adscode
adscode

MEB’in DERS KİTABI DAĞITIMDAKİ ZARARI 12 MİLYON LİRA

TÖS: 2013 yılı itibariyle MEB tarafından İlk ve Orta Dereceli okullara tüm yurtta yaklaşık 203 milyon adet kitap dağıtılmıştır.

MEB’in DERS KİTABI DAĞITIMDAKİ ZARARI 12 MİLYON LİRA
Sendikalar
 Ne yazık ki dağıtılan bu kitapların tekrar geri dönüşüm için toplanması sağlanmamıştır. Ortalama her dağıtılan bir kitabın ağırlığını 200 gram olarak hesap ettiğimizde yaklaşık 40 bin ton kağıt kullanıldığını görmekteyiz.  Bir ton atık kağıt 17 ağacı kurtarmaktadır.40 bin ton atık kağıt ise 680 bin ağaca denk gelmektedir. Ayrıca atık kağıt piyasası 2014 yılı değerlerine göre 1.Hamur 1. Kalite Kağıt fabrika teslimi ton fiyatı 400 TL’dir. Buna göre 12 milyon lira gelir elde edilebilir. 
 
Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinin yüzde 5’inin kitap basımı ve dağıtımına ayrıldığını düşündüğümüzde bunun her yıl büyük bir tasarrufa yol açacağı görülmektedir. Ayrıca çevreye katkısı çok büyük olacaktır. Yine her öğrenciye verilen kitap koyması için dağıtılan naylon poşetlerde birer geri dönüşüm malzemesidir. Her öğrenciye birer poşet verilse yaklaşık 17 milyon naylon poşet etmektedir. Her bir poşet yaklaşık 20 gram ağırlığında olsa 340 ton geri dönüşüm malzemesi etmektedir. Bu verilerin ekonomiye katkısı azımsanamaz.
 
TÖS ÜN KONUYA İLİŞKİN GÖRÜŞÜ

Kitap dağıtımında geçen yıla ait kitapların toplanarak yeni kitapların öğrenciye verilmesi acilen sağlanmalıdır. Ayrıca “Geri Dönüşüm Kampanyası” başlatılarak öğrencilerden eski kitap, defter ve naylon poşet gibi malzemeleri okullarına teslim etmeleri istenmelidir. Bunun içinde öğrenciye özendirici ödüller verilmelidir. Ayrıca afiş ve basın araçları kullanılarak çevre bilinci vurgulanmalıdır. Geri dönüşümden elde edilen gelirle ek bir bütçe oluşturularak bu bütçe eğitime yönelik acil ihtiyaçlar için kullanılmalıdır. Ekonominin temel bir bileşeni olan tasarruf bilincini artırmak için okullarda kampanyalar oluşturulmalıdır.
 
Dikmen ONAT
TÖS Genel Başkanı
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)