adscode
adscode

Üniversitelerimizin Dünya Sıralamarındaki Durumu

URAP Laboratuvarı, tercih aşamasındaki üniversite adayları için üniversitelerimizin dünya sıralamalarındaki durumlarını görebilecekleri etkileşimli bir rapor hazırladı.

Üniversitelerimizin Dünya Sıralamarındaki Durumu
Eğitim

Adaylar, http://tr.urapcenter.org/alan_siralamasi/index.html adresinden etkileşimli rapora ve http://tr.urapcenter.org/2013/ adresinden URAP’ın diğer raporlarına ulaşabilir.
 
Üniversite Sıralamalarının Etkisi
Ülke içi ve dünya üniversite sıralamalarının iki temel yararı vardır. Ülke içi sıralamalar genellikle, yurt içindeki üniversite adaylarının kendilerine en uygun üniversite ve bölümü tercih etmesi için yol gösterir. Ülke içi sıralamaların ikinci yararı ise her üniversitenin kendi akademik performansını, diğerleriyle karşılaştırabilmesine olanak sağlamasıdır. Bu sıralamalar sayesinde üniversiteler, akademik performansı yüksek olan üniversitelerin durumunu inceleyerek hangi alanlarda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini görebilmektedir. Dünya üniversite sıralamaları ise lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimini yurt dışında yapmak isteyen öğrencilerin en uygun üniversiteyi tercih etmesine yardımcı olmaktadır. Dünya sıralamalarının diğer yararı da gelişmekte olan ülkelerdeki üniversitelere, dünyanın en iyi üniversitelerinin performanslarını inceleme olanağı vermesidir. Böylece gelişmekte olan ülkelerin üniversiteleri, eksikliklerini görüp, kendilerini geliştirmek için neler yapmaları gerektiğini belirleyebilir.
 
İlk Üniversite Sıralamaları
İlk üniversite sıralama denemeleri İngiltere’de başladı. İngiltere’deki üniversiteler, 1900’de başarılı mezunlarının sayısına göre sıralandı. Başka bir İngiliz sıralamasında ise üniversiteler, dahi düzeyindeki mezunlarının sayısına göre sıralandı. Bu sıralamalar her yıl yapılmadığı için etkili olamadı. Amerika’da 1906’da, ABD’nin en başarılı akademisyenlerinin listesi yapıldı ve üniversiteler bu öğretim üyelerinin sayısına göre sıralandı. ABD’de yapılan bu sıralamalar da her yıl tekrarlanamadığı için ilgi çekmedi. İlk kurumsallaşmış üniversite sıralamasını, 1983’te “America’s Best Colleges” adı altında ABD üniversitelerini sıralayan US News and World Report adlı dergi yaptı. Dergi her yıl üniversitelere anket yollayarak gerekli bilgileri toplayıp sıralama yapıyor ve üniversite adaylarına tercih aşamasında yardımcı oluyor. Bu sıralama zamanla diğer ülkelere örnek oluşturdu.
 
 
 
Dünya Sıralaması Yapan Kurumlar
Ülke içi üniversite sıralamaları başladıktan uzun süre sonra ilk kez 2003’te başlayan dünya üniversite sıralamalarının sayısı zamanla sekize ulaştı. Bu sıralamalar:
  1. ARWU: İlk dünya üniversite sıralaması 2003’te Çin’de Jiao Tong Üniversitesi’nde yapıldı ve daha sonra ARWU adını aldı. Her yıl dünyanın ilk 500 üniversitesi; Field Madalyası veya Nobel Ödülü alan mezun ve mensup sayısı, en fazla atıf alanlar listesine giren akademisyen sayısı, Nature veya Science dergilerinde çıkan makale sayısı, SCI ve SSCI endekslerince taranan makale sayısı ve kişi başına düşen makale sayısı
kriterlerine göre sıralanmaktadır.
 
  1. QS: QS firması ve Times (THE) 2004-2009 yılları arasında dünya sıralamasını birlikte yaptı. QS, 2010’dan itibaren Scopus’un veri desteği ve anket sonuçlarına dayalı kendi sıralama yapmaya başladı. Sıralama kriterleri; çeşitli üniversitelere mensup akademisyenlerin görüşleri, işveren görüşleri, kişi başına düşen atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, yabancı öğretim üyesi oranı ve yabancı öğrenci oranıdır. Her yıl 800 üniversite sıralanmaktadır.
 
  1. Times (THE): Times Dergisi, QS firması ile birlikte 2004-2009 yılları arasında birlikte sıralama yaptı. İki kurum ayrıdıktan sonra THE 2010’dan itibaren anket sonuçları ve Thomson Reuters’in veri desteği ile dünya sıralamasını tek başına sürdürdü. THE (Times Higher Education) halen Times dergisinden ayrı bağımsız bir firmadır. Kriterleri; yabancı öğretim üyesi oranı, yabancı öğrenci oranı, çeşitli üniversitelere mensup akademisyenlerin görüşleri, araştırma bütçesi, kişi başına düşen makale sayısı, yayın başına düşen atıf sayısı, endüstriden gelen araştırma bütçesi, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı ve doktora öğrencisi oranıdır.
 
  1. Webometrics: İspanyol Ulusal Araştırma Kurumu’nda bir grup, 2004’te dünya üniversitelerini, üniversitelerin internet sayfasına göre sıralamaya başladı. Sıralama kriterleri; internet sitesine başka kurumların verdiği link sayısı, internet sitesinin zenginliği (sayfa sayısı), internet sitesindeki bilimsel doküman sayısı ve en fazla atıf alan makalelerin %10’luk dilimine giren makalelerin oranıdır. Webometrics, 2014’te 22 bin yükseköğretim kurumunu sıraladı. 
 
  1. HEEACT (NTU): Tayvan’da 2007 yılında HEEACT, dünyanın ilk 500 üniversitesini sıralamaya başadı. Kriterler; 11 yıllık ve son yıla ait makale sayıları, 11 yıllık ve son iki yıllık atıf sayıları, yayın başına düşen atıf sayısı, h-indeks, en fazla atıf alan makaleler listesindeki makale sayısı ve etki değeri yüksek dergilerdeki makale sayısıdır. HEEACT sıralamasının adı 2012 yılından itibaren NTU (National Taiwan University Ranking) olarak değiştirildi.
 
  1. Leiden: Hollanda’da Leiden üniversitesinde Bilim ve Teknoloji
Çalışmaları Merkezi, ilk 500 üniversiteyi 2008’de sıralamaya başladı. Merkez 2013’te ilk 750 üniversiteyi sıralamaya başladı. Kriterler; 
 
  1. Scimago: İspanya’da Scimago, 2009’da dünya sıralaması yapmaya başladı ve 2013’te 2700 üniversite ve araştırma kurumunu sıraladı. Kullanılan kriterler; toplam doküman sayısı, yabancı ülke üniversiteleriyle yapılan ortak yayınların oranı, etki değeri yüksek dergilerde çıkan makalelerin oranı, normalize edilmiş yayın başına atıf sayısının dünya
ortalamasına oranı, alana odaklılık değeri, en fazla atıf alan %10’luk dilime giren makalelerin oranıdır. Bu sıralamada, üniversiteler dışında, bilimsel yayın üreten kamu kurumları, özel firmalar ve sağlık kuruluşları da yer almaktadır.
 
  1. URAP: ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP, 2009’da Türkiye’deki üniversiteleri ve 2010’da dünyanın ilk 2000 üniversitesini sıralamaya başladı. URAP’ın Türkiye sıralamasında, Web of science, YÖK ve ÖSYM kaynaklardan alınan verilerin kullanıldığı 9 kriter, dünya sıralamasında ise Web of science ve InCites veri tabanlarından alınan verilere dayalı 6 kriter kullanılmaktadır. http://tr.urapcenter.org/2013/
 
Dünya Genel Sıralamalarında İlk 500’de 9 Üniversitemiz Var
Dünyadaki 8 sıralama sisteminin yayınladığı en son listelerden en az birinde, bu yıl 9 üniversitemiz ilk 500’e girdi. İlk 500’e giren üniversiteler;
 
ODTÜ: 5 sıralamada (THE (Times), Leiden, NTU (HEEACT), QS, URAP)
İstanbul: 4 sıralamada (Leiden, ARWU, Scimago, URAP)
Hacettepe: 3 sıralamada (Leiden, Scimago, URAP)
Ege: 2 sıralamada (Leiden, URAP)
Boğaziçi: 2 sıralamada (THE (Times), QS)
İ. D. Bilkent: 2 sıralamada (THE (Times), QS)
Gazi: Bir sıralamada (Leiden)
İTÜ: Bir sıralamada (THE (Times)
Koç: Bir sıralamada (THE (Times) ilk 500’e girdi.
 
Dünya Bilim Alanları Sıralamasında İlk 500’e 23 Üniversitemiz Girdi
URAP Laboratuvarı 2014’te, 23 bilim alanında dünya üniversitelerini sıraladı. Dünya alan sıralamasında ilk 500 arasında 23 üniversitemiz, en az bir alanda yer aldı. Bu üniversitelerimizden;
 
ODTÜ: 15 alanda
İ. D. Bilkent: 9 alanda
Boğaziçi: 7 alanda
İTÜ: 7 alanda
İstanbul: 5 alanda 
Ege: 4 alanda
Gazi: 4 alanda
Hacettepe: alanda 
İzmir Ekonomi: 3 alanda
Ankara: 2 alanda
Koç: 2 alanda
Anadolu: 2 alanda 
Dokuz Eylül: 2 alanda
Yıldız Teknik: 2 alanda
Sakarya: 2 alanda
Atatürk, Dumlupınar, Erciyes, Eskişehir Osmangazi, Marmara, KTÜ, Gaziantep ve Kadir Has üniversiteleri bir alanda ilk 500’e girme başarısını gösterdi.
 
 
 
 
Tablo 1. Üniversitelerimizin İlk 500’de Yer Aldığı Bilim Alanları
 
ÜNİVERSİTE                                                Dünyadaki   Türkiye’deki
                                                                              Yeri             yeri
     
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 178 1 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 239 1 EĞİTİM    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 262 1 MATEMATİK    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 275 2 FİZİK    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 303 1 MÜHENDİSLİK    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 306 1 YER BİLİMLERİ    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 348 1 TİCARET, YÖNETİM, TURİZM VE HİZMETLER    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 405 1 İKTİSAT    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 410 2 BİLGİSAYAR ve ENFORMATİK BİLİMLERİ    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 411 2 TEKNOLOJİ    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 429 1 KİMYA    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 430 3 TARİH VE ARKEOLOJİ    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 433 3 GÜZEL SANATLAR, MÜZİK ve BASIN-YAYIN    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 480 2 DİL, İLETİŞİM VE KÜLTÜR    
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV 485 2 BEŞERİ BİLİMLER    
       
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 263 1 TARİH VE ARKEOLOJİ    
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 311 1 FELSEFE VE DİNİ ÇALIŞMALAR    
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 366 1 TEKNOLOJİ    
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 396 1 BEŞERİ BİLİMLER    
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 424 6 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK    
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 451 2 TİCARET, YÖNETİM, TURİZM VE HİZMETLER    
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 456 2 İKTİSAT    
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 456 5 GÜZEL SANATLAR, MÜZİK ve BASIN-YAYIN    
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİV 494 4 BİLGİSAYAR ve ENFORMATİK BİLİMLERİ    
       
BOĞAZİÇİ ÜNİV 267 1 FİZİK    
BOĞAZİÇİ ÜNİV 278 1 BİLGİSAYAR ve ENFORMATİK BİLİMLERİ    
BOĞAZİÇİ ÜNİV 401 4 MATEMATİK    
BOĞAZİÇİ ÜNİV 439 7 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK    
BOĞAZİÇİ ÜNİV 486 3 İKTİSAT    
BOĞAZİÇİ ÜNİV 488 3 DİL, İLETİŞİM VE KÜLTÜR    
BOĞAZİÇİ ÜNİV 497 4 TİCARET, YÖNETİM, TURİZM VE HİZMETLER    
       
İSTANBUL TEKNİK ÜNİV 192 2 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK    
İSTANBUL TEKNİK ÜNİV 310 2 YER BİLİMLERİ    
İSTANBUL TEKNİK ÜNİV 330 3 MATEMATİK    
İSTANBUL TEKNİK ÜNİV 349 3 FİZİK    
İSTANBUL TEKNİK ÜNİV 349 2 MÜHENDİSLİK    
İSTANBUL TEKNİK ÜNİV 450 3 BİLGİSAYAR ve ENFORMATİK BİLİMLERİ    
İSTANBUL TEKNİK ÜNİV 498 2 KİMYA    
       
İSTANBUL ÜNİV 309 1 TIP VE SAĞLIK BİLİMLERİ    
İSTANBUL ÜNİV 348 2 TARİH VE ARKEOLOJİ    
İSTANBUL ÜNİV 406 1 PSİKOLOJİ VE BİLİŞSEL BİLİMLER    
İSTANBUL ÜNİV 488 12 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK    
İSTANBUL ÜNİV 498 3 ZİRAAT ve VETERİNERLİK    
 
 
     
EGE ÜNİV 304 4 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
EGE ÜNİV 319 2 MATEMATİK      
EGE ÜNİV 466 6 FİZİK      
EGE ÜNİV 492 3 TEKNOLOJİ      
ERCİYES ÜNİV 470 9 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
 
GAZİ ÜNİV
366 2 EĞİTİM      
GAZİ ÜNİV 409 5 FİZİK      
GAZİ ÜNİV 454 8 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
GAZİ ÜNİV 458 5 MATEMATİK      
 
HACETTEPE ÜNİV
346 2 TIP VE SAĞLIK BİLİMLERİ    
HACETTEPE ÜNİV 458 6 EĞİTİM    
HACETTEPE ÜNİV 470 5 TARİH VE ARKEOLOJİ    
       
İZMİR EKONOMİ ÜNİV 431 1 DİL, İLETİŞİM VE KÜLTÜR        
İZMİR EKONOMİ ÜNİV 468 6 GÜZEL SANATLAR, MÜZİK ve BASIN-YAYIN        
İZMİR EKONOMİ ÜNİV 471 6 TARİH VE ARKEOLOJİ        
               
               
               
ANKARA ÜNİV 406 4 FİZİK        
ANKARA ÜNİV 480 1 ZİRAAT ve VETERİNERLİK        
       
KOÇ ÜNİV 453 4 TARİH VE ARKEOLOJİ      
KOÇ ÜNİV 462 3 TİCARET, YÖNETİM, TURİZM VE HİZMETLER      
 
ANADOLU ÜNİV
179 1 GÜZEL SANATLAR, MÜZİK ve BASIN-YAYIN        
ANADOLU ÜNİV 441 4 EĞİTİM        
       
DOKUZ EYLÜL ÜNİV 235 3 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
DOKUZ EYLÜL ÜNİV 449 5 EĞİTİM      
       
YILDIZ TEKNİK ÜNİV 391 5 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
YILDIZ TEKNİK ÜNİV 453 4 GÜZEL SANATLAR, MÜZİK ve BASIN-YAYIN      
       
SAKARYA ÜNİV 430 3 EĞİTİM      
SAKARYA ÜNİV 491 13 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
       
ATATÜRK ÜNİV 489 2 ZİRAAT ve VETERİNERLİK    
       
DUMLUPINAR ÜNİV 391 2 GÜZEL SANATLAR, MÜZİK ve BASIN-YAYIN      
       
ERCİYES ÜNİV 470 9 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
       
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİV 471 10 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
       
MARMARA ÜNİV 461 7 EĞİTİM    
       
KARADENİZ TEKNİK ÜNİV 489 8 EĞİTİM  
       
GAZİANTEP ÜNİV 487 11 KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK      
 
KADİR HAS ÜNİV
473 7 TARİH VE ARKEOLOJİ    
                     
 
 
Sonuç
Dünya genel sıralamalardan en az birinde 9 üniversitemiz ilk 500’de yer aldı. Üniversitelerimize ve tercih aşamasındaki adaylara daha detaylı bilgi verebilmek için URAP, bu yıl 23 alanda sıralama yaptı. URAP’ın bu yıl üniversite adayları için hazırladığı etkileşimli raporda, adaylar üniversitelerimizin dünya genel sıralamalarındaki ve 23 bilim alanındaki durumunu inceleyebilecek. URAP; bilim alan sıralamalarını ilk aşamada, dünya üniversiteleri için hazırladı. Dünya alan sıralamalarında Tıp ve Mühendislik gibi bazı alanlarda ilk 1000 üniversite açıklanırken bazı alanlarda çok daha az üniversite listede yer alacak Örneğin Hukuk alanında sadece dünyanın en iyi 50 üniversitesi ilan edilecek. Dünya alan sıralaması ilan edilmeden önce adaylara yardımcı olabilmek için üniversitelerimizin durumu, etkileşimli sayfada kullanıma açıldı. Etkileşimli sayfada verilen sıralama, adaylar için bilgi amaçlıdır. Dünya sıralamasında yer alacak olan üniversitelerin sayısını URAP, istatistiki analizlerle belirlemektedir. Bu nedenle etkileşimli sayfada adı olan ama dünyadaki yeri çok gerilerde olan bazı üniversitelerimiz dünya alan sıralamasında yer alamayacak.
 
URAP’ın adaylar için hazırladığı etkileşimli sayfanın adaylara yararlı olmasını dileriz.
 
Prof. Dr. Ural Akbulut
URAP Başkanı
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)