adscode
adscode

'Üniversitelerimiz yönetilemez hale geliyor'

Prof. Dr. Erdoğmuş, 5 bin öğrencisi olanla 100 binden fazla öğrencisi bulunan üniversitenin aynı şekilde yönetilmesinin ciddi risk oluşturduğunu belirterek, "Üniversitelerimiz yönetilemez hale geliyor."…

'Üniversitelerimiz yönetilemez hale geliyor'
Eğitim
Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Örgütsel Davranış Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Esen ile "Türkiye'de Üniversitelerin Hiyerarşik Kümeleme Analizine Göre Sınıflandırılması" araştırmasına imza attı.

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin bilgi veren Erdoğmuş, Türkiye'deki üniversiteleri, büyüklük ve yayın performansına göre incelediklerini söyledi.

Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, 193 üniversiteden 40-50 yıl önce kurulmuş olanla iki yıl önce eğitim-öğretime başlayanın aynı mantıkla yönetildiğini, bunun son derece yanlış ve riskli olduğunu aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"5 bin öğrencisi olanla 100 binden fazla öğrencisi bulunan üniversite aynı şekilde yönetilemez. Çünkü bunların kültürleri, ölçekleri ve ihtiyaçları çok farklı. Yönetilebilir olması uzun süreli olamaz. Üniversitelerimiz yönetilemez hale geliyor. Üniversitelerin teker teker ele alınarak sahip oldukları kapasitelerinin performansa ne ölçüde yansıdığı artık irdelenmeli."

En üretken üniversiteler
Araştırmanın, üniversitelerin kapasitelerini ve bilimsel üretim performansını da ortaya koyduğuna dikkati çeken Erdoğmuş, şu bilgileri verdi: 

"Öğretim üyesi başına üretilen yayın sayısı olarak baktığımızda en iyileri; Gebze Teknik Üniversitesi ile ODTÜ. Bunları; Boğaziçi, Hacettepe ve İstanbul Teknik üniversiteleri takip ediyor. Bu üniversiteler öğrenci, öğretim elemanı, akademik birim ve program olarak en yüksek kapasiteye sahip değiller. Bunlar makul ölçekte, çok genişlememiş, akademik gelenekleri olan üniversiteler. Bunlarda bilimsel üretim daha iyi. Bu iyi örneklerin yanında bazı dikkati çekici düşük performans örneklerini de görüyoruz. Bazı üniversitelere baktığımızda girdiler bakımından iyi değerlere sahipler ancak performans düşük. Örneğin bir öğretim üyesi başına 15 öğrenci düşen bir üniversite. Bu istatistik Avrupa üniversiteleri ortalamasının bile üstünde. Yukarıdaki koşullara sahip ama bilimsel üretkenlik bakımında en zayıf üniversiteler kategorisinde. Bu durum sürdürülebilir değil. Burada performans sorgulanmalı, performans düşüklüğünün sebepleri irdelenmeli."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)