adscode
adscode

Gezi Parkı ile Eğitimin Kodları Değişiyor mu?

Hürriyet Gazetesi yazarı Özgür Bolat, Gezi parkı olarlarına eğitime olan yansımalarına kaleme aldı. İşte Özgür Bolat'ın bugün Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan 'Gezi Parkı ile Eğitimin Kodları Değişiyor…

Gezi Parkı ile Eğitimin Kodları Değişiyor mu?
Genç Blog



Türkiye, Dünya’nın en büyük 13. ekonomisine sahip. Ama ekonomik gelişime yapılan aşırı vurgu eğitim açısından bazı sakıncalar doğurmaktadır. Nedir bu sakıncalar? Gezi Parkı Eylemleri’nin bu sakıncalar ile ilgisi var mıdır?
EĞİTİM ÇIKTILARI
Ekonomik gelişimin birinci öncelik olması yüzünden, eğitim çıktıları da ekonomik ölçütler ile değerlendirilmektedir.
İş bulma, iş verene göre beceri kazanma, istihdam, verimlilik veya  girişimcilik gibi kavramlar ön plana çıkmıştır.
Ekonomik gelişime katkısı az olan sanat, müzik ya da tarih gibi alanlar önemsizleştirilmektedir. Son yıllarda Türkiye’de bunu gözlemlemiyor muyuz?
Eğitimi sadece ekonomik çıktılarla değerlendirmek büyük hatadır. Eğitim, aynı zamanda bir var olma ve sosyal gelişim aracıdır.
Peki, eğitim ne zaman ekonomik çıktılara göre değerlendirilir?
TÜKETİM TOPLUMU
Tüketim ön planda olduğunda. Başka bir deyişle, bir toplum ne kadar tüketim toplumuysa, eğitim de o kadar ekonomik çıktılara göre değerlendirilir.
Eğitim, bir iş bulma ve beceri kazanma aracı olarak görülür. İnsanlar arasında eğitim yarışı başlar. Örneğin, bir süre sonra lisans eğitimi yetmez, herkes yüksek lisans yapmaya başlar.
Neden? Çünkü ne kadar yüksek beceriye sahipsen, o kadar güzel bir iş bulursun. Ne kadar güzel bir iş bulursan, o kadar çok tüketirsin. Ne kadar çok tüketirsen, o kadar statün yüksek olur ve sözde mutluluğun artar.
Son yıllarda Türkiye’de bu değişimi çok açık görmüyor muyuz? Her yere AVM yapılmıyor mu? Herkesin çok sayıda kredi kartı yok mu? Eğitim iş bulma açısından değerlendirilmiyor mu?
Halbuki, eğitimin amacı tüketici öğrenci değil, toplum için değer yaratan öğrenci yetiştirmek olmalıdır.
yazının devamını okumak için tıklayın





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)