adscode
adscode

Eğitimciler Türkiye genelinde iş bıraktı

Türk Eğitim- Sen üyesi eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 'haksız olduğunu' öne sürdükleri görevden alma ve atamaları protesto için Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yaptı.

Eğitimciler Türkiye genelinde iş bıraktı
Sendikalar
SİNOP'TA ÖĞRETMEN EYLEMİNE POLİS MÜDAHALE EDİNCE OLAY ÇIKTI

SİNOP'ta iş bırakma eylemi yapan öğretmenler, Valilik binası önünde basın açıklaması yapmak isteyince, polis gruba müdahale etti. Çıkan olaylarda polis, biber gazı sıktı. Bir çok öğretmen gazdan etkilenirken, bir kişinin başına da biber gazı fişeği isabet ederek yaralandı.
Bugün Sinop'ta Öğretmenevi önünde eğitimde yaşanan sorunlar gerekçesiyle bir grup eğitimci, iş bırakma eylemi yaptı. Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyen grup, Valilik binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Türkiye Kamu-Sen Sinop İl Başkanı Metin Süren, Türk Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Turgay Şen, KESK Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Seyfi Çelebi başkanlığındaki grubun, 'Siyasi kadrolaşma ve zorunlu rotasyon girişimlerine son verilmesi, eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi için 24 Eylül'de grevdeyiz" sloganı ile basın açıklaması yapmak istemesine polis izin vermedi.
Polisle grup arasında tartışma çıktı. Olayların büyümesi üzerine polis gruba biber gazı ve tazyikli su sıktı. Bir kadın gösterici, polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaralanarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bir çok kişi de biber gazından etkilendi.

İbrahim ASLAN/SİNOP, (DHA)

NEVŞEHİR'DE EĞİTİMCİLER BALON PATLATIP KALEM BIRAKTI

TÜRK Eğitim-Sen Nevşehir Şubesi üyesi eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 'haksız olduğunu' öne sürdükleri görevden alma ve atamaları protesto için iş bırakma eylemi yaptı.
Hükümet Konağı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde, ellerinde üzerinde 'Yolsuzluk', 'Yoksulluk', 'Yasaklar', 'Adalet' ve 'Kalkınma' yazan balonlarla toplanan eğitimciler, konuşmaların sonunda balonları teker teker patlatarak kalem bıraktı.
İş bırakma eylemine MHP İl Başkanı Göksel Taşçı, MHP'li İl Genel Meclis Üyeleri ve parti yöneticileri, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Turgay Çetin ve Türk Ocakları Başkanı Mesut Erdoğan da katıldı. Burada konuşan Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki haksızlıklara, hukuk tanımazlığa, adam kayırmalara karşı isyanlarının doruğa çıktığını söyledi.
DEVASA BİR SİYASAL KADROLAŞMA
Nevşehir'deki okullarda da yöneticilerin birer birer tasfiye edildiğini öne süren Uğur şunları söyledi: "Bilgisi, birikimi, ödülleri ve başarıları ile adından söz ettiren, okulu TEOG'da, üniversite sınavlarında başarılı olan, öğrenciler, öğretmenler ve veliler tarafından takdirle karşılanan, canını dişine katarak okulunu zirveye taşıyan okul müdürleri görevlerinden bir bir uzaklaştırılıyor. Başarılı okul müdürleri yerine atanan arka bahçe mahsulü yeni idareciler bu süreçte müdür başyardımcılarını, müdür yardımcılarını kendisi seçecek ve eğitimde devasa bir siyasal kadrolaşmanın önü açılacaktır. Siyasi kadrolaşmanın son aşaması ise sıralarında tek arzusu vatanına milletine hizmet etmek için eğitim görmeyi bekleyen öğrencilerimiz olacaktır. Bu ayrımcılığa dur demek her vatandaşımızın asli görevi olmalıdır."

Sinan KORKMAZER /NEVŞEHİR,DHA

ÖĞRETMENLER, MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE 'ÇIK DIŞARIYA OYNAYALIM' DİYE SESLENDİ

KAYSERİ'de eğitim sendikaları Milli Eğitim Bakanlığı yasası ve ardından çıkartılan 'Yönetici Atama Yönetmeliğine' tepki göstermek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sendika üyeleri, tarihi Kayseri Lisesi önünden Milli Eğitim Müdürlüğü'ne davul-zurna eşliğinde yürüyerek, Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz'a 'Bilal pabucu yarım çık dışarı oynayalım' diye seslendi.
Kayseri Lisesi önünde toplanarak davul-zurna eşliğinde halay çeken Türk Eğitim Sen 1 ve 2 Nolu sendika üyeleri, 'Bu iş yerinde grev var' , 'Sadece adalet istiyoruz' yazılı pankartlar açtı. Milli Eğitim yasası ve son yapılan yönetici atamalarına tepki gösteren Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk, "Bizler iş yerlerimizde hiçbir şekilde baskılara boyun eğmedikö dedi.

"MİLLİ EĞİTİMDE KIYIM YAPIYORLAR"

Koltuk, makam, mevki derdinde olmadıklarını ve herkese adil bir yönetmelik istediklerini ifade eden Öztürk, "Çıkarılan yönetmelik kişiye has yönetmelik olmasın istiyoruz. Bir aydır Türkiye kamuoyunu ilgilendiren müdür kıyımı var. Hükümet ilçelerde sarı yalaka sendika temsilcilerini, milli eğitim müdürü olarak görevlendirdi. Ardından okullarda bu kıyım yapıldı. Bizi bunlar yıldıramayacakö dedi.

"POLİS, DOMATESLE HİNTKENEVİRİNİ AYIRT EDEMİYOR"

Kayseri Emniyet Müdürlüğü'nde yaşadığı bir olayı da anlatan Öztürk, şunları söyledi: "Emniyette ifade vermek için gittiğimde oradaki bir arkadaş ülkenin vahim durumunu özetledi. Taşlar yerinden oynadı. Maalesef temeline dinamit koyulan bir ülke haline geldik. Emniyette yapılan değişiklikler neticesinde, Kayseri Lisesi arkasında domates tarlası, hintkeneviri adı altında toplatılmış. Düşünebiliyor musunuz, sürgün ve kıyımlarla neticesinde narkotiğe getirilen polis domatesle, hintkenevirini ayıramıyor. İşte ülkenin geldiği nokta bu. Müdür diye görevlendirilen, okulla ilgisi alakası olmayan Facebook sayfalarında iktidara yalakalık yapan başka hiçbir kabiliyeti olmayan kabiliyetsizler okullarda müdür olarak görevlendirildi. Yalakalığın yanı sıra tek özellikleri siyasilerin oyuncağı olabilmek onun dışın hiçbir özellikleri yok. Bu koltuklar gelip geçici önemli olan adam olabilmek.

"YALAKA SENDİKA TETİKÇİLERİNİ ATADILAR"
Daha sonra konuşan Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ali Benli ise, "Haksızlık karşısında susmamak için alanlardayız. Haksızlık karşısında susmayanlara selam olsunö dedi. Atama yönetmeliği ile 76 bin yöneticinin görevine son verme sürecinin başlatıldığını ve bunun adının zulüm olduğunu öne süren Benli, "Yalaka bir sendika tetikçilerini atadılar. Değerlendirdikleri idarecinin birçoğunu adını bilmeden değerlendirme yaptılar. Kayseri'de atadıkları müdür, kendi kendine yüz puan vermiş birisi. Yandaş atamalara hayır diyoruzö diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİM BAHÇESİNDE HALAY ÇEKTİLER

Yapılan basın açıklamasının ardından sendika üyeleri, yine davul-zurna eşliğinde Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Müdürlük bahçesinde halay çeken ve son atamalara yönelik tepkilerini dile getiren sendika üyeleri hep birlikte Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz'ı, "Bilal papucu yarım, çık dışarıya oynayalımö diyerek çağırdılar.
Eğitim sendikalarının üyeleri, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen 1 günlük ortak iş bırakma eylemine katıldı. KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in de destek verdiği iş bırakma eyleminde sendika üyeleri slogan atıp, halay çekti . Ardından da basın açıklaması yaparak, hükümete tepki gösterdi.

Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)

İŞ BIRAKAN ÖĞRETMENLER MEYDANLARDA

BALIKESİR'de öğretmenler, sendikalarının aldığı karar doğrultusunda bugün iş bıraktı. Kentte 3 sendikanın eylemine yaklaşık 700 kişi katıldı.
Türk Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikası Yeşilli Meydanı'nda, KESK'e bağlı Eğitim-Sen ise Alihikmetpaşa Meydanı'nda eylemler yaparak, Milli Eğitim'deki kadrolaşmaya, rotasyona tepki gösterdi.
Anafartalar Caddesi'nde buluşan Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri davul zurna eşliğinde Kızılay Caddesi'nden yürüyerek Yeşilli Meydanı'na ulaştı. Çevredeki vatandaşlar ve meydandaki vatandaşlar eylemci öğretmenlere alkışlarla destek verdi. "Birleşe birleşe kazanacağız", "susma haykır, rotasyona hayır", " öğretmenler burada, hükümet nerede", "AKP'nin memuru olmayacağız" diye slogan atan öğretmenler 'Yönetici kıyımına hayır' yazılı pankartlar taşıdı. İki sendikanın eylemine yaklaşık 400 öğretmen katıldı. CHP, ADD, Balıkesir Demokrasi ve Emek Platformu (BALDEP) gibi kuruluşlar eyleme destek verdi.

EĞİTİM-SEN ALİHİKMETPAŞA MEYDANI'NDAYDI

KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in Alihikmetpaşa Meydanı'ndaki eylemine katılan öğretmenler ise "sefalete teslim olmayacağız", "zafer direnen emekçinin olacak" diye sloganlar attı. Eylemde 'Öğretmene rostasyona, siyasi kadrolaşmaya, zorunlu din derslerine, 4+4+4'e performansa dayalı çalışmaya dur demek için grevdeyiz', 'Zorunlu din dersine hayır', 'Be ziman jiyan nabe- dil olmazsa yaşam olmaz' yazılı dövizler taşındı.
Eğitim-Sen'in eylemine KESK'e bağlı sendikalarla, ÖDP, Emek Partisi de destek verdi. Eğitim-Sen'in eylemine yaklaşık 300 kişi katıldı. Her iki eylemde halaylarla olaysız sona erdi.

Hilmi DUYAR-Coşkun YAMAN/BALIKESİR, (DHA)

SANDIKLI'DA EĞİTİMCİLER İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPTI

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarının üyeleri iş bırakma eylemi yaptı.
Sandıklı Belediye çay bahçesi önünde toplanan gruba MHP İlçe Başkanı Halil Özdemir de destek verdi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde, 'Ak değil karasın, başımıza belasın', 'birleşe birleşe kazanacağız', 'AKP'nin memuru olmayacağız' gibi sloganlar atıldı.
Grup adına basına açıklama yapan Türk Eğitim-Sen İlçe Başkanı Kemal Yılmaz, öğretmenlere ve memurlara haksızlık ve hukuksuzluk yapıldığını savunarak bunların hesabının sorulacağını söyledi. Eğitimdeki aksaklıklar ve yanlışlıklara işaret edilen açıklamanın ardından yaklaşık 30 dakika eylemlerini sürdüren grup dağıldı.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

BURDUR'DA ÖĞRETMENLER İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPTI

BURDUR'da öğretmenler eğitimde yaşanan sıkıntıları protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı.
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup öğretmen sloganlar atarak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. Burada konuşan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Orhan Akın, Burdur'daki 100 okul müdüründen 72'sinin dünya görüşü ve sendikasına bakılarak görev süresinin uzatılmadığını iddia etti. Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram'ı istifaya davet eden Orhan Akın, şöyle dedi: "Burada oturanların Burdur milli eğitimine ne katkıları olmuştur? Gazi Ortaokulu'na Burdur'da adam yokmuş gibi İstanbul'dan müdür getiriyorlar. Atayacakları adamlara dikkat etsinler. Kimler AKP yöneticilerinin yakınıysa hepsini açıklayacağız. Kafamızı bozarlarsa okulları direniş haline getiririz ve bunlara Burdur'da yaşama hakkı vermeyiz. Buradan bizi dinleyen yöneticiler aklını başına alsınlar. Bizler bu eylemleri her hafta mutat hale getiririz."
Grup, açıklamanın ardından Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşe geçti. Bu sırada güvenlik güçleriyle öğretmenler arasında kaldırımdan yürüme konusunda tartışma yaşandı. Gruptan bazıları bir polis memurunun kendilerine 'soytarı' dediğini iddia ederek polisle tartıştı. Grup, meydana geldiğinde sloganlar atıp halay çekti, ardından da dağıldı.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

ÖĞRETMENLER, EĞİTİM POLİTİKALARINI PROTESTO ETTİ

İZMİR'de, hükümetin eğitim politikalarının yanı sıra, ortaokullarda türbana izin verilmesi eğitimcilerin tepkisini çekti. iş bırakan öğretmenler, Korak Meydanı'na yürüdü. Alanı dolduran 5 bin öğretmen adına konuşan İdil Uğurlu, dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılması gerektiğini söyledi.
Yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte sorunlarını dile getirmek için eğitimciler, iş bıraktı. İŞID saldırılarını kınamak için de Basmane Meydanı'nda toplanan eğitimcilere, çeşitli sendikalar, siyasi parti ile sivil toplum örgütlerinden destek geldi. Polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini ve bunun kanunsuz olduğu anonsunun ardından, sendika temsilcileriyle görüştü. Bu sırada, meydandaki kalabalık, halay çekti. Görüşmelerden sonda 5 bin eğitimcinin yürüyüşüne izin verildi. Protestocular, sık sık "AKP, elini eğitimden çek", "Kobani, İzmir seninle" sloganları attı.

KONAK KEYDANI'NDA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Konak Meydanı'na yürüyen eğitimciler adına İdil Uğurlu, basın açıkması yaptı. Dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılması gerektiğini söyleyen Uğurlu, "Toplumun farklı kesimlerinin sürekli artan ve acil çözüm bekleyen sorunları geri plana itildi. Eğitim sistemi üzerinden, tüm toplum hükümetin siyasal hedefleri doğrultusunda, biçimlendirilmek istenmektedir. Eğitim alanında yapılan bütün yasal düzenlemeler, hayata geçirilen fiili uygulamalar, sadece eğitim sistemini değil, çocuklarımızın, velilerimizin ve toplumun geleceğini ipotek altına almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı yıllardır çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakıp, eğitim sistemi üzerinden, toplum üzerinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar yaratacak uygulamaları hayata geçirmeyi sürdürmektedir. Eğitime yönelik doğrudan siyasi müdahaleler artmıştır. İmam hatip okullarına talep gelmemesine rağmen, okullarda bununla ilgili bölümler açılmıştır. Okulara siyasi iktidar çizgisinde olmayan tek bir yöneticinin bile gödev almaması için düğmeye basılmış ve bütün okullarda tarihin en kapsamlı, kadrolaşma ve tasfiye operasyonu gerçekleştirilmiştir. Kamusal, bilimsel, laik, anadilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılmalıdır. Bakanlık, öğrencileri özel okullara, meslek liselerine, imam hatip ya da açık liseye yönlendirmekten vazgeçmeli. TEOG sorunları çözülmelidir. Eğitimde siyasi kadrolaşmaya, rotasyon uygulamasına son verilmelidir. Maaşlarımıza 2014 enflasyon farkı kadar ek zam yapılmalıdır" dedi.

Taylan YILDIRIM- Hakan GÜNGÖRDÜ- İZMİR (DHA)

ANTALYA'DA ÖĞRETMEN EYLEMİNDE TÜRBAN PROTESTOSU

ANTALYA'da 1 günlük iş bırakma eylemi yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen) üyesi öğretmenler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. Eylemde ortaöğretimde türbanı serbest bırakan düzenleme de pankartlarla protesto edildi.
Eğitim- Sen üyesi öğretmenler sabah saatlerinde Tonguç Caddesi'nde toplanmaya başladı. Sayıları 1000'e ulaşan Eğitim- Sen üyeleri, buradan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Polisin uzaktan takip etmeyi tercih ettiği eylem boyunca öğretmenler sloganlarıyla AK Parti iktidarın eğitim politikalarını eleştirdi.
Ortaöğretimde türbanı serbest bırakan Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmelik değişikliğine yönelik tepkiler de dövizlere yansıdı. Öğretmenler, 'Başörtüsü özgürlük değildir', 'Eğitim sorunlarını başörtüsü gizleyemez', 'Din ve inanç istismarına son' yazılı pankartlar taşıdı.
Eğitimciler yürüyüşün ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim- Sen Şube Başkanı Kadir Öztürk'ün okuduğu açıklamada, "Doğrudan inanç istismarı şeklinde gündeme getirilen her lisede mescit açılmasının zorunlu hale getirilmesi ve son olarak kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bütün okullarda başörtüsünün serbest bırakılması okullarda velileri ve öğrencileri karşı karşıya getirecek uygulamalar olarak dikkat çekmektedir. İktidarın bir sonraki hedefi karma eğitimi tamamen ortadan kaldırmaktır" ifadelerine yer verildi.
Antalya'da öğretmenlerin eylemi olaysız sona erdi.

EYLEME ÖĞRENCİLERDEN ALKIŞLI DESTEK

Antalya'da hükümetin eğitim politikalarına tepki amacıyla Eğitim Bir- Sen ile Aktif Eğitim Sen dışındaki sendikalar, bugün 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Birbirinden bağımsız eylem yapan sendikalardan Eğitim- İş Sendikası üyesi yaklaşık bin kişi, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Grup, sonrasında Kalekapısı'ndaki Attalos Heykeli'ne kadar yürüdü. Öğretmenlerin eylemine, İşçi Partisi İl Başkanı Yalçın Armen, HEPAR İl Başkanı Nagehan Özdemir, Atütürkçü Düşünce Derneği Şube Başkan İbrahim Daş, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Ercan Erkan, CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Pınar Toğaç'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi de katıldı.
Hükümetin eğitimle ilgili politikalarını eleştiren pankartların yanı sıra, 'Dilimiz Türkçe, önderimiz Atatürk, gerici bölücü eğitime hayır', 'Antalya uyuma okuluna sahip çık' diye sloganlar atıldı. Grup, Atatürk Caddesi'ndeki Antalya Lisesi'nin önünden geçtiği sırada, okul kapısı arkasındaki çok sayıda öğrenciden alkışlı destek geldi. Öğretmenler de kendilerini destekleyen öğrencilere alkışla karşılık verdi.
Eğitim- İş Şube Başkanı Mehmet Balık, ortaokul öğrencilerine başörtüsü serbestliğinin tanınmasını eleştirdiği konuşmasında, yeni eğitim- öğretim yılının sorunlarla başladığını savundu. Siyasal iktidarın cumhuriyetin eğitim sistemini yok etmek için yeni adımlar attığını iddia eden Balık, gerici eğitim modelinin topluma dayatıldığını öne sürdü.
Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Başkanı Cahit Cakcıl da Kalekapısı'ndaki derneğin yerinin tahliyesine karşı öğretmenlerden destek istedi. Bunun üzerine destek için çok sayıda öğretmen ANSAN bahçesinde toplandı.

Emre BAYLAN -Mehmet KILIÇASLAN /ANTALYA-DHA

TOKAT'TA EĞİTİMCİLER İŞ BIRAKTI

TOKAT'ta Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler, eğitimin ve eğitimcilerin sorunları ile müdür atamalarına tepki göstermek için 1 günlüğüne iş bıraktı.
Tokat'ta Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler eğitim sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi için Cumhuriyet meydanında toplandı. Eğitim Sen üyeleri 'Grevdeyiz' pankartı açarken Türk Eğitim Sen üyeleri ise üzerlerinde çeşitli yazılar yazan çok sayıda döviz taşıdı. Eğitim Sen adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Orhan Gökçek, eğitim sistemini eleştirerek, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın sadece son birkaç ay içinde gündeme getirdiği konular, siyasal kadrolaşma girişimleri, yapılan yasa ve yönetmelik değişiklikleri ile attığı tehlikeli adımlar, 2014-2015 eğitim öğretim yılının eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler açısından son derece zorlu ve çetin mücadelelere gebe olduğunu göstermektedir. Bu anlamıyla bugün yaptığımız grev, önümüzdeki dönem eğitim alanında yürüteceğimiz mücadele açısından önemli bir başlangıç olarak değerlendirilmelidir." dedi.

"İSYANIN DORUĞA ÇIKTIĞI GÜNDÜR"

Eğitim Sen'in açıklamasının ardından Türk Eğitim Sen adına basın açıklamasını şube başkanı Hakan Akkaya yaptı. Bu günün Milli Eğitim'deki haksızlara karşı isyanın doruğa çıktığı gün olduğunu söyleyen Akkaya, şöyle konuştu: "Eğitimine önem vermeyen, eğitimcisini siyasi ihtirasları uğruna bir kalemde harcayan, katılımcılık yerine, 'benim dediğim olacak' anlayışını dikte ettiren, nitelikli eğitimi sağlamak yerine kendisi gibi düşünmeyenlere ayak kaydırma operasyonu yapanlar, bugün MEB'i batağa saplamıştır. Tek derdimiz eğitim çalışanlarının daha huzurlu ve eğitim hizmetinin verimli olmasıdır. Sendikamızın bu eylemi bir uyarı niteliğindedir. Bu ülkeyi yönetenler aklını başına almalıdır. Aksi taktirde bu eylemlerimiz bir son olmayacak, sürekli eylemlilik süreci başlatılacaktır. En kısa sürede taleplerimize cevap bekliyoruz, alacağımız cevap eylemlerimizi de şekillendirecektir. Biz sözümüzü söyledik, duyan duymayan kalmasın!"

Fatih YILMAZ/TOKAT,(DHA)

EDİRNE’DE ÖĞRETMENLERDEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

EDİRNE’de Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarına üye eğitimciler, hükümetin eğitim politikalarına tepki göstermek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Edirne’de, İlhan Koman Parkı’nda toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle sloganlar atarak, haklarının iyileştirilmesini istedi. Öğretmenlerin taşıdıkları dövizlerde Trakya şivesiyle ‘Abe ayvan gibi yaşıyoz, Adalet ölmüş be kızanım’ yazması ise ilgi çekti. Grup, burada basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

KEŞAN’DAKİ EYLEM

Edirne’nin Keşan İlçesi’nde de eğitim sendikalarına üye öğretmenler tarafından yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Eski itfaiye binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, taşıdıkları pankart ve dövizlerle sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Grup, burada sorunlarının çözüme kavuşması için yaptığı basın açıklamasının ardından dağıldı.

Ali Can ZERAY/EDİRNE,(DHA)

TUNCELİ VE ELAZIĞ'DA ÖĞRETMENLER YÜRÜDÜ

TUNCELİ ve Elazığ'da öğretmenler bugün iş bırakma eylemi yaparak, yürüyüşler düzenledi. Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, "Zorunlu din dersi istemiyoruz Aleviler olarak din derslerine girmeyeceğimizi ve bu durumu protesto ettiğimizi belirtiyoruz" dedi.
Tunceli'de Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 700 öğretmen ve memur Sanat Sokak üzerinde toplanıp, düdükler çalıp, sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü. Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, Türkiye'de hızla laik eğitim sisteminden uzaklaşıldığını, talep olmamasını rağmen normal okullarda dahi imam hatip sınavları açıldığını söyledi. Ölgün, "Doğrudan inanç istismarı şeklinde gündeme getirilen her lisede ibadethane açılmasının zorunlu hale getirilmesi ve son olarak kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bütün okullarda başörtüsünün serbest bırakılması, okullarda velileri ve öğrencileri karşı karşıya getirecek uygulamalar olarak dikkat çekmektedir. İktidarın bir sonraki hedefi, karma eğitimi tamamen ortadan kaldırmaktır. Yıllardır toplumda yaratılan kutuplaşmanın bir benzeri okullarda, hatta sınıflarda yaratılmaya çalışılmaktadır. AKP iktidarı, her alanda olduğu gibi, eğitim alanındaki siyasal hedeflerine ulaşmak için halkın dini duygularını istismar etmekten çekinmemektedir" dedi.
Ölgün, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına rağmen hala zorunlu din dersi konusunda hükümetin geri adım atmadığını belirterek, "Bizler çocuklarımızın zorunlu din dersi görmesini istemiyoruz. Laik ve demokratik bir eğitim sistemi istiyoruz ve Dersim'de öğrenci velilerimiz çocuklarının zorunlu din dersine girmek istemediğini Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe vererek ve okullara baş vurarak zorunlu din dersine karşı olduklarını belirtmelidirler. Zorunlu din dersi istemiyoruz Aleviler olarak din derslerine girmeyeceğimizi ve bu durumu protesto ettiğimizi belirtiyoruz" dedi.
Daha sonra davul zurna eşliğinde halay çeken protestocular dağıldı.

ELAZIĞ'DA İKİ AYRI PROTESTO

Elazığ'da KESK ile Türk Eğitim-Sen üyeleri ayrı ayrı eylem yaptı. KESK üyesi yaklaşık 150 öğretmen ise İstasyon Meydanı'nda toplanıp davul zurna eşliğinde halaylar çektikten sonra PTT Meydanı'na yürüdü. Türk Eğitim-Sen Elazığ Şube Başkanı Talat Efe, "Bugün milli eğitimdeki haksızlıklara, hukuk tanımazlığa, adam kayırmalara karşı isyanın doruğa çıktığı gündür" dedi.
Türk Eğitim-Sen üyesi 200 öğretmen ise PTT Meydanı'na 300 metre mesafede toplanıp eylem yaptı. Polis iki grup arasında güvenlik önlemleri alırken, eylemler olaysız bitti.

Ferit DEMİR-Şahismail GEZİCİ/TUNCELİ, ELAZIĞ,(DHA)

ÖĞRETMENLERDEN TİYATROLU PROTESTO

DENİZLİ'de iş bırakma eylemine giden Eğitim- İş Sendikası üyeleri, tiyatro gösterisiyle eğitim sistemini eleştirdi.
Son günlerde eğitimde yapılan değişiklikleri protesto eden Eğitim-İş Sendikası Denizli Şubesi üyeleri bugün iş bıraktı. Saat 11.30'da Delikliçınar Meydanı'nda toplanan öğretmenler, tiyatro gösterisiyle eğitim sistemini eleştirdi. 'Emekçi'nin Kanalı' adıyla bir köşe oluşturuldu. Temsili olarak televizyon muhabirliği yapan bir öğretmen, sırasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın fotoğraflarını yüzlerine asan öğretmenler ile tek tek röportaj yaptı. Röportajı verenler, rotasyon ve eğitimin sorunlarıyla ilgili soru soran televizyoncuyu azarladı. Tiyatrolu eylemin ardından halaylar çekildi, "AKP'nin memuru olmayacağız", "Parasız eğitim parasız sağlık", "Susma haykır, rotasyona hayır", "TEOG dediler çocukları yediler" diye sloganları attı.

"MÜLAKATTA ARANACAK TEMEL ÖLÇÜT DE YANDAŞLIK OLACAKTIR"

Tiyatrolu protestonun ardından basın açıklaması yapan Eğitim-İş Şube Başkanı Kadem Özbay, eğitim öğretim yılının 12 senedir olduğu gibi bu yıl da büyük sorunlarla başladığını söyledi. Özbay, "Siyasal iktidar cumhuriyetin eğitim sistemini yok etmek için yeni adımlar atmış, piyasacı ve gerici eğitim modelini topluma dayatmıştır. Tamamen yandaşlarını kayırma amacını taşıyan, değerlendirme kriterleri belli olmayan bir mülakat yöntemiyle yöneticiler kıyıma uğratılmıştır. AKP'nin bu yandaş kadro merakı, yalnızca yöneticilerle sınırlı değildir. Yeni torba yasayla yandaş öğretmen dönemi de başlatılmıştır. Aday öğretmenlerimiz ilk yıl performans değerlendirmesine tabi tutulacak ve sonra da şaibeli bir mülakattan sonra kadro güvencesi kazanabileceklerdir. Mülakatta aranacak temel ölçüt de yandaşlık olacaktır. Böylece AKP torba yasalarla devlet memurlarının iş güvencelerini ortadan kaldırmaya, kapitalizmin en acımasız emek sömürüsü olan taşeronluk sisteminin içerisine eğitim emekçilerini de almaya çalışmaktadır. Sürgün siyasetinin bir uzantısı olarak bugün öğretmenlerimiz rotasyon tehdidiyle karşı karşıyadır" dedi.

"OKULLAR AKP'NİN EĞİTİM BÜROLARI HALİNE GETİRİLMİŞTİR"

Hiçbir iktidar döneminde eğitim sisteminin bu kadar siyasileşmediğini ve böylesine bir kadrolaşmaya sahne olmadığını söyleyen Kadem Özbay, "Siyasal iktidarın elinde bir oyuncak haline gelen eğitim sistemi, AKP'ye oy ve seçmen devşirilecek bir mekanizmaya dönüştürülmüştür. Cumhuriyetin okulları yakılmakta, bayrağımıza, Atatürk anıtlarına saldırılar yapılmaktayken, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanının sesi çıkmamaktadır. Ülkemizi etnik temelden parçalama projesinin asıl mimarı olan sömürgeci güçlere taşeronluk yapan iktidar, bölücü taleplerin sahipleriyle yaptığı anlaşmayı kamuoyuna açıklamalıdır. Eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin yaşadığı sorunlar çığ gibi büyümüş, siyasi kadrolaşma en alt birimlere kadar inmiştir. Okullar, devletin halkına hizmet birimleri olmaktan çıkmış, AKP'nin eğitim büroları haline getirilmiştir" diye konuştu.

EĞİTİM-SEN DE MEYDANDA

Eğitim- İş'in ardından saat 12.30'da Denizli'de Delikliçınar Meydanı'nda yine iş bırakma eylemine giden Eğitim-Sen üyeleri, bir araya geldi. Basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Dede, eğitim sistemini eleştirdi. Dede, "Sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi. Her iki eylemde de sivil polislerin dışında hiçbir resmi polis meydanda görev almadı. Her iki eylemde sessizce sona erdi.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)