adscode
adscode

TEOG Yerleştirme Sisteminde Neler Yaşanacak?

TEOG Yerleştirme Sisteminde yine sorunlar yaşanacak mı?TEOG Yeleştirme Sistemi Tüm Ayrıntılarıyla Masaya Yatırıldı! 5 soru ile TEOG Yerleştirme Sistemi’nin dünü, bugünü ve yarını…

TEOG Yerleştirme Sisteminde Neler Yaşanacak?
Sınavlar
Geçtiğimiz yıl TEOG Yerleştirme Sistemi’nde yaşanan kaosun ardından bu sene yapılacak yerleştirme sistemi değişikliği ve bu değişikliğin artı ve eksileri merak konusu… Eğitimde  23 yıllık tecrübeye sahip ve TEOG sınavında yüzde yüz başarıyı yakalamış olan Oğuzkaan Eğitim Kurumları’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz TEOG Yerleştirme Sınavı ile ilgili tüm sorulara cevap verdi. İşte 5 soru ile TEOG Yerleştirme Sistemi’nin dünü, bugünü ve yarını…

TEOG Yerleştirme Sistemi İle İlgili Değişikliğe Neden İhtiyaç Duyuluyor?
 

Değişiklik arayışının nedeni geçtiğimiz yıl uygulanan yerleştirme sisteminden çok sayıda şikâyet alınmasıdır. Bu şikayetlerin başlıcaları öğrencilerin tercihleri dışında evlerinden çok çok uzak okullara yerleştirilmiş olmaları, Müslüman olmayan öğrencilerin İmam Hatip Liselerine yerleştirilmiş olması gibi çeşitli sorunlardı. 

Kesinleşmemiş Olmakla Birlikte Medyaya Yansımış Olan Sistem, Sınav Sonucu Açıklanır Açıklanmaz, Özel Okulların Kayda Başlayacak Olması, Geçen Yıl Yaşanan Sorunları Çözer mi?

Geçtiğimiz yıl yerleştirme sorununun en çok yaşandığı il İstanbul’du. İstanbul’da yerleştirme sorunu çözülürse Türkiye’de de çözülür. Ancak yaşanan sorunun esas nedeni lise kontenjanlarının 8.sınıfı bitiren öğrencileri alacak yeterlilikte olmamasıydı. İstanbul’da 8. Sınıfı bitiren öğrenci sayısı 214.552 idi. Liselerin kontenjanı ise özel okullar dahil 189.363’dü. Dolayısıyla 25.189 öğrenci için yeterli kontenjan yoktu. Anadolu Liselerinde sınıf mevcutlarının, artırılması da sorunu çözmeye yeterli olmadı. Başka bir ifade ile sınav sonucuna bakılmaksızın 8. Sınıfı bitiren her öğrenciye istediği liseye kayıt hakkı verilse de sorun çözülmez. Bu sorunun çözümünün tek yolu derslik sayısını arttırmaktır. Bunun içinde öncelikli olarak tek tek her ilçede tüm okul türlerindeki sınıf kontenjanları en verimli kullanacak şekilde bir organizasyon yapmaktır. 

Örneğin; A okulunun toplam kontenjanı 400, öğrenci sayısı 300 ise benzer durumda olan okul türlerini bir araya getirmek veya okulu iki amaçla kullanmak gibi önlemler almak gerekir. İkinci olarak da okul yapımı çalışmalarına vakit geçirmeden başlamak gerekir.

Geçtiğimiz Yıla Kadar Benzer Sorun Yaşandığını Pek Duymadık. Geçtiğimiz Yıl Neden Böyle Bir Sorun Yaşanmaya Başlandı? 

Doğal nüfus artışıyla birlikte zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması liseye devam oranlarının da artmasını dolayısıyla derslik ihtiyacını beraberinde getirdi. 

Siz Olsaydınız Yerleştirme Sorununu Nasıl Çözerdiniz?

Daha öncede belirttiğim gibi önce her ilçede ilkokullardaki atıl kapasiteyi belirleyip gerekli düzenlemeyi yaparak atıl kapasiteleri birleştirip, ortaokullara yönelik kullanılmasını sağlardım. İkinci adım olarak ortaokulların atıl kapasitelerini birleştirip liseler için kullanılmasını sağlardım. Son olarak hayırseverlerden ve toki mütahitlerinden en çok sorunun yaşandığı belirli bölgelere okul yapmalarını isterdim.

Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu gibi merkez ilçelerde yaşayan nüfus az olduğundan bu ilçelerdeki ilk ve ortaokuldaki atıl kapasiteler birleştirilerek liseye daha fazla öğrenci yerleştirilebilir.

Örneğin; Bakırköy ilçesindeki ilkokulların atıl kapasitesini belirleyip, birbirine yakın okulları atıl kapasiteye göre birleştirirdim. Daha sonra aynı bölgedeki ortaokullar için aynı işlemi yapardım ve atıl kapasiteleri birleştirerek lise açardım. Liseye çevre ilçelerden de öğrenci gelebileceği için sorun çözümünde katkı sağlardım. İkinci olarak da bölgede iş yapan TOKİ mütahitleri ve hayırseverleri göreve çağırırdım. 


Açıklanmamış Olan Sistemle İlgili Ne Düşünüyorsunuz?

Medyaya yansımış olan bilgilere göre sistemin ana düşüncesi özel okulların erken kayıt yapmasını sağlayarak, devlet okullarına daha hızlı yerleştirme yapabilmek. Özel okula kayıt yaptıran öğrencileri tekrar yerleştirme sistemine dahil etmeyerek yerleştirmeyi etkinleştirmek. (Özel okula kayıt yaptırmış öğrenci Anadolu Lisesine ancak nakil yöntemiyle geçebilecek)

Sistemin üreteceği sonucu bulmak için 8. Sınıfı bitirecek bir çocuğunuz olduğunu ve çocuğunuzun puanının 482.340 olduğunu düşünün. Bu puanla Cağaloğlu Anadolu Lisesi ile birlikte Avusturya Lisesine girebilecek bir puanı varsa ve siz çocuğunuzun her iki grupta da daha çok istediğiniz bir okula yerleşmesini istiyorsanız ne yaparsınız?

Özel okulların bir hafta içinde kayıtlarını doldurmaları mümkün değildir. (Geçmiş yılların deneyimine göre) Bu durumda en çok istediği okula giren çok az sayıda öğrenci kaydını yaptıracaktır. Diğerleri Anadolu Liselerindeki kayıt dönemlerinin sonucunu bekleyecektir. Her halde özel okullara bir haftanın dışında kayıt yasağı getirilemez.

Pek çok özel okul, velilerine ‘Biz sizin ön kaydınızı alalım, e-okula işlemeyelim, sizin istediğiniz okulun olmaması durumunda kaydınızı kesinleştiririz.’ diyecektir. Dolayısıyla sistem Anadolu Liselerinde nakil kayıtlar başlandığı dönemde en hareketli günlerini yaşamaya başlayacaktır.

Ancak sistem, Anadolu Lisesi kayıtlarını en geç 15 Temmuz’da başlatması ve her hafta haftada iki defa yerleştirme yapması durumunda çok daha hızlı yürüyecektir. Aslında e-okulda her akşam okulların açık kontenjanları görülebilir. Dolayısıyla otomatik olarak kayıt bir üste kaydırılabilir. Bu yapılabilse işlem çok daha hızlı ilerleyecektir. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)