilerek  tavsiyeler sunulacaktır.
           
            Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, komisyonda alınan kararların takibi ve önerilerin eyleme dönüşümü ile ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışmaya devam edecek ve bu konuda gerekli tüm girişimlerde bulunacaktır.
                                     
 
           
 
 
           
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)