adscode
adscode

4 milyon yetişkine okuma yazma öğretilmiş!

Milli Eğitim Bakan- lığı’nın zorunlu ilköğretim çağı dışında bulunan ve okuma-yazma bilmeyen vatandaşlar için halk eğitim merkezleri bünyesinde düzenlediği kurslarda yaklaşık 4 milyon yetişkine okuma…

4 milyon yetişkine okuma yazma öğretilmiş!
Milliyet Diyalog
Ve bunu bir başarı örneği olarak gösteriyorlar.
MEB verilerine göre, 2003-2014 yılları arasında okuma yazma bilmeyen yetişkinler için halk eğitim merkezleri bünyesinde açılan kurslarda 2 milyon 797 bin 985’i kadın olmak üzere toplam 3 milyon 993 bin 589 kişi okuma yazma öğrenmiş.
Okuma yazma bilmeyen tek kişi için bile kurs açılmış.
Eğitim çağı dışında bulunan yetişkinlerin okuma yazma sorununu çözmek amacıyla Türkiye genelinde çeşitli kampanyalar düzenlenmiş. Bu kapsamda halk eğitim merkezlerinin görevlendirdiği eğiticiler vasıtasıyla okuma yazma bilmeyenlerin tespiti için alan taramaları yapılmış. Okuma yazma bilmeyen bir vatandaş için bile okuma yazma kursu açabilme imkânı sağlanmış.
Gözlerimiz yaşardı doğrusu. Peki, bu insanlar okul çağındayken MEB neredeymiş?..
“Ana Kız Okuldayız” kampanyası kapsamında da 174 bin kurs açılmış.
Bilindiği gibi, ilköğretim çağı dışında bulunan ve okuma-yazma bilmeyen vatandaşların okuryazar yapılması hedeflenerek 6 Haziran 2008 tarihinde “Ana Kız Okuldayız” okuma yazma kampanyası başlatılmıştı.
8 Eylül 2012 tarihinde tamamlanan bu kampanya kapsamında 174 bin 472 kurs açılarak, bu kurslara 2 milyon 590 bin 446 vatandaşın katılımı sağlanmış. Kampanya neticesinde 1 milyon 832 bin 617 yetişkin okuryazarlık belgesi alırken, 307 bin 364 vatandaş ise ikinci kademe yetişkinler eğitimi başarı belgesi almaya hak kazanmış.
Helal olsun Milli Eğitim’e!..
Peki, hâlâ ne kadar okuma yazma bilmeyenimiz var?
Çok daha önemlisi, okuma çağındaki yüz binlerce öğrenci hâlâ sokaklarda avare avare gezerken, atölyelerde, tarlalarda çocuk işçiler zoraki çalıştırılırken, çocuk gelinler geleneği hâlâ devam ederken MEB ne yapıyor?..
Okul kırmada birinciyiz
OECD’nin verilerine göre halk arasında ‘okulu kırmak’ olarak adlandırılan öğrencilerin okula gitmemesi konusunda dünya birincisiyiz.
OECD’nin PISA 2012’den yola çıkarak hazırladığı okula gitmeme verilerine göre okulu en çok asan ülke Türkiye.
Türkiye’de ‘iki hafta içerisinde okula en az bir kez gitmeyen öğrencilerin oranı’ yüzde 54.2.
Türkiye bu oranla OECD ortalaması olan yüzde 14.5’in çok üzerinde yer alıyor.
OECD’nin PISA 2012 verileriyle hazırladığı grafiğe göre Türkiye, yüzde 54.2 ile ilk sırada okulu en çok asan ülke konumuna yerleşiyor. Ardından yüzde 48.2 ile İtalya ve yüzde 31.8 ile Avustralya takip ediyor.
Uzakdoğu ülkeleriyse listenin alt sıralarında yer alıyor. Okulu en az asan ülke yüzde 1.5 ile Japonya.
Kore yüzde 1.8 ve İzlanda ise yüzde 2.1 ile en az oranlara sahip. Ha bu arada eğitim süresi en kısa ülkeler sıralamasında da en ön sıralardayız. Hatta Avrupa’da birinciyiz.
Tatil yaptığımız gün sayısı, okula gidilen gün sayısından çok daha fazla.
Okulların çoğunda yarım gün eğitim yapıldığını da özellikle hatırlatmak isteriz...

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)