adscode
adscode

Tartışmalı Matematik Sorusuna İptal Dilekçesi

8. sınıflar için yapılan merkezi ortak sınavında tartışmalı matematik sorunun iptali için başvurdular.

Tartışmalı Matematik Sorusuna İptal Dilekçesi
MEB


İşte hazırlanan dilekçe örneği;


''İTİRAZ KONUSU: Teog  Merkezi Ortak  Sınav 8. Sınıf Matematik Dersi Ortak Sınavı A Kitapçığı 16.sorusuna itirazlarımız.

                                                             
 İTİRAZ NEDENLERİ: Teog  Merkezi Ortak  Sınav 8. Sınıf Matematik Dersİ Ortak Sınavı A Kitapçığı 16.sorusu verilerinin yeterince açık olmaması ve  algıya göre değişen iki cevabın da şıklarda bulunması.      
TEOG matematik karton sorusu:
Karton sorusunda eğer cevap  6 ise soru kökü eksik ama soru bu şekilde ise cevap 12. Ya soru düzeltilmeli ya da cevap anahtarı!

SORU:Kenar uzunlukları kök45 cm ve kök20 cm olan bir karton,bir kenarın uzunluğu kök5 cm olan kare şeklindeki etiketlerle,kartonda hiç boşluk kalmayacak,etiketler üst üste gelmeyecek ve kartonun dışına taşmayacak şekilde kaplanmıştır.bunun için kaç tane etiket kullanılmalıdır?

CEVAP:Karton sorusunda;karton iki yüzeyi olan sert bir kağıt.Buna göre verilenler;etiketler üst üste gelmeyecek,boşluk kalmayacak ve dışına taşmayacak ifadelerine  bakıldığında bizden istenen kartonun iki yüzünün toplam alanının hesaplanmasıdır..’’Kartonun dışı neresidir?’’sorusuna yanıt arayalım:şöyle sorulsaydı ‘‘kartonun yüzeyinde hiç boşluk kalmayacak’’buradan şu anlaşılır:kartonun kalınlığı  ile kartonun diğer yüzü istenen yüzeyin dışında kalır.Ancak kartonun dışı deyince karton malzemesinin dışı anlaşılıyor.Burada da bir kavram eksikliği görülüyor.Dolayısıyla  kartonun dışı ifadesiyle  ile malzemenin  yüzey alanlarının toplamının dışı anlaşılıyor. Kartonun kalınlığı bu tip sorularda ihmal edilir (ya da bunun bile sorunun netliği açısından  verilmesi lazım) .Çünkü kartonun kalınlığı belli değil.Fon kartonu mu,koli kartonu mu?belirtilmemiş.Ayrıca bu etiketleme etkinliği masada  olabileceği gibi ayaklı çift yönlü reklam panosu olarak da yapılabilir.Ne tür bir etkinlik olduğu soruda verilmemiş.Dolayısıyla karton ile yapılacak etkinlik soruyu okuyan öğrencinin( ya da kişinin)algısına göre değişir..Masada mı,ayaklı çift yönlü reklam(tanıtım) tabelası mı,afiş çalışması mı yoka pano mu?Tarla demiş olsaydı tek yüzey anlaşılırdı.Ya da karton değil de kartonun yüzeyinin dışı denseydi yine yukarıda açıkladığım gibi sadece tek yüzey anlaşılır.Mesela  bir afiş çalışması denilseydi bir veri olacaktı ve buna göre kastedilen kartonun bir yüzü olurdu ve cevabı da 6 br kare olurdu.Ama böyle bir ifade yok.Soruda karton duvara(panoya) asılmış(takılmış ya da çivilenmiş) diye verilse  buradan yine tek tarafın alanını hesaplayacaktık.Ama verilenler soruda belli. Etiketle kaplanacak denildiğinde soruda diğer verilenler hariç kartonun yönü ile ilgili hiç bir sınırlama yok.Kısacası;matematikte kesin doğru sonuca ulaşmak için kişinin algısına göre değil veriye göre sonuca ulaşılmalıdır.Aksi taktirde soru ile şıklar arasında çelişki olur.Zaten 12 yi bulan öğrenci önce 6 yı buluyor.Orda zaten problem yok.Arka yüzün alanını da hesaba dahil ediyor.6+6=12 sonucuna ulaşıyor. Kartonla yapılacak bir tanıtım çalışması reklam afişi  gibi düşünülebileceğinden kartonun her iki tarafını etiketleyerek alanını bulunmalıdır .Dolayısıyla cevap 12...

Sonuç itibariyle şıklarda her iki cevabın olması sorunun kökünün eksik olduğunu gösterir.

Çeşitli İnternet sitelerindeki(Abbas Güçlü sitesini de inceleyebilirsiniz).Ayrıca Milliyet gazetesinde cevap anahtarında bu sorunun cebanın 12 olarak yayımlanması soruyu çözen matemetik öğretmenlerin benim tezimi doğruladığını görebilirsiniz. Çocuk ve velilerin yorumları okunduğunda dahi, bir çok  kişinin aynı soruda aynı çelişkileri yaşamış olduğu tespit edilebilir.Ayrıca dershanedeki matematik öğretmenleri ile,kendi okulumdaki branş arkadaşlarım,ve çeşitli sitelerdeki matematik öğretmenler kurmuş olduğu sitelerde yapmış olduğum kiritikle cevabın 12 olması noktasına varıyoruz.Ya da soru kökünün eksik oluğu ,şıklarda 6 ve 12 bulunmasının çelişkiyi artırdığı noktasında görüş bildiriyorlar. Bu dahi, sorunun doğru şekilde sorulmadığını, kişinin algısına göre değişen açık uçlu soru olduğunu kanıtlamaktadır..Bilir kişilerle yapacağınız incelemede kritiğini yapmış olduğum öğretmenlerle görüşebilirsiniz. Belirtilen nedenlerle,   Teog  Merkezi Ortak  Sınav 8. Sınıf Matematik Dersİ Ortak Sınavı A Kitapçığı 16. sorusuna itirazımızın nazara alınarak, iptal edilmesini aksi taktirde kanuni hakkımızı arayacağımızı şimdiden belirtmek isterim. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ve talep ederim. 02.12.2013'     

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)