adscode
adscode

Nakillerde öncelik ne olmalı?..

Birinci nakil dönemi, resmen boşa gitti. Şimdi bütün umutlar, ikinci nakil döneminde. Eğer onda da aradığınızı bulamazsanız, ki öyle olacak, bu kez, üçüncü ve dördüncü nakil dönemlerine umut bağlanacak...

Nakillerde öncelik ne olmalı?..
Günün Yazısı
Peki bu nakil dönemlerinde nasıl bir taktik izlemek gerekiyor. Çünkü, nakillerin, spor-toto'dan, kumardan ve borsada oynamaktan hiç bir farkı yok.

Sorunun cevabına geçmeden önce isterseniz gelin önce şu maili okuyalım. Çünkü yüzbinlerce veli, şu anda, aynı tedirginliği yaşıyor...


Neye göre okul seçeceğiz?

Sevgili Abbas Bey Neredeyse bir senedir hayatımıza sırf sorun getiren TEOG sistemi kurbanlarındanız.
Detaylara girip başınızı ağrıtmak istemiyorum.
Siz de bu işi yakından takip eden biri olarak sistemin hepimize ayrı ayrı yaşattığı zorlukları ilk günden beri kaleme aldınız.
Nihayet son aşamaya geldik.Hayırlısı ile şu nakil aşamasını atlatırsak derin bir nefes alacağız.
Bu konuyla ilgili çok okumama rağmen herhangi bir okula nakil isterken nelere dikkat etmem gerektiğini anlatan bir yazıya rastlayamadım.
Sizce her hafta yüzdelik dilimimize yakın okulları yazarak yavaş yavaş mı yükselmeyi hedeflemeliyiz yoksa her hafta ısrarla hedefimizdeki okulu mu yazmalıyız?
Yani diyelim %5 lik dilmdeyiz bu hafta %4 haftaya %3 diğer hafta%2 şeklinde ilerleyip     mi hedefimize ulaşalım yoksa her hafta ısrarla %2 lik dilimi yazıp bekleyelim mi? Çevremde danıştığımız herkesten farklı bir cevap alıyoruz .Artık sağlıklı da düşünemiyoruz galiba, bu yüzden önerinizin bizler için çok değerli olduğunu hatırlatarak çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. Saygılarımla...


Şans mı yoksa öngörü mü?

Bu konuda yapılması gerekenleri, satır aralarında fazlasıyla yazdım ama görünen o ki çok daha net ve anlaşılır yazmak gerekiyor.
İşte bu yüzden gelin somut örnekler üzerinden gidelim ve tane tane yazalım.
. Nakillerde puan sınırının kaldırılması sizi yanıltmasın. Bu istediğiniz her okula başvurma anlamına gelir ama istediğiniz her okula girmenize olanak sağlamaz.
. Her nakil döneminde sadece bir okula başvurma hakkınız var. Bunu sakın unutmayın ve ayağınızı yerden kesmeyin. Bu yüzden en çok istediğiniz okulu değil, girme şansınız en yüksek okula başvurun.
. Hemen her yüzdelik dilimde binlerce öğrenci var, bu yüzden, çok üst yüzdelik dilimlerden olabildiğince uzak durun. Kendinize en yakın yüzdelik dilim kadar, boş kontenjan sayısını dikkate alarak, tercihinizi belirlemeniz, en doğrusu olacaktır.
. Puanlar ikinci nakil döneminde düşer mi? Biraz zor ama üçüncü nakil döneminde düşeceği kesin, çünkü özel okullara ciddi kaymalar olacak. Niye? Çünkü devlet desteğinden yararlanmak için pek çok ğrenci devleti boşaltıp, özellere gidecek.
. Özellerde de puanlar düşer mi? Evet onlarda da düşecek. Çünkü onlardan da devlet liselerine ciddi anlamda kaymalar gerçekleşecek.
. Nakillerde, ille de ilk tercih listenizdeki okullardan birini mi, seçmek zorundasınız? Hayır istediğiniz okulu seçebilirsiniz. Bu konuda bir sınırlama bulunmuyor.
. Nakil isteğinde bulunmak, mevcut okulunuzdaki hakkınızı riske sokar mı? Hayır sokmaz. Nakil için başvurduğunuz okula eğer yerleştirilirseniz, işte o zaman, diğer okuldaki kaydınız düşer.
. Nakil olduğunuz okula gitmek istemezseniz ne olur? Her iki okuldaki şansınız da yok olur. Ama bu bir sonraki nakil döneminde bu okullara ya da başka okullara nakil başvurusunda bulunmanızı engellemez.
. Kazanığınız okuldan memnunsanız, nakilleri unutmalı mısınız? Hem evet hem hayır. Evet çünkü boşuna koşuşturmanın bir anlamı yok. Hayır, çünkü puanlar hiç ummadığınız şekilde düşer de, üst tercihinizdeki okullara başvrmazsanız, sonra kendinize çok kızabilirsiniz...
. Nakillerde herkese şans doğar mı? Bu çok zor. Ama herkes böyle düşünür ve nakil için başvurmazsa, diğerlerinin şansı çok daha yüksek olur. Sakın siz onlardan biri olmayın.
. Sonuç olarak, girmeyi en çok istediğiniz okullara değil, girme şansınız en yüksek okullara başvurmanızda yarar var...
Bol şanslar diliyoruz. Eminiz ki ona da ihtiyacınız olacaktır...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)