adscode
adscode

Kaygının Azı Karar Çoğu Zarar

“Çok sinirli”, “her şeye tepki gösteriyor”, “girdiği sınavlarda çok heyecanlanıyor”, “canı hiçbir şey yapmak istemiyor” gibi sözler sınav dönemleri yaklaştıkça daha sık duyuluyor.

Kaygının Azı Karar Çoğu Zarar
Sınavlar

Uzmanlar, herhangi bir konuda sınanıyor olmanın bu duygu ve düşünceleri meydana getiren en temel nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. 

Öğrencilerin eğitim- öğretim hayatları boyunca edindikleri bilgileri girdikleri sınavlar esnasında etkin bir biçimde kullanmasına engel olan, yani performansı olumsuz yönde etkileyen yoğun kaygı en çok sınavlar yaklaştıkça beliriyor. Kültür Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi Koordinatörü Sabriye Dedeoğlu anne babaların sınavları çok fazla gündemde tutması, öğrenciyi rahatlatacak zamanlara ve söylemlere yer verilmemesi, sınav odaklı başarı ölçümleri gibi yaklaşımların da kaygıyı artırdığını belirtiliyor. 

  • Kaygıya neden olan şey hakkında açıkça konuşmaya teşvik etmek, 
  • Söylediği ve hissettiği şeyler için asla sorgulamamak, 
  • Çocuğa sınavın kişiliğini değerlendiren bir ölçü olduğu mesajını vermemek,
  • İdeal ve psikolojik yönden rahat bir öğrenme ve çalışma ortamı hazırlamak, 
  • Çocuklarının başarılarının farkında olmak ve onların çalışma yönünde gösterdiği çabayı desteklemek, sınava hazırlık döneminin altın kuralları. 

Kültür Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi Koordinatörü Sabriye Dedeoğlu, hiçbir sınavın anne babanın çocuğuyla olan ilişkisinden ve ona verdikleri değerden daha önemli olmadığının altını çiziyor ve az da olsa, kaygının motivasyonu arttırıcı etkisi olduğunu belirtiyor. 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)