adscode
adscode

Soğuk Hava Gözleri Tehdit Ediyor

Kış aylarında soğuk havanın etkisiyle alerjik göz enfeksiyonları artıyor. Özellikle ofis, okul, kreş, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlar ve klimalı ortamlarda mikrobik göz hastalıkları…

Soğuk Hava Gözleri Tehdit Ediyor
Sağlık
Kış aylarında vücut direncinde azalma olduğu gibi, en hassas organlardan biri olan gözler de savunmasız hale geliyor. Soğuk ve sert hava şartları, kişisel temizliğe ve hijyene dikkat etmeme gibi nedenler enfeksiyonların bulaşmasını ve hızla yayılmasını kolaylaştırıyor. 

Kışın artan soguk algınlığı ve boğaz enfeksiyonlarına sebep olan adenovirüslerin, gözlere kolaylıkla bulaşabildiğini ve adenoviral keratokonjonktivitin çok kolay ve hızla yayıldığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Küçükşahin, kış mevsiminde artan göz hastalıklarına dikkat çekti. Hastaların büyük bir çoğunluğunda adenovirus yüzünden gelişen kırmızı göz hastalığına rastlandığını söyleyen Küçükşahin, "Özellikle ofis, okul, kreş, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlar ve klimalı ortamlarda çok çabuk yayılır" dedi. 

ENFEKSİYON TEDAVİ EDİLMEZSE KALICI GÖRME BOZUKLUĞU YAŞANABİLİR
Enfeksiyon kapan gözlerde yaşarma, sulu ve beyaz akıntı, kızarma, çapaklanma, kuruma ve ışıktan aşırı rahatsız olma (fotofobi)  gibi belirtiler gözleniyor. Hastalık 1 hafta-10 gün içinde iyileşiyor ancak tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme bozukluklarına da sebep olabiliyor. 

BİLGİSAYAR VE KLİMA GÖZ KURULUĞU YAPAR
Ofis ortamında çalışan ve uzun süre bilgisayar karşısında duranlarda kuru göz hastalığının yaygın olduğunu belirten Küçükşahin, şunları söyledi: "Odaklanma gerektiren durumlarda hastanın mevcut göz kırpma sayısı azalır ve gözler daha çabuk kurur. Göz kuruluğu; gözlerde batma hissi, sulanma ve kızarma şeklinde kendini belli eder. Bu nedenle çalışma ortamının nemlendirilmesi, gözlerin daha sık kırpılması ve uzman hekimin önerdiği gözyaşı damlalarının kullanılması gerekir. Kışın ısınma amaçlı kullanılan klimalar da belli aralıklarla kapatılmalı, mekan mümkün olduğunca havalandırılmalıdır."

GÖZYAŞI KANALI TIKALIYSA DİKKAT
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı olanların soğuk ve rüzgarlı havalardan daha çok etkilendiğini aktaran Küçükşahin, "Bu sorun, gözlerde sulanmaya sebep olduğundan hastaların çok dikkat etmesi gerekir. Sulanma sürekli bir hal alırsa cerrahi müdahale gerektiren durumlar gelişebilir" ifadelerini kullandı. 

KAR KÖRLÜĞÜNDEN KORUNMAK İÇİN UV KORUMALI GÖZLÜK
Kar körlüğü, gözün ani ve yoğun ultraviyole ışınlarına maruz kalması sonucu gelişiyor. Gözlerde ağrı, yanma, batma ve sulanma, göz kapaklarını istemsizce kapatma (blefarospazm) ve bulanık görme gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Bu nedenle karlı havalarda mutlaka UV korumalı güneş gözlükleri kullanılması gerektiğini dile getiren Dr. Küçükşahin, karlı ve buzlu alanlardan yansıyan güneş ışınlarının retina, lens ve kornea tabakalarına zarar verebildiğinin altını çiziyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)