adscode
adscode

Üniversiteyi Kazanmak da Bitirmek de Kolay! Peki Ya Sonrası?..

Üniversite tercihlerine sayılı günler kaldı. Adaylar gibi velilerin de kafası karma karışık. Anne, babalar geleceği düşünüyor, adaylar ise bugünü! Peki hangisi daha doğru?..

Üniversiteyi Kazanmak da Bitirmek de Kolay! Peki Ya Sonrası?..
Günün Yazısı
Adayların tek derdi var. 
Birinci öncelikleri, kazanmak. 
İkinci öncelikleri ise havalı bir üniversite ve havalı bir bölüm.

Anne babalar ise gelecek derdinde.
İşsizliğin ne olduğunu, paralı üniversitelerde okumanın maliyetini ve yanlış bir meslek seçiminin nelere mal olduğunu çok iyi biliyorlar.

Peki orta yolu bulmak mümkün mü?
Evet demek çok zor.

Gençler, anne babaları en doğruyu da söylese, hemen herşeye, tepkiyle karşılık veriyor ve sanki onlar ne isterse, tam tersini yapmaya çalışıyor.
Tüm adaylar böyle mi?
Elbette hayır.

Bazıları var ki, hemen herşeyi anne, babalarına bırakmış durumda.
Sanki, gelecek onların geleceği, okuyacak olan da onlar...

Hemen her gün, ya yüz yüze ya da sanal ortamda, böylesi yüzlerce örnekle, karşı karşıya kalıyoruz.
Elbette herkese aynı reçete yazmak mümkün değil ama şu bir kaç tespiti mutlaka paylaşmalıyım:

. Anne babalar ya da gençler ne isterse, hepsi yanlıştır ya da doğrudur, gibi bir genelleme yapmak, hepimizi yanıltır.

. Geleceğinizi başkalarına havale etmekten daha büyük bir yanlış yoktur.

. İstediğiniz bir üniversiteyi ya da fakülteyi kazanamamak, nasıl ki dünyanın sonu değilse, hayalini kurduğunuz üniversite ve fakülteye girmek de, sizi parlak bir geleceğin altın anahtarını sunmuyor...

. Her reçete, herkes için doğru değildir. Sizin için en doğru olan üniversite, en meslek ve gelecek, bir başkası için hiç bir anlam ifade etmeyebilir. Ya da tam tersi olabilir...

. Tercih listenize alacağınız üniversiteleri görmeden, seçeceğiniz meslek mensuplarıyla, öğrenci ve mezunlarıyla, uzun uzadıya görüşmeden, asla böyle bir adım atmayın...

. Vakıf üniversiteleri, elbette önemli bir seçenek ala bu kartı en doğru şekilde kullanmak gerekir. Yeterli araştırma yapmadan atacağınız bir adım sizi farklı maceralara sürükleyebilir.

. Ailenizin bulunduğu bir kentte, istemedeğiniz bir bölümde okumaktaysa, bir vakıf üniversitesine yönelmek ya da başka bir kentte çok istediğiniz bir bölüm yerine, ailenizin bulunduğu kentte bir vakıf üniversitesine yönelmek daha akıllıca olabilir. Ama tüm bu ayrıntıları ve seçeceğiniz üniversiteleri çok iyi araştırmanız gerekir.

. Tercih, üniversite sınav maratonun en önemli, etabı ve bunu ciddiye almak zorundasınız.

. Sınav için yıllarca çalışıp, binlerce soru çözerken, tercihlere sadece bir, iki gün zaman ayırmak ne kadar doğru, ne kadar sağlıklı?..

Üniversite ve meslek konusunda, karar verme aşamasına gelmeyen ya da bunu başkasına havale adaylar, başkaları ne der, nasıl değerlendirir bilmem ama bana göre, öyleleri, henüz üniversiteli olma olgunluğuna erişmemişler demektir ki, bu da, gittikleri üniversitede, kendilerine çok zaman kaybettirir!..

Geleceğiniz bizim için önemli çünkü, kaybedeceğiniz her gün, sadece sizin için değil, hepimiz için çok önemli...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)