adscode
adscode

ÖVGÜ VE TAKDİR

Çoğumuz çocuklar için övgünün gerekli olduğunu düşünürüz. Peki överek gerçekten ne yapmaya çalışıyoruz?

oznurpekatik@gmail.com




Çocuklarımızın kendi yeteneklerinin farkına varmalarını, kendilerine güvenmelerini ve daha çok çaba sarf etmelerini istiyoruz ya da aynı şeyleri yapmaya devam etmelerini teşvik etmek istiyoruz. Anne babalar özellikle övgünün çocuğun özgüvenini arttırdığını düşünüyorlar. Oysaki övgü çocuklar üzerinde tam tersi bir etki yaratıyor. Övgü çocuğa cesaretlendirilmeye ihtiyacı olduğu mesajını veriyor. Çocuklar bilir , cesaretlendirilmek düşük yetenekli insanlara uygulanan bir davranıştır. Başarılı insanların zaten cesaretlendirilmeye ihtiyacı yoktur.

Eğer özsaygıyı arttırmaya çalışıyorsak çocuklarımıza sıklıkla ‘’ Sen süpersin, harikasın, mükemmelsin, akıllısın! ‘’ diyecek olmamız son derece normaldir. Fakat bu tarz kelimeler kullandığımızda genellikle ters etki yaratırız. Yargılama ve değerlendirme içeren övgüler sorun yaratabilir. Değerlendirme içeren övgülerin çocuklar üzerinde etkisi bilimsel olarak incelendi. Ne kadar akıllı, yetenekli ve becerikli olduklarına dair defalarca övgü almış olsalar da ilkokulda çok başarılı olan ama ortaokula ulaştıklarında özgüvenini kaybedip çaba göstermeyi bıraktıkları gözlendi. Akıllı ve yetenekli oldukları söylenen çocukların ilk kez gerçek zorlukla karşılaştıklarında pes ettiği görüldü. İşler iyi gittiğinde üzerlerine yapıştırılan etiket doğrulandı. Fakat kendilerini zorlu bir mücadelenin içinde bulduklarında kendilerine olan güvenleri sarsıldı. ‘’ Belki o kadar da zeki değilimdir. Güvenli bölgede kalıp zayıflık göstermesem iyi olur. ‘’ şeklinde düşünmeye başladılar.

Övgü gerçekten çok güçlüdür. Fakat kullanıldığında engel değil, yardımcı olmalıdır. Yanlış şekilde kullanılırsa çocukları, istemediğimiz davranışlara itebilir. E bunun için ne yapmalı? Değerlendirmek yerine çabasını takdir edeceğiz.

‘’ Ne kadar akıllısın’’  yerine ‘’ bu soruyu çözebilmek için gerçekten çok fazla beyin gücü kullanıyorsun.’’ Çok yeteneklisin’’  demek yerine ‘’ topu potadan geçirebilmek için defalarca pes etmeden sıçradın’’ gibi.. Bu ifadeler onun yaptıklarını fark ettiğinizi ve çabasını takdir ettiğinizi bilmesini sağlar. Çabasını takdir etmek kalıcı ve sürdürülebilir bir başarı sağlar.

Çocuklarımızın daha başarılı, yetenekli, kararlı ve özgüvenli  olmasını istiyorsak çabalarını takdir etmeliyiz. Böylelikle onlara zorluklar karşısında mücadele etme cesaretini vermiş oluruz.  


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Sömestir tatili
Okula alışma süreci
ERGENLİK ÜZERİNE 
BU HAYAT SENİN