adscode
adscode

Çocuğuna 'hayır' diyemeyen merhamet yorgunları

Çocuğunu mutsuz etmemek için çocuğunun her isteğine “evet” diyen, sözlüğünde “hayır” bulunmayan bu anne babalar çocuğuna iyilik ettiğini sanır.

nevzattarakci@gmail.com




Hiç üşümemiş, hiç acıkmamış, hiç harçlıksız kalmamış, hiçbir isteği reddedilmemiş bir nesil yetişti, yetişiyor.

Aşırı korumacı ailelerin en büyük çıkmazı bu olsa gerek.

Günümüzde, daha mutlu, daha özgüvenli çocuk yetiştirmek için çok çaba harcayan anne babaları görüyoruz.  

Anne baba sevgi doludur, kendilerinin sahip olamadıklarını çocuklarına vermek, çocuklarını kırmamak, arkadaşları arasında mahcup etmemek için çocuklarının her istediğini yerine getirme gayreti içindedir.

Çocuğunu mutsuz etmemek için çocuğunun her isteğine “evet” diyen, sözlüğünde “hayır” bulunmayan bu anne babalar çocuğuna iyilik ettiğini sanır.

Oysa bu durumda çocuklar, anne babalarını, her isteğini karşılaması gereken kişiler olarak görmeye başlar.

Bu tutum, çocukların ruh dünyasına büyük zarar verir.

Aşırı korunan, her zaman pohpohlanan, her isteği yerine getirilen bu çocuklar, bununla da yetinmez, sadece anne babanın değil herkesin, kendi isteğini derhal karşılamasını bekler.

Artık bu çocuklar haz ertelemeyi bilmez, farklı çözüm aramayı aklından bile geçirmez, hiçbir şeyden mutlu olmaz.

Neden pek çok anne baba böyle davranır, neden yeri geldiğinde “Hayır!” diyemez, neden etkili ve kesin sınırlar konulamaz?

Çünkü, anne baba çocuklarının sevgisini kaybedeceğinden, onların mutsuz olacağından korkar.

Çoğu anne baba “Hayır!” diyerek çocuklarının duygularını incitmek, onları rencide etmek istemez hatta çoğu zaman da sevilmenin, değer görmenin, takdir edilmenin yolunun “Evet!” kelimesinden geçtiği sanılır.

Bazen anne baba çok yorgundur ve çocukla uğraşacak enerjisi yoktur, sorun çıkmasın diye kuraların bozulmasına izin verir.

Eğer çocuğun konulan kurallara uyması isteniyorsa bu kuralların ortama, şartlara göre değişmesine izin verilmemeli.

Çocuğun ağlama ve öfke nöbetleri karşısında pes etmek çok daha büyük sorunlara kapı aralar.

Çocuk, her istek ve ihtiyacının hemen karşılanmayabileceğini öğrenmeli.

Başkalarının da istek ve ihtiyaçları olabileceğini ve bunların kendi istek ve ihtiyaçlarından önce gelebileceğini bilmeli.

Bazı insanlar sadece çocuğuna değil hiç kimseye hayır diyemez.

Yazar P. Coelho şöyle der: “Başkalarına ‘Evet!’ derken kendinize ‘Hayır!’ demediğinizden emin olun! Çevremizde, başkalarını memnun etmeye çalışırken kendisini ihmal eden o kadar çok insanla karşılaşıyoruz ki… ‘Hayır!’ diyemeyen insanlar, bir süre sonra adına ‘merhamet yorgunluğu’ dediğimiz şeyi yaşarlar. O kadar çok merhamet göstermişsindir ki kendin için bir şeyler yapacak enerjin ve motivasyonun kalmamıştır.”

Elbette insanlara yardımcı olmak önemlidir ama bunu kişinin kendisini ihmal ederek yapması hem kişiye zarar verir hem de ortaya konulan çabanın değersiz algılanmasına sebep olur.

Birisinden bir şeyler isteyen insanlara, “Hayır!” denildiğinde onların kişiliğine değil taleplerine “Hayır!” denildiği unutulmamalı.

Herkesi memnun etmek mümkün değil zira, melek olsanız bazı insanlar kanadınızın sesinden rahatsız olur.

Sunuç:

“Çocuğunuza ‘Hayır!’ dediğinizde onu kaybetmezsiniz. Aksine her dediğine ‘Evet!’ dediğinizde kaybedersiniz. Çocuklar, kendilerine güvenli sınır çizen yetişkinlere ihtiyaç duyar. Çocuk, her istediğini yapmamalı. Özgür çocuk demek, sınırlarını bilen çocuk demektir.”

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)