adscode
adscode

Eğitimde millî değerler göz ardı edilemez

Çoğu zaman okullarımızdaki İstiklal Marşı törenlerinde öğrencilerin yaşadığı lakaytlık hangi duyarlı eğitimciyi rahatsız etmiyor ki!

nevzattarakci@gmail.com




 

Eğitimde Millî Değerler Göz Ardı Edilemez

Millî değerlerimiz tamam ancak bu değerlere karşı duyarlılığımız konuşulmaya, tartışılmaya değer.

Milleti oluşturan halkı bir arada tutan, onları birlikte yaşatan, toplumu mutlu ve huzurlu kılan milli değerlerdir, dersek sanırım yanlış olmaz.

Yüzlerce yılın birikimi olan bu değerlerin korunması, bir yönüyle toplumun korunması anlamına da gelmez mi?

Değerlerimiz ve duyarlılığımız konusunda hedef kitleyi çocuklar ve gençlerimiz olarak belirlediğimizde okullarımızın sorumluluğu ön plana çıkar.

Bu durumda adında “milli” olan eğitim bakanlığı, elbette millî değerleri önemsiyordur.

Zaten, vatan, bayrak, kültür, dil… gibi milli değerlere karşı duyarlılık oluşturmak öncelikle aile ve okullarımızın görevi olmalı.

Hal böyleyken günümüz dünyasında öğrencilerde milli değerlere karşı gerekli hassasiyetin varlığından söz etmek ne kadar mümkün?

Bu noktada şu soru akla geliyor: Okulların gücü ve bu konudaki samimiyeti ne kadar?

Yetişkinler için fazlasıyla anlam içeren vatan, bayrak, milli marş, kültür, dil, şehit, gazi… gibi değerler, ne yazık ki çocuklar ve gençler için fazla anlam içermiyor olabilir.

Günümüz gençleri, teknolojik gelişmeler ve iletişim hızı ile gittikçe küçülen dünyada, uluslara ait ayrıntıların da gün geçtikçe silindiğini, yok olduğunu ya da yerini baskın kültüre bıraktığına inanıyor olabilirler.

Hatta medya ve iletişim araçlarıyla sanal bir dünyanın oluşturduğu kurmaca kültürün etkisinde kalan çocuklar ve gençler köklerinden, kültürlerinden, tarihlerinden yani milli ve manevi tüm değerlinden uzaklaşıyor da olabilir.

Çoğu zaman okullarımızdaki İstiklal Marşı törenlerinde öğrencilerin yaşadığı lakaytlık hangi duyarlı eğitimciyi rahatsız etmiyor ki!

Yukarıda bahsettiğimiz durumlar, etkili ve yetkilileri şiddetle uyarıyor. “Milli değerlerin benimsetilmesi konusunda gerekli tedbirleri mutlaka alın, hem de şimdi!” diyor.

Millî Eğitim Bakanlığımızın “değerler eğitimi” girişimini coşkuyla alkışlamıştım ama ne yazık ki bu konunun da içinin boşaltıldığını görüyor, ziyadesiyle üzülüyorum.

Eğitim, çok yönlü bir eylemdir, gerçek eğitimin, bilimsel yönü, sanat ve spor yönü, milli ve manevi değerler yönü… mutlaka olmalı. Eğitimde milli değerler asla ihmal edilmemeli!

Eğitimin temel amaçlarından bir, toplumun geneli tarafından kabul görmüş değerleri, gelecek kuşaklara aktarmak ve bu değerlerin içselleştirilmesine katkı sağlamak olmalı.

Merakımdan soruyorum, milli eğitim sistemimizin bu alandaki puanı kaç?

“Türk Milli Marşı Ayakta dinlenir.”

Uzun yıllar önce Almanya’da bir yarışma yapılır.

 "Bahse var mısın?" adlı yarışma programına İsveçli bir yarışmacı, 188 ülkenin ulusal marşını notasıyla birlikte söyleyebileceğini iddia etmektedir.

Yarışma günü orkestra, Türk Millî Marşı'nı çalmak üzere hazırlık yaparken, İsveçli yarışmacı salona dönerek "Yalnız Türk Ulusal Marşı oturarak dinlenmez, ayakta dinlenir! Bu yüzden ayağa kalkmanızı rica ediyorum!" diyerek salonu ikaz eder.

Salon ayaktadır ve yarışmacı, katılımcıların şaşkın bakışları içinde güzel aksanıyla Türk Ulusal Marşı'nı muhteşem bir şekilde icra eder.

Eğer İsveçli bir yarışmacının İstiklal Marşı’na verdiği değer kadar değer vermeyen bir gençlik yetişiyor ve biz buna seyirci kalıyorsak vay ki vay halimize!

Her ne kadar görmek ve duymak istemesek de ne yazık ki milli değerlerimiz gibi, sanatsal, kültürel ve sportif pek çok potansiyelimiz akademik başarı hevesimizin kurbanı oluyor.

Eğer bu gidişe “Dur!” denilmezse şehit ve gazilerimizin ruhları daha fazla rencide olacaktır, demektir.

Ey vatan, bayrak, dil gibi milli değerlerimiz uğruna, yarınlar uğruna bugününü feda eden yiğitler, minnet size, saygı size!

Milli değerlerine, şehit ve gazilerine, kültür ve kimliğine, ana diline duyarlı bir nesil yetiştirme çabasında olan anne babalar, eğitimciler, yöneticiler binler selam size!

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)